A srác, aki elb…ta - Shia LaBeouf portré

Egész Hollywood ott hevert a lábai előtt, a legjobb szerepeket kapta, de sok volt rajta a nyomás, vagy gyerekkora ütött vissza, de a srác elbaltázta. Most mégis visszatért a Borg/McEnroe-val.

A tékozló fiú hazatért, újra főszerepet kapott a sok botránya miatt Hollywood által már leírt Shia LaBeouf - igaz, egy svéd-dán koprodukcióban, a Borg/McEnroe-ban, ahol a közismerten heves természetű fiatal John McEnroe-t alakítja az évszázad egyik legnagyobb teniszmérkőzése során. A szerep abszolút fekszik a még csak 31 éves, de sokat látott színésznek, a kérdés inkább az, nem jött-e túl későn az új lehetőség?

Shia Saide LaBeouf 1986. június 11-én született Los Angelesben, Shayna (leánykori nevén Saide) és Jeffrey Craig LaBeouf egyetlen gyermekeként. Édesanyja egykor táncos és balerina volt, azóta képzőművészettel, ruha- és ékszertervezőként dolgozik, édesapja a vietnámi háború veteránja, aki számos munkahelyen dolgozott. Édesanyja zsidó, édesapja keresztény, így kettős nevelést kapott, bár önmagát zsidónak tartja. Volt Bar Mitzvah ünnepsége, de meg is keresztelték, keresztneve a héber shai Yah kifejezésből származik, mely Isten ajándékát jelenti. Shia a szüleit hippiként emlegeti, gyerekként gyakran elkísérte labilis alkatú apját az Anonim Alkoholisták gyűlésére. Apja gyakran fizikálisan is zaklatta; poszttraumás stressze miatt egyszer fegyvert fogott saját fiára, mert beütött nála egy háborús emlékkép, később heroinfüggősége miatt rehabilitáción is volt. Szülei végül pénzügyi problémákra hivatkozva elváltak - nagybátyja egy ponton már örökbe akarta fogadni, mert a szülei már nem engedhették meg maguknak az eltartását, és túl büszkék voltak a segélyhez. Shia egyik haverja aztán egy tévésorozatban kapott szerepet, és elkezdett egy csomó pénzt keresni – így jött rá hősünk, hogy ő is színész akar lenni. Saját elmondása szerint már 10 évesen klubokban lépett fel saját stand up számával, ezt azonban fogadjuk némi kétkedéssel, mert a srác nagy kamugép volt.

Ügynököt is úgy szerzett magának, hogy mindenfélét összehordott a fellépéséiről, de jól választhatott, mert az illető megszerezte neki Louis Stevens szerepét a Disney Channel Even Stevens című, nálunk sajnos sosem vetített sorozatában. A szerepért később Daytime Emmy-díjat kapott, de Disney-ék további munkákkal is folyamatosan ellátták, például rajzfilm szinkronnal. A következő években olyan szerepekben tűnt fel, mint a címszereplő Stanley a nagysikerű Stanley, a szerencse fia könyvadaptációban 2003-ban, vagy már tiniként Chas Kramer, a főhős segítője a 2005-ös Constantine - A démonvadászban. Művészi ambíciói is egyre nőttek, rendezői debütálására 2004-ben került sor a Let's Love Hate című rövidfilmmel. Később több rövidfilmet is rendezett, amikről aztán sorra kiderült, hogy az alapötletet másoktól kölcsönözte.

Ezt két életrajzi film követte, először a legendás Francis Ouimet-et formálta meg A golfbajnokban, majd az író Dito Montiel fiatalabb változatát a 2006-os Őrangyallal, védtelenülben. Shia 2007-ben a Disturbia című tinithrillerben vállalt főszerepet, és a film 2007. április 13-án került mozikba, benne egy házi őrizetben lévő srácot alakít, aki sorozatgyilkosnak sejti szomszédját. Aztán jött az első igazán nagy szerep, Sam Witwicky megformálója lett a Transformersben – és további két részben is. Bár nem mindenki szerette a gigászi robotos filmeket, egyrészt baromi látványosak voltak, a mostani részekhez képest pedig meglepően szórakoztatóak – és nagyon, de nagyon sok pénzt hoztak. És az akkor a legnagyobb szexbombának számító Megan Fox oldalán játszhatott, akivel állítólag kavart is.

