10+1 meglepő érdekesség a 10 éve bemutatott A sötét lovag - Felemelkedésről

Szóba került egy szerep kapcsán Leonardo DiCaprio, feltárulnak a Batmobil és a Batruha titkai, az, hogy mennyire ragaszkodott Christopher Nolan a francia főszereplőhöz, és előkerül néhány baki is.

 

1. Batman ruhája ebben a filmben 110 különálló részből áll. A félig rugalmas uretán-gyantából formázott részeket poliészter hálóra rögzítették. Ezt a 3D rendezőhálót többnyire a katonaságnál, kórházakban és high-tech sportokhoz használják – remek légáteresztő képessége miatt a neoprént váltják ki vele. Csomózással és nem szövéssel készítik. Az uretán alapú alkatrészek közül jó néhány (lábvért, mellvért és hasvédő lemez) belsejét erős, könnyű és különösen ütésálló karbonszálas anyaggal bélelték. A jelmezesek összesen 50 köpenyt készítettek: ezek a különféle helyzeteknek megfelelően különböznek egymástól. A járás, futás, közelharc és eszközhasználat igényeinek megfelelően változik a hosszuk, az alakjuk és a méretük. Batman teljes védőruházata sisakkal és köpennyel együtt 13,5 kg.

 

Forrás: InterCom/WarnerBros

 

2. Christopher Nolannek valamiért nagyon a bögyében lehetnek az IMAX kamerák – A sötét lovag forgatásán is hazavágtak egyet, majd négy évvel később sikerült tönkretenni egy másikat. Amikor a gothami városháza lépcsőjén sor kerül Batman és Bane, illetve csapataik között a végső nagy leszámolásra, van egy olyan rész, amikor a Macskanő kihajt a batpoddal az épületből, és lezúz vele a lépcsőkön – egyenesen neki az egyik méregdrága IMAX kamerának. Az esetről készült kulisszák mögötti felvételek alapján rekonstruálni lehetett, hogyan történt a baleset: a motor ugyan nem száguldott különösebben gyorsan, de a kaszkadőrnő és a kameraoperátor nem realizálták, hogy össze fognak ütközni, így a végén az ütközés egyszerűen kiverte az IMAX kamerát a szakember kezéből. S habár ezzel újabb 500 ezer dollár folyt le a lefolyón, azt legalább elmondhatták, hogy akkoriban már két számjegyű volt a világon fellelhető IMAX gépek darabszáma.

 

Forrás: InterCom

 

3. Az Eredet után Nolan annyira szeretett volna újra Marion Cotillard-ral dolgozni, hogy még abba is belement, hogy átütemezzék A sötét lovag - Felemelkedés (2012) forgatását, hogy rá oszthassa Miranda Tate szerepét, amikor kiderült, hogy a színésznő terhes. Cotillard alig egy hónappal kisfia, Marcel születése után már dolgozni kezdett, a rendező pedig folyamatosan egy külön lakrészt tartott fenn neki, ahol a kisbabával lehetett a munka szüneteiben.

4. Anne Hathaway Nolan két munkájában is szerepel – de isteni szerencse, hogy ez így alakult, hiszen nem sokon múlt. Egy most nyilvánosságra hozott interjúban ugyanis a színésznő elmesélte, hogy úgy ment el egy találkozóra Nolannel, hogy nemcsak, hogy nem tudta, A sötét lovag: Felemelkedés Macskanőjének a szerepéről lesz szó, de azt hitte, hogy az alkotó Harley Quinn szerepére hallgatja meg. Hathaway így jól fel is öltözött az alkalomhoz illően, olyan őrülten, ahogy csak tudott.

Van egy csodás Vivian Westwood felsőm, ami nagyon szép, de elég őrülten van megvarrva, és mindenhol csíkok vannak rajta össze-vissza. És kerestem egy olyan lapos talpú cipőt, amilyet Joker is viselne. És a beszélgetés közben végig őrült kis mosolyokat lődöztem Chrisre. Aztán úgy egy óra múlva benyögte: "Ugye mondanom sem kell, hogy a Macskanőről van szó?”

-mesélte a színésznő.

 

Forrás: InterCom

 

5. A Batmobilt maga a rendező, Christopher Nolan és a látványtervező Nathan Crowley tervezte meg Nolan Los Angeles-i garázsában. A prototípus készítésekor játékautó-részeket ragasztottak össze. Az ihletet egy régi katonai jármű adta, az alapanyag pedig egy Hummer és egy Lamborghini volt. A Batmobilnak nincs első tengelye, Nolan azt szerette volna, ha oldalról rögzítik a kerekeket. Ezt először mindenki lehetetlennek tartotta, de a speciális effektusokért felelős Chris Corbould és a műhelyt vezető Andy Smith végül elkészítette és működőképessé tette az oldalsó felfüggesztést. A Batmobil motorja szokásos, ólommentes benzinnel működik. A jármű két és fél tonnás.

