2017 legjobb gonoszai

Egy jól kitalált, lebilincselő gonosz figura néha jobban tud eladni egy filmet, mint a tetőtől talpig becsületes, gáncs nélküli, pozitív főhős. Íme, azok a genyák, akiknek egy kicsit azért szurkoltunk idén.

Kevin és a többiek – Széttörve

Sokan már lemondtak az egykor oly nagy ígéretnek számító M. Night Shyamalanról, de ő a jelek szerint képes volt annyi kudarc után újra lábra állni. A Széttörve A sebezhetetlen laza folytatása, hőse pedig Kevin, akinek úgy 24 különböző személyisége van, és a legtöbb nem túl szimpatikus, és a jelek szerint van egy vérszomjas, manipulatív személyiség, aki az összes többit legyőzve hatalomra tör. James McAvoy tökéletesen hozza az itt megszemélyesített éneket, a kisgyereket, a nácit, a transzit és másokat, pedig veszélyes játék ez, mert ha visszafogja magát, akkor unalmas és hiteltelen lesz, ha túl sokat ad bele, az ripacskodás, de ő megoldotta.

Ego - A galaxis őrzői vol. 2.

Már az első részben is fontos vonal volt, hogy kicsoda Chris Pratt, vagyis Peter Quill apja, de akkor még csak annyi derült ki, hogy egy földönkívüli ejtette teherbe az anyját, és miatta hozták el a Földről a kisfiút. Most már megtudtuk, hogy az illető neve Ego, és Kurt Russell alakítja. Ego kozmikus lény, aki a Marvel univerzumának félreeső sarkából, a Fekete Galaxisból származik, ahol vírusként kezdte az életét, és addig a pontig nőtt, míg képes volt gondolkodni és cselekedni, majd egy élő bolygóvá fejlődött ki. Szinte isteni hatalommal bír, és tulajdonképpen nem gonosz, hanem önző, ami a neve alapján nem túl meglepő. Mániája a teremtés, amihez viszont pusztítania kell, és ezt tette a számos galaxisban általa teherbe ejtett nőkkel is, például Peter anyjával is, arról nem is beszélve, hogy milliárdokat akart megölni puszta szeszélyből.

A Keselyű - Pókember - Hazatérés

Az új, immár másodszorra rebootolt Pókember film nagyon kedves meglepetés volt, és ez részben a jól kiválasztott negatív főhősnek volt köszönhető. Adrian Toomes, azaz a Keselyű először csak egy élelmes kisvállalkozó, aki abból él, hogy a Bosszúállók összecsapásai után takarítja el a romokat, ám a megbízást később Tony Stark saját cége kapja meg, a csőd szélére sodorva a férfit, aki ezért úgy határoz, hogy a bűn útjára lépve a feketepiacon értékesíti a romokból kinyert idegen technológiákat. Ezekből építi meg saját repülő szerkezetét, de nem ez az igazán érdekes a figurában, hanem Peter Parkerhez fűződő viszonya, aki történetesen a lányának udvarol, és ettől az apróságtól egyikük sem tud eltekinteni. És volt bárkinek is egy szemernyi kételye, hogy Michael Keaton zseniálisan hozza majd ezt a figurát, pláne, hogy a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) révén volt ideje rákészülni egy bazi nagy szárnyas antihősre?!

Az Ezredes - A majmok bolygója - Háború

Az emberek embertelenebbek, mint a majmok, ahogy azt az új Majmok bolygója trilógia eddig is hirdette, de eddig még nem kaptuk ezt ennyire kézzelfoghatóan az arcunkba. Az Ezredes azonban nem csak a majmok ellen harcol, hanem a majominfluenza fertőzöttjeit is irtja – amire személyes oka is van -, majd embertársaival is szembefordul apró hadseregével, amiben egyébként általa is lenézett, csak öszvéreknek nevezett gorillák is szolgálnak. Matt Reeves rendező egyébként jó eséllyel kicsit a Schindler listája szadista táborparancsnoka, Amon Goeth után mintázta a Woody Harrelson által életre keltett figurát, akiben tombol a gyűlölet és az adrenalin, ugyanakkor a látása és az elméje szinte mindig tiszta. Több mint méltó ellenfele a majomvezér Caesarnak, akit persze most is Andy Serkis alakít.

Luv - Szárnyas fejvadász 2049

Nem véletlen, hogy a Sylvia Hoeks játszotta androidnő frizurája nagyon hasonló az 1982-es „eredeti” Rachaelének hajára, hiszen mindketten központi szerepet játszanak, csakhogy Luv a teremtő Niander Wallace hű szolgája, aki minden kegyetlenségre hajlandó. Luv hol a tökéletes titkárnő, hol a luxuskurva, hol a kegyetlen végrehajtó szerepét veszi fel, és mivel ő a legújabb fejlesztés, a csúcsmodell, igencsak hatékonyan dolgozik. Például akkor, amikor szilánkosra kell törnie Robin Wright összes ujját. Azonban minden gonoszsága ellenére vonzó tud maradni – és még egy csókot is lop Ryan Goslingtól, mielőtt meg akarja ölni.