És jött egy újabb potenciálisan nagyon nagy szerep: 2008-ban a legendás Indiana Jones fiát, Mutt Williamset alakította az Indiana Jones és a kristálykoponya királyságában, és már arról volt szó, hogy ő veszi át a stafétabotot Harrison Fordtól, saját Indie franchise-t kap, de ekkor kezdődtek a bajok. Még tartott a forgatás, amikor autóbalesetet szenvedett, amiben jobb kézfeje súlyosan megsérült. Bár ő volt a vétlen fél, kiderült, hogy alkoholt fogyasztott, és nem először érték őt így tetten. Korábban is rengetegszer okozott botrányt, egyszer például késsel akart nekimenni a szomszédjának, aki miatt nem tudott beállni a garázsába, de a baleset után megszaporodtak az ilyen incidensek. Ezeket rendszerint megúszta pénzbüntetéssel, de a jó hírét önmaga kezdte szépen lépésről lépésre lerombolni.

Persze voltak még jó szerepei bőven. Szintén 2008-ban mutatták be Sasszem című akciófilmjét, majd romantikus oldaláról is bemutatkozott, mikor is a New York, I Love You-ban elvállalta Jacob szerepét. 2010-ben mint bróker kapott szerepet a Tőzsdecápák - A pénz nem alszikban Michael Douglas oldalán, rá is kapott a tőzsdei spekulációra, ami azóta is a hobbija. 2011-ben a Charlie Countryman szükségszerű halála címszereplőjeként láthattuk, egy évre rá pedig a Fékezhetetlen című gengszterfilmben volt ifjú szeszcsempész, A hallgatás szabálya című thrillerben játszott főszerepet, és láthattuk a botrányrendező, Lars von Trier Nimfomániásában is, ekkor azonban már kezdtek összecsapni felette a hullámok. Legutolsó igazán jó alakítását a 2014-es háborús filmben, a Haragban nyújtotta, ahol egy amerikai tank legénységének vallásos tagját alakította, igaz, nem főszerepben, de a forgatás során is furcsa sztorik keringtek a viselkedéséről.

Ha nem volt körülötte botrány, akkor ő maga csinált, kocsmai verekedésekbe keveredett, nyilvánosan vizelt, színházi előadásokat zavart meg. A Nimfomániás berlini premierjén is magánszámba kezdett, majd papírzacskóval a fején parádézott, amire azt írta: MÁR NEM VAGYOK HÍRES, a netre pedig furcsa kisfilmeket és performanszokat töltött fel. Nem csoda, hogy már senki sem akart vele dolgozni, kisfilmjeiből internetes mém lett, ő maga pedig közröhej tárgya. Volt már persze más színész is, aki egy időre megzakkant, mind Joaquin Phoenix, de ő gond nélkül visszatért pár pazar alakítással, talán Shiának is sikerülni fog, de a lakást nem tenném fel rá. 2015-ben a Man Down című thrillerben egy iraki veteránt alakított, és a film arról híresült el, hogy már az első héten volt olyan vetítése, ahol 0 jegyet adtak el rá, 2016-ban az American Honey című, jó kritikákat kapott, de kevesek által látott drámában láthattuk – volna, ha akad hazai forgalmazó, aki kockáztat a nevével.

Most viszont itt a Borg/McEnroe, ahol Shia újra kicsit őrültködhet a fiatal McEnroe szerepében, és a jelek szerint ezzel most nem nyúlt mellé – a kérdés csak az, nem túl későn jött ez számára? Jelenleg a The Peanut Butter Falcon című kalandfilmet forgatja, ami a leírás alapján egy kissé zavaros Mark Twain feldolgozás, ahol Jon Bernthal lesz a partnere, talán az majd visszahozza…