12 dolog, amit nem tudtál Christian Bale-ről

Boldog szülinapot a legszimpatikusabb, operatőrrel ordibáló, rohamfogyó és -hízó sztárnak, akiről ezeket a mindenki által ismert tényeket leszámítva próbáltunk összeszedni egy tucatnyi érdekességet.

1. A még gyerek Bale-nek 1982-ben volt az első színészi munkája: egy Lenor öblítő reklámjában szerepelt, amit ide kattintva nézhetünk meg nagyon rossz minőségben. Egy évvel ezután a későbbi sztár újból egy hirdetéshez adta az arcát: gyerekrocksztárt alakított a Pac-Man müzlijének a reklámjában.

2. Újabb egy év múlva még jobban beindult a gyerekszínész karrierje, hiszen sor került színpadi debütálására, méghozzá Rowan Atkinson oldalán, a The Nerd című darabban a West Enden.

3. Első nagyjátékfilmjét Christian Bale még mindig gyerekként Steven Spielberggel forgatta. Ez volt A nap birodalma, amelynek főszerepére

több mint 4 ezer fiú közül választották ki.

 


4. Bale egyszer bevallotta, hogy A nap birodalma forgatásán teljesen belezúgott az akkor 12 éves Drew Barrymore-ba, aki Spielberg keresztlányaként gyakran volt jelen a felvételekkor. Mivel akkor még a színész is csak 13 éves volt, nem kell semmi rosszra gondolni.

5. Későbbi feleségével, Sandra „Sibi” Blazickel – akivel azóta két gyermekük is született – Winona Rydernek, Kisasszonyok-beli partnernőjének köszönhetően ismerkedett meg: Blazic volt a színésznő egykori személyi asszisztense.

6. Christian Bale megpróbálta megszerezni a Titanic Jackjének a szerepét, és majdnem ő lett a kiválasztott: állítólag közte és Leonardo DiCaprio között dőlt el a dolog az utolsó fordulóban. DiCaprio pár évvel később majdnem megint kibabrált vele: akkor csaknem elhalászta az orra elől az Amerikai pszicho főszerepét – csak Bale szerencséjére vetélytársa végül inkább A part című film forgatását választotta.

A sors viszont nagyon nem akarja fedélzetre juttatni a színészt,

hiszen annak idején a Will Turner szerepére kiírt meghallgatáson is részt vett, de végül Orlando Bloom játszhatta el a szóban forgó karaktert A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átkában.

Christian Bale és felesége. Forrás: Axelle / Bauer-Griffin / FilmMagic / Getty Images


7. Az Amerikai pszicho Patrick Batemanjének megformálásához a sztár Nicolas Cage 1988-as alakításából merített ihletet, amit kollégája A vámpír csókjában nyújtott.

8. A színész egyáltalán nem volt megelégedve A sötét lovagban nyújtott alakításával.

Úgy érezte, Heath Ledger Jokere sokkal izgalmasabb, mint amit ő csinált a vásznon.

9. Bale egykor megszállott motoros volt, de felhagyott ezzel a hobbival, miután számos sérülést sikerült beszereznie. Sorozatos balesetei miatt acéllemezt kellett berakni a csuklójába, titánium protézist a kulcscsontjába, ezenkívül 25 csavarral rögzítették egy kézsebesülését, az egyik ujjának a hegyét pedig átmenetileg el is veszítette, de később sikerült visszavarrni.

Christian Bale és Gloria Steinem a színész legutóbbi filmje, a Halványkék szemek premierjén. Forrás: Daniel Zuchnik / Getty Images for Netflix


10. A 2011-es kínai-hongkongi Zhang Yimou-film, a The Flowers of War forgatásakor Bale a CNN stábjával együtt megpróbált felkeresni egy házi őrizet alatt álló aktivistát, akit a kínai „egy gyerekes” törvény ellen való kampányai miatt tartottak nem hivatalosan fogva. Miközben a stáb kamerái forogtak, a kínai biztonsági őrök, akik nem ismerték fel a sztárt,

többször megütötték és meglökték,

miközben megpróbálták megakadályozni, hogy bejusson a Chen Guangcheng nevű, amúgy ügyvéd férfihoz.

11. Bale mostohaanyja nem más, mint a híres feminista író, Gloria Steinem, hiszen ő volt az apja, a 2003-ban elhunyt David Bale harmadik felesége (David Bale háromszor nősült, a sztár a második, Jenny Jamesszel kötött házasságából született).

12. Nem gondolnánk, de Christian Bale lelkes videójáték-rajongó. Aktuális kedvenceiről nem tudni, de többször is azt nyilatkozta, hogy gyerekként és kamaszként nagyon szerette a Super Mario Bros.-játékokat.


(via Factinate)


Nyitókép forrása: Axelle / Bauer-Griffin / FilmMagic / Getty Images.