Snoke - Star Wars: Az utolsó Jedik

Megtudjuk-e valaha is, ki volt PONTOSAN Snoke Legfőbb Vezér, vagy eredete homályban marad? Bár megannyi elmélet létezik arra, ki lehet ő, amiben leginkább a fején látható sebek  adják a kiindulópontot – a legviccesebb, hogy ő volt annak idején a fejét az ajtóba beverő rohamosztagos -, szinte mindegy, ki ez az aszott, gonosz öregember. A lényeg, hogy klasszikus Star Wars formula alapján ő az új gonosz, a Sötét Oldal új tanítómestere, akit végül saját, sokat korholt tanítványa győz le, akit amúgy éppen le akart cserélni. Maga a karakter kétségkívül egy klisé, de Andy Serkis – igen, már megint ő – képes életre kelteni és tartalommal megtölteni.

A tiszteletes - Megtorlás

"Óvakodjatok a hamis prófétáktól" - hirdeti a vadnyugati kisvárosba érkezett új prédikátor, de persze hamar kiderül, hogy ő maga a báránybőrbe bújt farkas, és azt is megtudjuk, hogy már megjárta a poklot – erre utal a nyakán éktelenkedő vágás is. A férfi egy nő életét akarja romba dönteni, ezért először ellene fordítja a kisváros lakóit, majd egyenként végez a családtagjaival. És nem csak úgy megöli őket, de a létező legkegyetlenebb módon, amit le sem írok, mert nem fogod tudni megenni az ebédet, kedves olvasó. És ez még csak az eleje, mert ahogy visszalépünk az időben, hogy megtudjuk a pokoljárás okát, még szörnyűbb dolgok derülnek ki. A karakter olyan visszataszító, hogy az őt játszó Guy Pearce minden forgatási nap végén körbejárt, és mindenkivel külön kedves volt, hogy éreztesse, ő nem ilyen.

A Férfi - anyám!

A Férfi és a nála fiatalabb, szebb Nő együtt élnek egy régi, ódon házban a semmi közepén. A Férfi, egykor ünnepelt költő képtelen az alkotásra, a Nő pedig a házat csinosítja, és hamarosan születendő gyermeküket várják. Majd nem várt vendégek érkeznek, nyomukban a káosz, amit a nő elkeseredve, a Férfi ujjongva fogad, újra írni kezd, és azt sem bánja, amikor mindenhonnan odacsődülő rajongói szó szerint darabjaira szedik szét a házat. Darren Aronofsky természetesen egy metaforát épített fel nekünk, a Férfi maga a Teremtő, akinek egyformán szórakoztató a pusztítás és a teremtés, amelyek szükségszerűen kiegészítik egymást. Javier Bardem csodásan hozza ezt az egzaltált, önimádó és öncélú létformát, amely szép lassan bedarálja szegény Jennifer Lawrence-et, akit úgy meghatott ez az egész történet, hogy össze is jött a rendezővel.

Hela - Thor: Ragnarök

Ez a nő még Mjölnirt is képes elpusztítani – és Mjölnir nem egy összeszerelhető IKEA bútor, hanem Thor rettenetes kalapácsa, akit gazdáján kívül (szinte) senki sem tud még felemelni sem. Ő Hela, az Alvilág istennője, aki képes Asgardot is könnyedén meghódítani. A kétszeres Oscar-díjas Cate Blanchett a képregényekkel ellentétben Taika Waititi filmjében nem Loki lánya, hanem Odin elsőszülöttje, vagyis Chris Hemsworth, azaz Thor nővére, az alvilág istennője és apja korábbi „végrehajtója” – mert az öregről is csúnya dolgok derülnek ki. A cizelláltabb karakterekhez szokott Blanchett a gyerekei kedvéért vállalta el a szerepet, hogy végre előttük is menő lehessen, és menő is, a kölkök pedig kaptak egy-egy picike statisztamunkát.

Pennywise - Az

Pennywise, avagy más fordításokban a Krajcáros Stephen King teremtménye, a sötétben bujkáló, a minket felnőttként is elemésztő gyerekkori félelmekből – és persze magukból a gyerekekből táplálkozik. Még 1990-ben Tim Curry keltette életre, Andres Muschietti idei, hatalmas sikerű filmváltozatában pedig Bill Skarsgard, a neves svéd színészdinasztia legfiatalabb tagja. Skarsgard képes mindkét szemével két különböző irányba nézni egyszerre, és a szerep kedvéért elképesztően hajlékonyra edzette magát, a forgatás előtt és alatt pedig nem találkozhatott a gyerekszereplőkkel, akik el is sírták magukat, amikor először meglátták. Mivel garantált a folytatás, látni fogjuk még a bohócruhát, a mániákus tekintetet, a fűrészfogakat és persze a piros lufikat.