10+1 érdekesség a 20 éve bemutatott Különvéleményről

A Különvélemény, amiért a rendező, Steven Spielberg nem kért fizetést, mégis nagyon sokat keresett rajta, eredetileg a Schwarzengger-féle Total Recall folytatása lett volna, és rengeteg mindent jósolt meg a közeljövőből.

 

1.

1990-ben óriási siker volt a mozikban a Total Recall - Az emlékmás,  Arnold Schwarzeneggerrel a főszerepben, aki egy marsi vakáció szép emlékeiért fizetett egy fura vállalatnak, ám kiderült, hogy mindig is titkosügynök volt. Andy Vajna és Mario Cassar szeretett volna egy folytatást is a filmhez, és a Total Recallhoz hasonlóan itt is egy Philip K. Dick-történet adta volna a keretsztorit, annyi csavarral, hogy Schwarzenegger ezúttal a marsi rendfenntartók tudósainak füleseivel kapta volna el a bűnözőket, mielőtt azok elkövették volna a gaztetteiket. Csakhogy A kincses sziget kalózai bukása után csődbe ment a Carolco, és a Különvélemény parlagon maradt forgatókönyvére végül a Fox csapott le, Steven Spielberg és Tom Cruise pedig a Mars helyett a Földre tette át a történetet.

 

Forrás: InterCom

 

2.

Steven Spielberg a Különvélemény (2002 ) készítésének idején már 18 éve nem vett fel fizetést filmes munkájáért, helyette mindig eseti szerződésben egyezett meg a producerekkel, hogy a teljes bevétel néhány százalékára tart igényt. Spielberg meggyőzte a főszereplőt, John Andertont alakító Tom Cruise-t, hogy ő is járjon el hasonlóképp, mert a film teljes költségvetését csak így lehetett 100 millió dollár alatt tartani.. Végül mindketten 15-15 százalékot kaptak a bevételből, és nem jártak rosszul.

3.

Spielberg 23 szakembert kért fel, hogy segítsenek megalkotni egy reális, de kellőképp futurisztikus képet 2054-ről. Ennek a végeredménye egy nyolcvan oldalas könyvecske lett, amely alapul szolgált a forgatás előkészítésénél. Philip K. Dick írása, amely a film alapjául szolgált, 1956-ban jelent meg, vagyis 2 év híján 100 évvel a filmbeli események előtt.

 

Forrás: InterCom

 

4.

A három telepatikus képességgel bíró prekog, Arthur, Agatha (Samantha Morton) és Dashiel három híres íróról kapták neveiket, Sir Arthur Conan Doyle-ról, Agatha Christie-ről és Dashiel Hammettről.

5.

A különvélemény eredetileg egy jogi kifejezés, arra utal, amikor egy jogalkotási procedúra során az ezzel megbízott bizottság néhány tagja (ők a kisebbség = minority) felkínál egy legális alternatívát a többséggel szemben.

 

Forrás: InterCom

 

6.

Az arcfelismerés sem az ördögtől való ma már: 2011-től az FBI részt vett az NGI (Next Generation Identification) fejlesztésében, ami egy új generációs azonosítást jelent: a tenyérlenyomatot, a retina-szkennert és az arcfelismerést integrálja a bűnügyi nyilvántartásban való keresésben, és akkor Kínáról még nem említettük, ahol a társadalom minden szférájában működik már az arcfelismerés. A filmben John megpróbálja átverni a rendszert egy kockázatos szemtranszplantációval.

 

Forrás: InterCom

 

7.

A film teljes költségvetésének negyede termékmegjelenítésekből származott. A Toyota például 5 millió dollárt fizetett azért, hogy futurisztikus Lexus kocsikkal közlekedjenek a filmben –

a mágneses autók hangját egyébként a hangeffekt-mester Gary Rydstrom a saját mosógépének zajaiból állította össze.

Az alku részeként Spielberg egy 62 ezer dolláros Lexus SC 430 sportkocsival lett gazdagabb. A Nokia 2 milliót fizetett azért, hogy Nokia head-seteket viseljenek az ügynökök.

8.

Emlékezetes jelenete a filmnek, amikor John (Tom Cruise) egy autópályán próbál menekülni, ami tele van önvezető autóval. Persze a mai autók közel sem így néznek ki, és sajnos függőleges autópályák sincsenek még, de a sofőr nélküli kocsik már vannak. Hasonlóan furcsa volt, ahogy John a puszta hangjával irányítja otthonában a berendezéseket. Mára nem csak, hogy már létezik a hangvezérelt elektronikus berendezés, de virágzó üzlet lett belőle. Az Amazon Echo és a Google Home kínálta szolgáltatásban az otthonunkban található elektronikus berendezések összekötésével minden központilag vezérelt – hang alapján. A Google Home egy hangvezérelt hangszóró, amit a Google Asszisztens működtet. Kérdezhetünk is tőle, de hangunkkal vezérelhetjük a zenelejátszást vagy akár a fűtés szabályozását stb.

 

Forrás: InterCom

 

9.

Amikor Anderton a metrón utazik, a körülötte lévő utasok között ott van Cameron Diaz, Cameron Crowe rendező – Tom Cruise pár héttel a velük forgatott Vanília égbolt (2001) munkálatainak vége után már neki is esett a különvéleménynek -, illetve Paul Thomas Anderson rendező. Vele Cruise pár évvel korábban egyik legtöbbet dicsért filmjét készítette el, a Magnóliát (1999)

10.

A filmben John bonyolult kézmozdulatok segítségével irányítja a számítógépet és egyéb eszközöket, ami akkor még igen futurisztikusnak tűnt. Ma már ilyen is létezik, nem kell 2054-ig várnunk rá. A Microsoft, az Obscura Digital, az MIT, és az Intel is kifejlesztette már a multi-touch felületeket, melyek egynél több érintést is értelmezni tudnak. A multi-touch mozdulatok olyan előre meghatározott mozdulatok, amelyekkel a multi-touch eszközöket lehet használni. Egyre több eszköz - mobiltelefonok, táblagépek, laptopok és asztali számítógépek is - használnak olyan funkciókat, amelyek ilyen mozdulatokkal irányíthatóak.

 

Forrás: InterCom

 

11.

A jogtulajdonos FOX 2015-ben sorozatot készített a film alapján, azonos címmel. A Különvélemény története szerint 2065, 10 évvel a washingtoni Precrime Unit felszámolása után az egyik egykori Precog, Dash (Stark Sands), bár normális életet szeretne élni, még mindig jövőbeli látomásoktól szenved. Tehetségével Lara Vega (Meagan Good) nyomozó munkáját segíti, bár mások is igényt tartanának rá. Nem kapott rossz kritikákat, de csak egy évadot élt meg, 10 rész után elkaszálták – néhány kevésbé fontos szereplő a filmből egyébként itt is felbukkant, mint például William Mapother, aki ugyebár Tom Cruise unokatestvére.

 

A film a Google Pay-en kölcsönözhető ki