15 érdekesség a 93 éves Clint Eastwoodról

Hollywood egyik legnagyobb legendája 76 filmszerepet és 46 rendezést tudhat maga mögött - vannak átfedések, hiszen gyakran rendezte saját magát -, és rengeteg sztori és érdekesség fűződik a nevéhez.

1. Clinton Eastwood Jr.  1930. május 31-én, San Franciscóban született – 5,2 kilóval, és a nővérek a kórházban csak Sámsonnak hívták. Nem volt jó tanuló, szeretett bulizni, így több iskolából is kirúgták, majd húszas évei közepén kezdett el színészkedni, és sokáig B-kategóriás filmek kis szerepei jutottak csak neki, mellette pedig medenceásásból és kukásautó vezetéséből tartotta el magát, illetve katonáskodott. Bár a koreai háború alatt szolgált, a frontra nem jutott ki.

2. Az ismertséget az 1959-ben indult Rawhide című, 8 évadot és összesen 217 epizódot megélt westernsorozat hozta el a számára, amiben még az énektudását is többször megcsillogtatta, de akkoriban Amerikában a tévés színészek még abszolút a második ligát jelentették a filmes kollégák mögött, és a két terület között nagyon ritka volt az átjárás.

3. Az igazi ismertséget Sergio Leone ún. dollár trilógiája hozta meg hősünknek. A Jó, a Rossz és a Csúf visszatérő humorforrása, hogy a Clint Eastwood által alakított Szöszi és Tuco (Eli Wallach), vagyis a címbéli Jó és Csúf folyton kénytelen szövetséget kötni, nehogy az égen-földön keresett aranyat a Rossz (Lee Van Cleef), vagyis az Angyalszem nevű, elvetemült pisztolyhős kaparintsa meg. Ehhez azonban keresztül kell vágniuk magukat az Unió és Konföderáció csapatain, akik egy híd fölötti uralomért vívnak elkeseredett harcot, és úgy döntenek, a továbbhaladásuk érdekében felrobbantják a hidat – amit Sergio Leone valóban fel is robbantott, kis híján idő előtt véget vetve ezzel Clint Eastwood karrierjének! A detonáció ugyanis számos szikladarabot repített a homokzsákok mögött lapító stáb felé, és a jelenet moziba került változatában is jól látszik, hogy súlyos kődarabok puffannak Eastwood feje mellett. Ha csak egy is odébb csapódik be...

A jó, a rossz és a csúf - Forrás:MGM

 

4. A legendás poncho, amelyet mindhárom "dollár-filmben" viselt, azóta is Clint Eastwoodnál van. A Daily Mailnek adott 2020-as interjújában a sztár elárulta, hogy az ikonikus ruhadarab 1964 óta nála van – és nem tisztíttatta ki az azóta eltelt évtizedekben. Ma már egy üvegvitrinben tartja, és csak egy egyszeri alkalomra adta kölcsön egy barátjának, aki egy mexikói étteremben állította ki a kaliforniai Carmelben lévő otthona közelében. Sergio Leone az Egy maréknyi dollárért forgatása előtt vásárolta Spanyolországban a legendás ponchót, és eredetileg a híres amerikai testépítőnek, az Olaszországban gyártott Herkules-filmekkel világhírűvé vált Steve Reevesnek szánta a marcona cowboy szerepét, és mivel Clint Eastwood cingárabb testalkatú volt, mindenképpen akart valami ruhadarabot, ami elfedi a két színész fizikuma közti különbséget.

A jó, a rossz és a csúf - Forrás: MGM

 

5. A hetvenes évek elején bújt bele először a karrierje másik ikonikus karaktere, Piszkos Harry bőrébe. A filmszéria sikere alapozta meg az öntörvényű zsarufigurák és az akciófilmek máig tartó hollywoodi népszerűségét. Igaz, a címszerepet eredetileg Frank Sinatrának ígérték, de ő eltörte a kezét, így került Eastwood a képbe. A Piszkos Harry forgatásán a rendező Don Siegel lebetegedett, és időlegesen Eastwood vette át a munkáját. Ezzel indult el a rendezői munkássága - bár a Rawhide forgatásán több jelenetet és előzetest is készített már -, ami jelentőségében talán még a színészi karrierjét is felülmúlja.

Kelly hősei - Forrás: Pannonia Entertainment

 

6. Egyik legnépszerűbb munkája, a Kelly hősei sok zseniális jelenete közül az egyik az, amelyben Kelly (Eastwood), Bazi Joe (Telly Savalas) és Csodabogár (Donald Sutherland) farkasszemet néznek a német Tigris harckocsival. A beállítások, sőt, a zene is a spagettiwesterneket idézi, hiszen, mint tudjuk, Eastwood Sergio Leone Dollár-trilógiájával lett világhírű. A zene is jórészt A Jó, a Rossz és a Csúf főtémájára hajaz. A film zenei főtémájának (Burning Bridges) kiadták kislemezen egy olyan változatát, amit Eastwood énekel. A B-oldalon a When I Loved Her című dal szerepel, amit Kris Kristofferson írt és szintén Eastwood énekli.

7. Clint Eastwood talán a legismertebb az egyszerre színészként és rendezőként is tevékenykedő művészek közül; az ő esetében ráadásul mára már szinte eldönthetetlen, hogy direktornak vagy inkább színésznek tekinthető, hiszen több filmjében is magára osztotta a főszerepet. Habár a sztár a színészetet műveli régebb óta (első filmszerepét egy 1955-ös, Francis in the Navy című vígjátékban alakította), rendezői bemutatkozását is megejtette már hosszú évtizedekkel ezelőtt: ez volt a Játszd le nekem a Mistyt! című thriller 1971-ből, amit olyan alkotások követtek, mint a

Fennsíkok csavargója, a Bird, a Nincs bocsánat, a Tökéletes világ, A szív hídjai, a Titokzatos folyó, a Millió dolláros bébi, az Amerikai mesterlövész vagy a Richard Jewell balladája

– nem egy közülük igazi mestermű. Eastwood a Nincs bocsánattal és a Millió dolláros bébivel elnyerte a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó Oscart is. A jelenlegi állás szerint ő minden idők legidősebb Oscar-győztes rendezője.

