10+2 dolog, amit nem tudtál az egyik legjobb háborús filmről, az Acéllövedékről

Stanley Kubrick örök klasszikusa, az Acéllövedék (1987) nem csak egy fantasztikus film a vietnámi háborúról, - amit Angliában forgattak - és az embertelen kiképzésről, hanem egy műfaji bravúr is, amiben embertelen mennyiségű munka van.

1. A film összegzi és vegyíti Stanley Kubrick több más munkájának alapmotívumait, A dicsőség ösvényeiben (1957) látható háborús értelmetlenséget, a Dr. Strangelove, avagy rájöttem, hogy nem kell félni a bombától, meg is lehet szeretni (1964) szatirikus humorát és tiszteletlenségét a katonai felső vezetéssel szemben a film második felében. A film sokak szerint nagyságrendekkel jobb első fele ugyanakkor sok szempontból a Mechanikus narancs (1971) meghökkentő obszcenitását idézi.

2. A film forgatókönyvét Kubrick Michael Herr-rel és Gustav Hasforddal közösen készítette Hasford 1979-es "The Short-timers" című, saját vietnámi élményei alapján íródott regényéből. A film eredeti címe – Full Metal Jacket - az amerikai katonák által a vietnámi háborúban használt acélköpenyes lövedékre utal. A főhős, Joker karaktere sok mindenben Herr-re emlékeztet, aki haditudósító volt Vietnámban. Kubrick és Hasford egyébként nem jött ki egymással.

Forrás: Warner Bros.

 

3. R. Lee Ermey maga is 11 évig szolgált a tengerészgyalogságnál, és először mint katonai tanácsadó csatlakozott a stábhoz: a szereplőknek tartott gyorstalpaló kiképzést, amelynek részeként napi tíz órát üvöltözött velük. És annyira belejött a munkába, hogy lenyúlta Hartman kiképző őrmester szerepét, amit már kiosztottak egy kemény fiúnak tartott másik színésznek. Ermey viszont

összeállított magáról egy videófelvételt, amelyben 15 percen át csak elképesztően kreatív obszcenitásokat üvölt az újoncoknak,

de úgy, hogy a barátai folyamatosan teniszlabdákkal és narancsokkal dobálják, miközben egyszer sem pislogott vagy ismételte önmagát.

4. Kubrickot pedig meggyőzték a látottak, így Ermey megkapta a munkát. A rendező ráadásul a szereplők közül egyedül neki engedte meg, hogy improvizálja a szövegét, és a jeleneteit is legfeljebb kétszer vették fel, míg másokét akár hatvanszor is. A komikus Peter Sellers volt Ermey mellett a másik színész, aki ezt megtehette – ő a Dr. Strangelove-ban és a Lolitában dolgozott a rendezővel.

5. Az a színész, aki eredetileg Hartman szerepét kapta, bizonyos Tim Colceri, kénytelen volt beérni egy helikopter géppuskása szerepével, de az is emlékezetes lett. A teljesen elszállt lövész a repülőút során folyamatosan szórja a rizsföldön dolgozó vietnámi parasztokat, miközben röhögve azt ordítja: „Nesztek, nesztek, nesztek!” A karakter aztán azt magyarázza, hogy „Aki szalad, az vietkong, aki állva marad, az fegyelmezett vietkong!”, majd azt javasolja Jokernek, hogy róla írjon cikket, mert ő annyira menő. Colceri maga is tengerészgyalogos volt, és 13 hónapot szolgált az igencsak „mozgalmasnak” számító Da Nang támaszponton.

6. A film forgatása olyan istentelenül hosszú volt, hogy a főszereplő Matthew Modine megházasodott, gyereket nemzett, a gyerek megszületett, és már egyéves volt, amikor végre befejezték a filmezést. Kubricknál ez nem volt szokatlan dolog. Igaz, Modine és a Cowboy közlegényt játszó Arliss Howard voltak az egyetlenek, akik a film két jól elválasztható részében, a Parris Islanden játszódó kiképzés és a vietnámi bevetés alatt is szerepelnek.   

Forrás: Warner Bros.

 

7. Joker közlegény polgári neve, ahogy az az egyenruháról kiderül, J.T. Davis. Ez közvetlen utalás a vietnámi háború első hivatalos amerikai áldozatára, James T. Davis specialistára, aki kiképzőként segítette a dél-vietnámi erők kiképzését, és aki 1961-ben esett el.

8. Kubrick a Dr.  Strangelove után megtiltotta, hogy filmjeihez szinkront készítsenek, így ezt a művét is eredetiben élvezhetjük.

9. - A puhos Leonard Lawrence – a kiképző által ráragasztott gúnynevén Gomer Pyle - közlegényt alakító Vincent D'Onofrio a szerep kedvéért 32 kilót hízott. Ezzel megdöntötte Robert De Niro (Dühöngő bika) rekordját. Kilenc hónap múlva már az eredeti súlyával játszott az Adventures in Babysitting című filmben, nagy visszhangot keltve izmos testével.

Forrás: Warner Bros.

 

10. A kelet-londoni forgatás oka egyrészt az volt, hogy az Amerikából az általa szabadabbnak ítélt Angliába költöző Kubrick sose ment tíz mérfölddel távolabb a házától, másrészt a lerombolásra váró, az első világháború óta használaton kívül álló kelet-londoni Beckton gázművek környéke hasonlított Hue város franciás arculatára. A stáb engedélyt kapott, hogy ők pusztítsák el az épületeket. Csupán pálmafákat kellett telepíteni, hogy a helyszín még jobban hasonlítson a vietnámi terepre: 200-at Spanyolországból hozattak, több ezer műanyag növényt pedig Hong Kongból, miután a Kaliforniából rendelt műanyagfa-szállítmányt Kubrick hazaküldette. „Nem tetszik. Szabaduljatok meg tőlük” – mondta.

Forrás: Warner Bros.

 

11. Az angliai forgatás azt is jelentette, hogy hideg volt, jóval hidegebb, mint Vietnámban, és ebből egyrészt az fakadt, hogy a színészek mindig fáztak, másrészt az, hogy sokszor látszott a leheletük a Hue város ostroma alatt játszódó jelenetekben. A két dologra a filmesek válasza az volt, hogy mindig tartottak a közelükben nagy gázműködésű melegítőlámpákat, de még így is rajtakapható néha egyik-másik színész, ahogy jól látható párafelhő kíséri a lélegzetvételüket.

Forrás: Warner Bros.

 

12. Peter Hyams rendező, producer, forgatókönyvíró szerint a vietnámi háború lényegét az a jelenet foglalta össze a legjobban, amikor láthatjuk, hogy a sarokba szorított tizenéves vietkong lány tisztában van azzal, hogy meg fog halni, de egyetlen célja, hogy akárcsak egy kis ideig is, de feltartsa az amerikaiakat. Az eredetileg tervezett befejezésben a lány fejét levágják, majd fociznak vele, de ezt végül hál' istennek elvetették. Így is szimbolikus, hogy a főszereplő Joker közlegény (Matthew Modine) képtelen ártalmatlanítani a lányt, ezt a jobbkeze, Rafterman teszi meg – de végül Joker az, aki emberségből véget vet a lány szenvedéseinek.

A film megnézhető az HBO MAX-on

Forrás: Warner Bros.