10+1 dolog A kárhozat útjáról

Tudtad, hogy bár valós eseményeket dolgoz fel és valós karakterekkel dolgozik, A kárhozat útja képregény feldolgozás, a képregény pedig egy manga alapján készült, és a filmet Steven Spielberg rendezte volna?

 

1. Az Amerikai szépség (1999) elképesztő sikere után mindenki Sam Mendes-zel akart dolgozni, és naponta tucatjával érkeztek hozzá a forgatókönyvek. Ezek között volt az Egy csodálatos elme (2001), a K-PAX - A belső bolygó (2001) és a Kikötői hírek (2001) – az utóbbi kettőben megint Kevin Spacey-vel dolgozhatott volna együtt, ami akkor még vonzó ötletnek tűnt -, de ő A kárhozat útja (2002) mellett döntött. Később ezt azzal indokolta, hogy

ez volt a legszűkszavúbb film, ami a kifejezetten dialógus központú Amerikai szépség után nagyon is pihentetőnek tűnt számára.

 

Forrás: InterCom

 

2. Bár a cselekmény számos megtörtént eseményen alapszik, és több valóban élt személy élete és halála szolgált kiindulópontként – például valóban élt egy John Rooney nevű ír gengszter, akit Paul Newman alakít -,

A kárhozat útja meglepő módon képregény-feldolgozás, ami meg is látszik borongós képi világán. 

A Max Allan Collins által írt "Road to Perdition" című képregény maga is egy feldolgozás, mivel Kazuo Koike klasszikus manga szériája, a Magányos farkas és a kölyök inspirálta, amelyből a kultikus A sógun orgyilkosa filmszéria született.

3. A filmet egyébként eredetileg Steven Spielberg rendezte volna, ami Dean Zanuck producer ötlete volt. Teljesen véletlen került Max Allan Collins képregénye Zanuck kezébe, aki korábban még sosem olvasott el egy képregényt sem, mert azt gondolta, az a gyerekeknek való. Elolvasta a füzetet, és azonnal beleszeretett. Rögtön felhívta apját, a nála is tapasztaltabb Richard D. Zanuckot, akinek vicces módon szintén nem volt még sosem képregény a kezében, és ő is imádta a dolgot, annyira, hogy felhívta Spielberget, és elküldött neki egy példányt a Road to Perditionből. Spielberg két nap múlva válaszolt, hogy szívesen megcsinálná a filmet. Később azonban kiderült, hogy annyira sűrű a menetrendje, hogy ez képtelenség, de elképzelhető, hogy kedvenc színésze, Tom Hanks pont ezért kapta meg a főszerepet.

 

Forrás: InterCom

 

4. Sam Mendes biztosra ment a látványvilágot illetően is. Tökéletes látványvilágot épített fel, a ruhákat például korábeli alapanyagból varratták, majd öregítették, és van olyan jelenet, amiben több mint 120 korabeli autócsoda vonul fel – és nem csupán a díszletek között, hanem Chicago egyik főutcáján.  

5. Az olasz maffiának és Al Caponénak fontos szerepe van a filmben. Az utóbbi szerepét Anthony LaPaglia kapta meg, fel is vette vele a kérdéses jeleneteket, ám a rendező végül úgy döntött, hatásosabb, ha Capone maga nem jelenik meg a filmben, csak a végrehajtói. LaPaglia neve végül csak a Külön köszönet szekcióban tűnik fel. Ő máskor is játszott már maffiózót, például a hírhedt Frank Nittit, aki Capone társa volt, majd az utódja lett – és akit itt Stanley Tucci alakít.

 

Forrás: InterCom

 

6. Jude Law a kérlelhetetlen, visszataszító külsejű bérgyilkos, és nyilván nem véletlen, hogy a jóképű Law-t változtatták át sárga fogú, kese hajú, sápadt szörnyeteggé,

aki valójában hősünk antitézise, az, akivé ő is válhatna, ha nem tartja szem előtt saját emberiességét.

Míg Sullivan nagy és férfias, Maguire olyan, mint egy csatornapatkány. A karakter egyébként az eredeti képregényben nem szerepelt.

7. A másik komoly eltérés a film és a képregény között, hogy az utóbbiban Michael Sullivan Jr. (Tyler Hoechlin a filmben), vagyis hősünk fia, aki szemtanúként az egész gyilkosságsorozatot elindította, maga is képes és hajlandó is ölni, ezért lesz majd felnőttként mintegy vezeklésül pap belőle. A filmben ő ártatlan marad, amit megerősít egy különös kép: amikor Sullivanék egy behavazott városon hajtanak át, a hátsó ablakon, a fiú bal vállánál

egy angyal körvonalai látszódnak.

 

Forrás: InterCom

 

8. Egyébként Tom Hanks külsején is változtattak egy kicsit: kapott egy műorrot, pontosabban egy orrhosszabbítást, hogy kevésbé tűnjön szimpatikusnak, de ő Tom Hanks, aki mindig szimpatikus. Egyébként az egész stábnak megtiltották, hogy a napra menjenek, hiszen a film 1931 telén játszódik.

9. Maguire fedősztorija és egyben hobbija a fotózás, és ilyen szempontból az alakját Arthur "Weegee" Felligről mintázták (még ma sem biztosak benne, hogy ez az igazi neve), aki az 1920-as és 1930-as években vált híressé, részben valóban zseniális képeivel, amikkel bűntények és balesetek vagy razziák helyszíneit örökítette meg, részben azzal, hogy ő volt az első olyan „lesifotós”, aki rendőrségi rádiót szereltetett az autójába. Onnan értesült arról, hová és mikor kell mennie, és gyakran előbb ért oda, mint a hatóságok.

A Maguire lakásában készült képek nagy részét maga Weegee készítette.

 

Forrás: InterCom

 

10. Paul Newman filmbeli fiát, a kegyetlen, de inkompetens és hiú Connort egy ismeretlen fiatal angol színész, bizonyos Daniel Craig alakítja. A történet visszatérő motívuma, hogy az idős Looney tulajdonképpen egy olyan fiúra vágyott, mint Sullivan, ám a körülmények egymás ellen fordítják őket, viszont ennek köszönhető, hogy Sullivan és korábban elhanyagolt saját fia egymásra találnak.

10+1. A filmet a nagyszerű operatőr, Conrad L. Hall emlékének ajánlották, akinek ez volt az utolsó munkája, akárcsak Paul Newmannek. Ők ketten korábban is többször dolgoztak együtt, leghíresebb közös munkájuk a Bilincs és mosoly (1967) volt. Hall végül poszthumusz kapta meg a filmért az Oscar-díjat.