Fennsíkok csavargója - Forrás: Universal Pictures

 

8. Egyik korai rendezése volt a Bosszú az Eiger csúcsán (1975), amelyben egy visszavonult bérgyilkost alakított, és amit részben a svájci Eiger-csúcson forgattak le. A forgatás alatt a 26 éves hegymászó, David Knowles egy baleset során meghalt, Mike Hoover tréner és tanácsadó pedig komoly sérüléseket szenvedett. Eastwood úgy döntött, leállítja a forgatást, ám a hegymászók csapata tiltakozott: szerették volna, ha Knowles halála nem lenne hiábavaló. A rendező ekkor úgy döntött, hogy nem kockáztatja senki életét: maga csinálta meg a rendkívül veszélyes jelenetet, méghozzá testdublőr nélkül.

Bosszú az Eiger csúcsán - Forrás: Universal Pictures

 

9. Híres arról, hogy milyen könnyű kézzel dolgozik rendezőként, és a legtöbb jelenetet csak egyszer veszi fel. Egy átlagos forgatási nap nála nem kezdődik reggel 9 előtt, és a legtöbb esetben ebéd utánra már vége is van. Rendezőként jelenleg 46 kredit szerepel a neve mellett, ami NAGYON sok!

10. A Nincs bocsánat (1992) forgatókönyve ilyen vagy olyan formában majdnem húsz évig keringett Hollywoodban, mire film lett belőle. Egy ponton úgy volt, hogy Francis Ford Coppola rendezi meg John Malkovich főszereplésével, de a dolog végül nem jött össze, majd a szkriptre Clint Eastwood egykori kedvese, Megan Rose csapott le, aki akkoriban a Warner Brothersnek dolgozott. Csakhogy Eastwoodnak külön embere volt a hozzá érkező forgatókönyvek előolvasására, aki első körben úgy ítélte meg, hogy a történet csapnivaló.

Évekbe telt, mire sikerült Eastwoodot rábeszélni, hogy szakítson időt az elolvasására,

és amikor ez megtörtént, rögtön a megfilmesítés mellett döntött. Később azzal magyarázkodott, hogy tudta, milyen jó a forgatókönyv, csak bele akart öregedni a szerepbe.

Nincs bocsánat - Forrás: CineMax

 

11. Clint Eastwood anyja, Ruth Wood statisztaként kínlódott át egy hosszú kellemetlen napot, több rétegnyi, hagyományos kosztümöt viselve, miközben egy jelenetet forgattak, amelyben felszáll egy vonatra. A jelenetet azonban végül kivágták, fia pedig bocsánatot kért, mert a film "túl hosszú lett, és valaminek mennie kell". Édesanyja végül mindent megbocsátott, amikor fia elvitte az Oscar-díjátadóra, és köszönőbeszédében külön kiemelte a munkáját.

Nincs bocsánat - Forrás: CineMax

 

12. A film producere, Albert S. Ruddy úgy beleszeretett a Millió dolláros bébi sztorijába, hogy mindenképpen le akarta forgatni, de egyszerűen egyetlen stúdiót sem érdekelt a dolog. Végül megtalálta Clint Eastwoodot, aki úgy vélte, a sztori ugyan nagyon depresszív, de attól még csodálatos. Eastwood előtt egyébként az is felmerült, hogy a forgatókönyvet író Paul Haggis fogja rendezni is a Millió dolláros bébit, miután végzett az Ütközésekkel. Akkor még úgy volt, hogy Clint Easwood csak játszani fog a filmben – de Haggis végül visszalépett Eastwood javára.

Millió dolláros bébi - Forrás: UIP-Duna Film

 

13. Amikor Clint Eastwood átvette a Millió dolláros bébi megrendezéséért járó Oscar-díjat, ugyanúgy Barbra Streisand nyújtotta át neki a trófeát, mint korábban, amikor a Nincs bocsánatért díjazták.

„Nagyon örülnék, ha megint neked adhatnám ezt, Clint”

– mondta a színész-énekesnő, közvetlenül mielőtt kihirdették volna, hogy Eastwood győzött.

14. Eastwood kétszer házasodott – az első felesége Margaret Neville Johnson titkárnő volt, a második Dina Ruiz bemondónő -, de legalább hat nőtől született legalább nyolc gyereke, köztük Scott Eastwood, aki szintén színész. Azért csak hozzávetőlegesek a számok, mert ezek csak a "bizonyított esetek", Eastwood pedig nem hajlandó nyilatkozni a magánéletének ezen részéről.

Robert De Niro és Clint Eastwood - Forrás: Mike Windle/Getty Images for Spike TV

 

15. Hollywood élő legendája még 1986-ban vásárolt egy 22 hektáros farmot Kaliforniában, ahol egy 31 szobás hotel, illetve étterem is működik. Eastwoodnak köszönhető, hogy elkerülte a teljes beépítést a terület, eredetileg ugyanis társasházakat akartak ott felhúzni. Ugyancsak Kaliforniában, Tehama Golf Club néven egy sportklubot is üzemeltet, a színész ugyanis imádja a golfot.

Címlapkép: Kevin Winter/Getty Images