3 filmes karakter, akikről nem gondolnád, hogy valós személy ihlette őket

Még mindig az élet a legjobb forgatókönyvíró, és szerencsére elég jó sztorit szállít ahhoz, hogy Hollywood sose fogyjon ki az izgalmas karakterekből. Eláruljuk, kik szolgáltatták az inspirációt a legendás nagy Lebowski, a Nacho Libre pankrátor papja és Norman Bates hátborzongató figurájához.

A nagy Lebowski

Ritka az a film, ami egy összepisilt perzsaszőnyeggel indítja a bonyodalmakat, hogy nem sokkal később egy zsarolásos túszejtés kellős közepén találjuk magunkat. Ugyanennyire különleges a főszereplő, a Nagy Lebowski is, akit egy Jeff Dowd nevű filmproducer ihletett. A Coen fivérek akkor találkoztak Jeffel, amikor a Véresen egyszerű című filmjükhöz kerestek forgalmazót, és annyira megfogta őket a férfi egyedi öltözködési stílusa és viselkedése, hogy egy zseniális krimivígjátékot kerítettek köré. Ha eddig nem értetted, miért kérdezi a nagy Lebowski Julianne Moore karakterétől, hogy hallott-e a Seattle-i hetekről, most már tudod, hogy ez azért került bele, mert Jeff Dowd a hetvenes években ennek az aktivista csoportnak volt tagja, és három hónapot börtönben is töltött miatta.

Nacho (Nacho Libre)

A Nevetséges Napóleon rendezője 2006-ban újabb fura figuráról forgatott vígjátékot, egy mexikói papról, aki nappal árvákra főz, esténként pedig álarcos pankrátorként osztja a pofonokat. A pankrátor pap pedig nem csak mese, a karaktert Fray Tormenta élete ihlette, aki 23 évig pankrátorkodott, hogy az általa vezetett árvaházat támogassa, és véglegesen csak 2011-ben vonult vissza. Nem is ez az egyetlen film, amiben az ő karaktere a főszereplő, 1991-ben Jean Reno játszott mexikói bunyós papot Az aranyálarcos férfiben. Fray Tormenta legendája ráadásul a ringben is tovább él, az egyik neveltje átvette a stafétát, és ugyanezen a néven küzd az atya áldásával.

Norman Bates (Psycho)

A filmtörténet egyik leghíresebb gyilkossági jelenete Norman Bates késes támadása a zuhany alatt, de kevesen tudják, hogy ezt a megnyomorodott lelkű gyilkost valós személy ihlette. A plainfieldi mészáros néven ismert Ed Geinre csak két gyilkosságot bizonyítottak rá, de egyesek szerint a saját testvére halálában is benne lehetett a keze, emellett idegen sírokból kiásott maradványokból készített magának tárgyakat. Gein kettesben élt agyvérzést szenvedett édesanyjával egy farmon, a szigorúan vallásos asszony gyerekkorában tiltotta az iskolatársaitól, így sosem szerzett barátokat, az anyához viszont feltűnően szoros érzelmi kapcsolat fűzte, a halála után kifogástalan állapotban megőrizte a szobáját, míg a ház többi részét elhanyagolta. Először Robert Bloch írt Psycho címmel egy általa ihletett regényt, ebből készült Hitchcock híres filmje, de ő inspirálta A texasi láncfűrészes mészárlás Bőrpofáját és Buffalo Billt A bárányok hallgatnak című filmből.