 

Forrás: InterCom

 

6. A Memento, az Eredet és a Tenet rendezője megszállott perfekcionista hírében áll – ezért annyira meglepő az a durva elírás, amit A sötét lovag – Felemelkedés egyik jelenetében láthatunk. Amikor Bruce Wayne és hűséges inasa egy, a Macskanő ténykedéséről beszámoló újsághírt néznek a számítógép monitorán, a következő főcímet olvashatjuk velük együtt: „Police suspect ’cat’ burglar in jewel hiest”, azaz: A rendőrség egy „macskabetörőt” gyanúsít a gyémántrablással. A rablás szót azonban helyesen nem ’hiest’-nek, hanem ’heist’-nak kell(ett volna) írni...

 

 

7. Van persze pár dolog, amibe a film kapcsán bele lehet még kötni. Amikor Bane átveszi az uralmat Gotham felett, a város összes rendőre a csatornákban reked. Már az sem normális, hogy máshol egyetlen zsaru sem volt, mikor azok csapdába kerültek, de az végképp nem, amikor hónapokkal később Batman kiszabadítja őket, mindegyik jólfésült, frissen borotvált, majd kicsattannak az egészségtől. Továbbá az sem világos, hogy miután Bruce megszökik a Veremből, hogy a csudába vágott át leharcoltan, egyetlen fitying nélkül a fél világon, hogy egy szép napon begyalogoljon Gothambe?

 

Forrás: InterCom

 

8. Matthew Modine, aki a filmben egy Peter Foley nevű gothami rendőrtisztet alakított, olyan erőszakos halált halt eredetileg a történetben,  hogy Christopher Nolannak ki kellett vágnia a végső verzióból, máskülönben a film NC-17 besorolást kap, vagyis a 17 éven aluliakmeg sem nézhetik! Modine a ReelBlend podcastban mesélte el, hogy Christopher Nolan eredetileg úgy írta meg a forgatókönyvet, hogy Foley rendőrtisztet az a teherautó gázolja el, amit Talia al Ghul (Marion Cotillard) vezetett végig őrült tempóban Gotham utcáin.

A srácot, aki a dublőröm volt, tényleg elütötte az autó. Plexi falat raktak a [kocsi] elejére, és úgy mentek neki, aztán kötelekkel a levegőbe rántották, és körülbelül négy és fél méter magasból visszalökték a földre. A teste a New York-i tőzsde előtti macskaköves utcába csapódott. Emlékszem, hogy Christopher Nolanra néztem, amikor mindezt felvettük. Fehér volt az arca.

Peter Foley-t végül Bane martalócai lövik le, amikor összecsapnak a zsarukkal a gothami rendőrkapitányság előtt.

 

Forrás: InterCom/WarnerBros

 

9. Tom Hardy kétségtelenül korunk egyik legtehetségesebb és legelkötelezettebb színésze, aki minden szerepében a maximálisat nyújtja, ez pedig itt sem volt másképp. Több, már az előzetesekben is látható jelenetében rögtönzött. Az egyik a focistadionban történő várakozása alatt elmondott "Mintha egy angyal énekelne./That's a lovely, lovely voice." mondata éppúgy improvizáció volt, mint amikor a Ben Mendelsohn alakította Daggett tarkójára teszi a kezét (a színész hirtelen zavara látszik is), mielőtt végezne vele. Hardy elhivatottsága viszont olykor veszélyes méreteket öltött. A finálé bunyójában, amit a Wall Streeten rögzítettek, az egyik felvételt biztosító igazi rendőrt ütötte ki. A színész a nagy kavarodásban vélhetően már nem tudta megkülönböztetni az igaziakat a statisztáktól.

 

Forrás: InterCom

 

10. A válogatáson Leonardo DiCaprio is szóba került, mint John Blake, a szimpatikus közrendőr lehetséges megszemélyesítője – de a szerepet végül Joseph Gordon-Levitt kapta. Egyébiránt egy hajszálon múlt, hogy nem Leo kapta Robin szerepét az 1995-ös Batman és Robinban, amiért utólag hálás lehet a sorsnak.

 

Forrás: InterCom

 

10+1. 2012. július 20-án a Colorado állambeli Aurora városában A sötét lovag – Felemelkedés egyik éjféli vetítésén egy gázálarcot viselő férfi könnygáz gránátokat robbantott fel, majd lövöldözni kezdett a moziteremben. A támadás során 12 ember életét vesztette és hetvenen megsebesültek. Az elkövetőt, James Holmest végül a halálbüntetés helyett 12-szeri életfogytiglanra ítélték – minden halálos áldozat után egyre -, illetve további 3318 évre gyilkossági kísérletért minden sebesült után.