1994 óta nincs köztünk Telly Savalas, Kojak halhatatlan megformálója

A Kelly hősei, A piszkos tizenkettő, az Őfelsége titkosszolgálatában és a Kojak sztárja 2021. január 21-én lett volna 99 éves. Összeszedtünk néhány érdekességet az '50-es évektől egészen a '90-es évekig tartó, mozgalmas pályafutásából.

1. Telly Savalas eredeti neve Aristotelis Savalas. Savalas egy ötgyermekes görög bevándorlócsalád második gyermekeként született 1922. január 21-én a New York állambeli Garden Cityben. Anyja, Christina Kapsalis New York-i művész, apja, Nick Savalas étteremtulajdonos volt. A család eredetileg Spártában élt, így Telly Savalas sokáig csak görögül beszélt, csak az 1940-ben letett érettségije idejére tanult meg anyanyelvi szinten angolul.

Forrás: Photoshot / Getty Images

 

2. Volt vízimentő, újságárus és rádiós műsorvezető is, mielőtt szerelembe esett volna a mozgóképpel. Az érettségije után úszómesterként dolgozott, de egyszer nem sikerült kimentenie egy embert, és ez a trauma egész életén át elkísérte. A Columbia Egyetemen angolt, rádiózást és pszichológiát tanult, 1948-ban diplomázott le. Az '50-es években már a The Coffeehouse in New York City című népszerű műsor házigazdája volt a rádióban.

3. Rendezőnek szegődött el a rádióból a tévébe. Savalas volt az egyik producere és adásrendezője az NBC tévécsatorna „TeleSportjának”, a Gillette Cavalcade of Sports című műsornak. A jól ismert borotvamárka által szponzorált műsor eredetileg a rádiónak készült, de később a tévében is nagy sikerrel futott. Savalas emellett a Report to New York című hírműsorban is dolgozott rendezőként.

4. Ő maga is nagy sportbarát volt. Imádta a golfot, az úszást, a pókert, a lóversenyeket, a motorversenyeket és a futballközvetítéseket.

5. Telly Savalas nem volt ám mindig kopasz! Első komolyabb filmszerepe, az 1962-es Az Alcatrazi ember forgatása idején még volt oldalt haja, teljesen kopasz csak azután lett, hogy az 1965-ös A világ legszebb története - A Biblia című grandiózus, kosztümös történelmi filmben leborotválták a fejét, hogy ezzel is szigorúbb külsőt kölcsönözzenek az általa alakított római helytartónak, Poncius Pilátusnak. Savalas a film után félig tréfából, félig komolyan úgy döntött, kopasz marad, és élete végéig ez lett a védjegye. 

Forrás: John Springer Collection/CORBIS/Corbis via Getty Image

 

6. A Kojak eredetileg „csak egy film volt” Telly Savalas életében. Pályája kezdetén leginkább drabális bűnözőket, és olyan negatív figurákat játszott, mint az 1968-as Őfelsége titkosszolgálatában világuralmi terveket szövögető Bond-főgonosza, Ernst Stavro Blofeld, vagy a fentebb már emlegetett Poncius Pilátus. Az 1970-es évekre azonban ez a kép teljesen megváltozott, amikor 1973-ban gyilkossági nyomozóként kapott főszerepet a Marcus-Nelson gyilkosságok című tévéfilmben. A Kojak ennek lett később a spin-off sorozata, bár eredetileg a címbéli nyomozó szerepét Marlon Brando(!!!) kapta volna meg, de ő nemet mondott. De Telly Savalas is sokáig tamáskodott, hogy elvállalja-e, mert sikeres filmszínészként nem akart egy tévésorozathoz elszegődni. Úgy érezte, nem ragadhat le egyetlen karakternél, és vele nem fogják tudni eladni ezt a szériát – nagyobbat azonban nem is tévedhetett volna. Nemcsak Amerikában, de nálunk Magyarországon is népszerű lett a sorozat, világszerte számos csatornán nagy sikerrel vetítik a mai napig is a Kojak epizódjait. 1999-ben a TV Guide a világ 50 legjobb tévés karaktere közé is beválogatta a nyalókát szopogató, kopasz New York-i nyomozót.

7. Énekesi karrierrel is próbálkozott. Telly Savalas számos szerelmes dalt adott elő 1972 és 1980 között. If című albumának címadó slágere 1975 márciusában két héten át vezette Nagy Britannia slágerlistáit.

8. 1981 és 1990 között Telly Savalas egy kaszinóhotel reklámarca volt. Mivel ő maga is imádta a luxusautókat, a szerencsejátékokat, a lóverseny-fogadásokat és a kényelmes hotelszobákat, abszolút hiteles arca tudott lenni a Las Vegasban és Atlantic Cityben is hotelt üzemeltető Players Club-lánc arany tagsági kártyájának.

9. Ő Jennifer Ansiton keresztapja. A Jóbarátok sztárjának apja, a szintén színész John Aniston ugyanis Terry Savalashoz hasonlóan görög származású – ő még Krétán született Giannis Anastasakis néven, és mindössze 2 éves volt, amikor a szülei az Egyesült Államokba költöztek, ahol az egész família angolosította a nevét. A két görög származású hollywoodi színész között idővel nagyon jó baráti viszonyt alakult ki, ezért lett Savalas John Aniston lányának keresztapja. A lenti családi fotón a Kojak kopasz sztárja mellett a bajszos Aniston-apuka, valamint a karon ülő kisbaba, Jennifer Aniston is látható:

10. A születésnapja másnapján halt meg. A kopasz színészlegenda 1994. január 22-én hunyt el, a 72. születésnapja után egy nappal, amelyet családjával, barátaival és kollégáival együtt ünnepelt meg a Universal Sheraton Inn-ben, a kaliforniai Universal City-ben, a Universal Pictures stúdiókomplexumában.