13 ok, amiért Jeff Goldblumnak nem lehet ellenállni

Az utóbbi években újra népszerűsége csúcsán áll Jeff Goldblum, aki a kilencvenes években a nevetésével és a híres mellszőrzetével egyszer már elrabolta a szívünket. Újabban nemcsak színészként, de népszerű internetes mémként, zenészként és elbűvölő személyiségként is gyűjti az újabb rajongókat. A 66. születésnapja alkalmából összeszedtük, miért is olyan lefegyverző egyéniség.

1. Jeff Goldblum az a színész, aki egy néhány másodperces jelenettel is képes erős benyomást tenni az emberre. Ezt először az Annie Hallban demonstrálta, ahol csak véletlen téved rá a kamera egy hollywoodi házibuliban. Goldblum épp telefonál, és csak annyit mond, hogy “Mr. Davis vagyok, elfelejtettem a mantrámat”.  Sosem derül ki, hogy milyen mantrát felejtett el, de ez annál kíváncsibbá teszi az embert.

 

 

2. Bár általában a könnyedebb szerepeiről ismert, ő játszotta el minden idők legparáztatóbb testhorror-jelenetét, amikor A légyben a tükörbe nézve ráébred, hogy valami nagyon ocsmány dolog történik a testével.

 

 

 

3. A kilencvenes évek több meghatározó filmjében szerepelt, elsősorban a Jurassic Parkban és a Függetlenség napjában. Ekkor kategorizálták be a szexi szemüveges értelmiségi szerepébe, aki mindenre tud magyarázatot, és ezzel rendszeresen zavarba hozta a mindent káoszba döntő macsókat. Őt pedig sosem zavarta, hogy ráaggatták ezt a szerepet, sőt, örömmel rá is játszik. Hamarosan például a National Geographicon indul saját műsora, amiben tudományos szemmel járja körbe a leghétköznapibb dolgokat a fagyitól a fociig, hogy érdekes összefüggésekre bukkanjon.

 

View this post on Instagram

A post shared by Jeff Goldblum (@jeffgoldblum) on

 

4. A Jurassic Park még mindig az egyik legelső dolog, ami eszünkbe jut róla, a híres mellszőrvillantó póza komoly internetes összművészeti jelenséggé nőtte ki magát az évtizedek során. Készültek belőle mémek, festmények és gifek, és nemrég a Jurassic Park bemutatójának 25. évfordulójára egy hatalmas és meglepően ocsmány szoborban öltött testet London kellős közepén a Tower Bridge előtt.

 

 

View this post on Instagram

A post shared by Jeff Goldblum (@jeffgoldblum) on

 

5. A másik ikonikus pillanata a Jurassic Parkból az, amikor Laura Dernnel és Sam Neill-lel közelednek a szigethez, beszédbe elegyednek egymással, és Goldblum egy elképesztő, elnyújtott kacagást hallat, ami néha dorombolásnak, néha egy párját becserkészni készülő állat dürrögésének tűnik. Ezzel persze jól zavarba hozza Laura Dern tudósnőjét.

 

 

6. Ezt a felejthetetlen kacagást azóta számtalanszor újrajátszotta az internet népének legnagyobb örömére, így készült el az a Youtube-videó is, aminek köszönhetően tíz órán át hallgathatjuk Jeff Goldblum dorombolását. Ha elég időt ad neki az ember, kiderül, hogy meglepően nyugtató hatású.

 

 

7. A hangja egyébként is páratlanul simogató, és emiatt rengeteg reklámban szerepelt. Persze nem gyógyító mágneses karkötőt reklámozott, hanem Apple termékeket, Toyota autókat és villanykörtéket a General Electricnek. Az utóbbiban személyesen is megjelent, és excentrikus hírességként kicsit önmaga paródiáját adta.

 

 

 

8. A kétezres években Wes Anderson különleges hangulatú filmjeiben tűnt fel, az Édes vízi életben Bill Murray gyűlölt vetélytársát játssza, és szerepel a Grand Budapest Hotelben is, amit majdnem Budapesten forgattak. Az év elején bemutatott Kutyák szigetében ő adta a hangját az egyik száműzött, bolhás kutyának.

 

 

9. Az újraéledt népszerűsége részben annak köszönhető, hogy az utóbbi években visszatért a nagyköltségvetésű sikerfilmek világába. Tavaly a Marvel-univerzumban bukkant fel, amikor Thor: Ragnarökben idegelte ki a címszereplőt, idén pedig a Jurassic Park folytatásában játszotta el újra Dr. Ian Malcolmot, a fura, mégis szexi szemüveges tudóst, aki előre megmondja már megint, hogy rossz vége lesz ennek.

 

10. Nemrég derült ki, hogy önálló lemezen dolgozik, merthogy nemcsak elbűvölő színész és imádnivaló híresség, de profi jazz-zongorista is. Több évtizede zongorázgat a maga kedvére, és ez az utóbbi években nőtte ki magát egy komoly hobbivá. Az együttesével, a The Mildred Snitzer Orchestrával rendszeresen fellépnek, és egyre nagyobb közönséget vonzanak, miután Jeff Goldblum minden színészi tehetségét beveti annak érdekében, hogy a közönséget rendesen feltüzelje. Mostanában különböző beszélgetős műsorokban is egyre többször kérik fel egy kis zenélésre, az egyik legnépszerűbb húzása az volt, amikor Biz Markie-val adta elő a rapper legismertebb számát, a Just a Friendet. Az első albuma nem sokkal a 66. szülinapja után, november elején jelenik meg.

 

 

11. Az már a pályája elején kiderült, hogy nála stílusosabban kevesen hordanak szemüveget, és az elmúlt évtizedekben érdekes stíluskorszakokon ment keresztül. Mostanában újra enyhén színezett lencsékben divatozik, mint a Jurassic Parkban.

 

View this post on Instagram

A post shared by Jeff Goldblum (@jeffgoldblum) on

 

12. Emellett lassan egyfajta divatikonná növi ki magát, ő az az ember, aki képes zebramintás cipőt venni zebramintás zoknival, és nem nevetségesen, hanem észvesztően stílusosan néz ki benne, de az ingjei is egyre izgalmasabbak.

 

View this post on Instagram

A post shared by Jeff Goldblum (@jeffgoldblum) on

 

View this post on Instagram

A post shared by Jeff Goldblum (@jeffgoldblum) on

 

View this post on Instagram

A post shared by Jeff Goldblum (@jeffgoldblum) on

 

13. Négy évvel ezelőtt vette el a kanadai olimpikon tornászt, Emilie Livingstont, akitől azóta két gyereke született, és bár későn kezdte, az apaszerep is ragyogóan áll neki.

 

View this post on Instagram

A post shared by Emilie Goldblum (@emiliegoldblum) on