5 apró titok és rejtett utalás, ami lehet, hogy fel sem tűnt az Indy 5-ben

Az átalakuló stúdiólogó, Kali vére és a Pan Am-repülőgép piros csíkkal jelzett útvonala is régi ismerősként köszönti a rajongókat az Indiana Jones és a sors tárcsájában.

Öreg Indy nem vén Indy, de maga a film elég fogatlan.

Ezt írta a PORT.hu tudósítója még májusban a Cannes-i Filmfesztiválról, ahol abban a szerencsés kegyben részesült, hogy jóval a magyarországi premier előtt láthatta az Indiana Jones és a sors tárcsáját. Jelen sorok írója szeretett volna egy ellenkritikában rácáfolni arra, hogy az Indy 5 nagyon is jó – ám sajnos tényleg igaza volt a kollégánknak: megúszós rajongósimogatás lett az új Indiana Jones-film, örömzenélés helyett csak egy andalító liftzene.

Megúszós rajongósimogatás lett az új Indiana Jones-film

Öreg Indy nem vén Indy, de maga a film elég fogatlan. Kritika Cannes-ból.

Tovább

 

Persze azért így is vannak benne bőven szívmelengető pillanatok – főleg amikor a franchise korábbi epizódjaira történik kikacsintás. Ezekből szedtünk most össze egy csokorra valót, részben a saját moziélményeink, részben a Yahoo! Moovies hasonló tematikájú cikke alapján.

VIGYÁZAT, SPOILERVESZÉLY!

 

1. A megelevenedő céglogó

A régi Indy-filmek elmaradhatatlan „Spielberg-gegje” volt, hogy a Paramount stúdió logója, a csillagokkal körbeölelt hegycsúcs alakul át az adott film első jelenetévé. Az 1981-es Az elveszett frigyláda fosztogatóiban egy szirt lett belőle a dél-amerikai dzsungelben, az 1984-es Indiana Jones és a Végzet Templomában az exkluzív sanghaji Obi Wan klub masszív fémgongján volt látható, az 1989-es Indiana Jones és az utolsó kereszteslovagban pedig Utah állam hegyei közt lett belőle sziklás magaslat. A 2008-as Indiana Jones és a kristálykoponya királyságában Spielberg sokkal poénosabbra vette a figurát, mint bármikor korábban:

itt a Paramount-hegyből egy vakondtúrás lett a titkos katonai bázisként működő 51-es körzet tőszomszédságában, és még egy bénán animált CGI-mormota is kikukucskált belőle, mielőtt átváltott volna a rock&rollt bömböltető fiatalokra a kamera.

 

 

Furcsa módon azonban az Indy 5-ben nem a Paramount-logó volt az utolsó felvillanó stúdió, hanem a Lucasfilm. És bár a régi vadnyugati cégérekre emlékeztető, jellegzetes embléma itt is „átváltozik” egy kaput lezáró, veretes lakattá.

 

2. A Pan Am légitársaság gépe és a piros csíkkal jelzett útvonal

Az előképnek számító James Bondhoz hasonlóan Indiana Jones is az a fajta nagyvilági férfi, aki ragaszkodik a kedvenc márkáihoz. Nevezetesen a Pan American World Airwayshez, ami az 1930-as évektől egészen 1991-es megszűnéséig az Amerikai Egyesült Államok egyik vezető légitársasága volt. Ilyen géppel utazott Indy a Frigyládában San Franciscóból Ázsiába, majd később a Kristálykoponyában New Yorkból Mexikóvárosba.

 

 

Az Indy 5-ben a Pan Am légitársaság is visszatér, és természetesen ezúttal is egy piros csík jelzi a világtérképen, merre jár épp kedvenc kalandorunk.

 

3. Indy fia, Mutt látszik egy fényképen

Bár a Kristálykoponyában még belengették a készítők az emlékezetes kalapos jelenettel, hogy Shia LaBeouf lehet majd valamikor „az új Indy”, az ötödik mozifilmben már nem tért vissza Indiana Jones fiaként.

 

 

A balhéi és a megjegyzései miatt azonban maga Spielberg tiltotta ki a franchise-ból. szó szerint kiradírozták őt az Indy-kánonból. Mutt ugyanis az Indiana Jones és a sors tárcsája idején már halott: Indy maga meséli el, hogy bevonult a seregbe a vietnámi háború idején, ám ott életét vesztette, Marion pedig belebetegedett az elvesztésébe (többek között ezért is adta be a válóperes keresetet).

Amikor az 5. részben az öreg Indy holmijait látjuk a lakásában, egy pillanatra feltűnik egy fénykép, amin Mutt egyenruhában látható – közvetlenül az idősebb Henry Jones professzor fotója mellett, akit az Utolsó kereszteslovagban Sean Connery alakított.

 

4. Kali vére

A történet egy pontján a hozzá hasonló korú idős urakhoz képest kimondottan jó erőben lévő Dr. Jonesnak szünetet kell tartania sziklamászásában, hogy egy kicsit kifújja magát. Keresztlánya, Helena el is kezdi heccelni a korával kapcsolatban. Indy ekkor megemlíti, hogy ő azért anno elég sok cifra dolgot látott, sőt, tapasztalt meg első kézből: egyebek között „meg kellett innia Kali vérét", és mivel erre elsőre nem volt hajlandó, „vudu mágiával kínozták”.

 

 

Ezek természetesen az 1984-es A végzet templomában történtek meg, amikor az őrült szektavezér, Mola Ram arra kényszerítette, hogy igya meg a Kali vérét, mert ezzel tudta Indyt az uralma alá vonni. De lehet, hogy pont a világuralomra törő zsarnok mágikus kotyvaléka miatt maradt ennyire fickós a nyugdíjas éveiben is?

 

5. Indy és Marion évődése a sebhelyekkel és a csókokkal

Ugye emlékszünk még arra a Frigyláda-jelenetre, amikor Indy és Marion Sallah egyik cimborájának, Katanga kapitánynak a hajójával menekülnek el Egyiptomból? A kabin magányában Marion (miután állcsúcson vágja a professzort egy forgatható tükörrel) ellátja Indy sebeit, de hősünk csak dohog, hogy hagyja már békén, minden porcikája fáj. Amikor a lány rákérdez, hogy hol nem fáj neki, Indy a könyökét és a homlokát mutogatja, majd miután csókokat kap oda Mariontól, rámutat a szájára is... A romantikus jelenet azonban végül váratlanul abbamarad, mert a kalapos kalandor olyan hullafáradt, hogy belealszik a szerelmeskedésbe.

 

 

A jelenet inverze  az Indiana Jones és a sors tárcsájának legvégén látható.

Ezúttal Marion mutogatja a fájós testrészeit, ahová csókokat kap Indytől – így végül gyaníthatóan újra össze fognak jönni (mivel a történet idején már válófélben voltak).