10+1 dolog, amit talán nem tudsz a 25 éves Rómeó és Júliáról

25 éve mutatták be Baz Luhrmann stílusteremtő Shakespeare-feldolgozását, amely teljesen modern és nagyon menő megközelítésben hozta a jól ismert drámát - és amelyről néha egész meghökkentő érdekességeket szedtünk össze.

1. Baz Luhrmann teljesen újszerűen nyúlt Shakespeare klasszikus szerelmi történetéhez: mellőzte az áhítatos, ábrándos olvasatot és menő, lüktető, gyors darabot csinált belőle. Az ő Rómeó és Júliája (1996) elsősorban a tiniknek szólt, de a felnőttek számára is élvezhető volt. A reneszánsz kori Itália helyett modern környezetben, az amerikai Verona Beach-en talál egymásra két rivális (a nevek azért megmaradtak: a Capulet és a Montague) család csemetéje. Az egészre Claire Danes és Leonardo DiCaprio párosa tette fel a koronát, no és persze a The Cardigans csodás betétdala.


2. A film több fontos jelenetének is a víz a meghatározó motívuma.
Amikor először látjuk Rómeót, a tengerparton, a víz mellett ír, és amikor először látjuk Júliát, a fejét a víz alá tartja. Amikor Rómeó és Júlia első alkalommal pillantják meg egymást, az is egy akváriumon keresztül történik; az erkélyjelenet pedig erkély helyett egy úszómedencénél zajlik. Mercutiót a tengerparton ölik meg, amikor pedig Tybaltot meglövik, egy szökőkútba esik. Végül amikor Rómeó Júlia szobájába lép, a ruhája át van ázva a zuhogó esőtől, és amikor másnap reggel elmegy, beleesik a medencébe.

3. Rómeó szerepére az ekkor már meglehetősen ismert Leonardo DiCaprio volt az egyetlen jelölt (a Gilbert Grape-ben (1993) nyújtott nagyszerű alakításáért már egy Oscar-jelölése is volt), de olyan jó fej volt, hogy saját pénzéből elutazott Baz Luhrmannhez Ausztráliába, hogy közösen felvegyenek egy kamu meghallgatást, amivel aztán a rendező könnyebben kuncsoroghatott pénzért a potenciális befektetőknél.


4. Leonardo DiCaprio személyesen harcolt azért, hogy Júlia szerepét Claire Danes kapja meg, akit korábban is látott más szerepekben, és aki lenyűgözte a meghallgatáson az előadásával és azzal, hogy ő volt az egyetlen színésznő, aki egyenesen a szemébe nézett.
Ennek ellenére Danes és a sztár kezdetben nem jöttek ki a forgatáson. A színésznő azzal vádolta DiCapriót, hogy éretlen, míg a színész szerint Danes karót nyelt volt.

5. A forgatás egy kissé veszélyes mexikói környéken zajlott, és egy szép napon az egyik helyi banda tagjai az autójukba rángatták a produkció fodrászát. Aldo Signorettit, és egyszerűen elrabolták. A szabadon bocsátásért váltságdíjat követeltek, és amikor kiderült, hogy ennek az összege mindössze 300 dollár, Baz Luhrmann a saját zsebéből fizette ki a pénzt.


6. A díszletek többségét a semmiből építették, hogy elérjék a film egyedi képi világát.
Csakhogy sokszor hiábavaló volt a fáradozás, mert a Sycamore Grove színházat és a Verona Beach-i kunyhókat egy hurrikán elpusztította a forgatás során (a hurrikán érkezésének előjelei jól láthatók abban a jelenetben, amelyben Mercutio meghal). Ezt követően sok felvételt más, biztonságosabb helyen kellett leforgatni.  

7. Leonardo DiCaprio olyan hitelesen és érzelmesen adta elő Rómeó monológját Júlia ravatalánál, hogy Claire Danes-t könnyekig meghatotta, amivel majdnem tönkretette a jelenetet. Amint a rendező felkiáltott, hogy „ennyi”, Danes rácsapott DiCaprio karjára, és azt mondta neki: „Ne ríkass meg! Nem látod, hogy éppen kómában vagyok?”


8. Paul Rudd alakította Parist, akinek Júlia kezét szánták, és a színész utolsó forgatási napján ő és
Leonardo DiCaprio elmentek egy bárba megünnepelni az eseményt, amikor DiCaprio megemlítette, hogy felkérést kapott egy nagy költségvetésű stúdiófilm főszerepére, aminek a címe Titanic (1997). Mivel Rudd apja, aki sokáig idegenvezetőként dolgozott, a Titanic történetének megszállítottja volt, a színész nagyon melegen ajánlotta kollégájának, hogy azonnal fogadja el a felkérést – a többi már (film)történelem.

9. Rómeó és Júlia első csókja egy liftben csattan el, miközben a kamera szédítően kering körülöttük. Mivel semmi más megoldás nem kínálkozott, hogy a szűk térben képesek legyenek ezt kivitelezni, a felvonót részekre bontották, a kamerát egy kör alakú dolly kocsira tették, és azt mozgatták a kellékesek, miközben mások a lift megfelelő paneljeit emelték ki, hogy elférjen a terjedelmes berendezés.


10. Amikor Tybalt autója felborul és a feje tetejére áll, az a belső rácsszerkezet, ami a vezetőt védi a felturbózott kaszkadőrkocsikban (lásd például a Grindhouse: Halálbiztosban Kaszkadőr Mike verdáját), egyszerűen összeomlott. Csak centiken múlott, hogy nem tört össze a sofőr koponyája, és nem tört ki a nyaka – de a férfi így is komoly sérüléseket szerzett.   


+1 Sarah Michelle Gellar, Jennifer Love Hewitt, Aaliyah, Kate Winslet és Christina Ricci mind jelölt volt Júlia szerepére. Gellar azonban már igent mondott egy másik szerepre, az énekesnő Aaliyah még korainak érezte, hogy elvállaljon egy ilyen nagy filmszerepet, Hewittra pedig azt mondták, túl fiatalnak látszik. Szintén esélyes volt a szerepre Natalie Portman, aki el is repült Baz Luhrmannhez Sydney-be, hogy felvegyenek néhány próbajelenetet Leonardo DiCaprióval. Minderre a rendező így emlékezett vissza: „Bár Natalie csodálatos fiatal színésznő, icipici lány, Leonardo pedig 185 centi magas. Ő akkor 21 éves volt, de csak 18-nak látszott, Portman mellett viszont idősebbnek tűnt 21-nél is,

és ettől volt az egészben valami helytelen és zavaró.”