5 kiváló film Nobel-díjasokról

Valamint híres politikusokról és egy ismert íróról Karikó Katalin és Krausz Ferenc Nobel-díja apropóján.

Mint ismeretes, hétfőn Karikó Katalin orvosi Nobel-díjat kapott a koronavírus elleni vakcinák gyors kifejlesztését lehetővé tévő mRNS-technológia kifejlesztéséért, kedden pedig az ultragyors lézertudomány megalapítója, Krausz Ferenc kapott fizikai Nobel-díjat az attoszekundumos fizika területének megalapításáért és az elektronok kutatásáért. Ennek örömére mi is összeszedtünk itt a PORT.hun néhány izgalmas filmet a Nobel-díjas tudósokról és más kiválóságokról.

 

1. Egy csodálatos elme

Ron Howard négy Oscar-díjat is bezsebelő filmjét, amelyben Russell Crowe alakítja John Nasht, a játékelmélet megalkotóját, aligha kell bemutatni a PORT.hu olvasóinak, hiszen széles körben ezt tartják a valaha készült legjobb életrajzi drámának. A valóban skizofréniával diagnosztizált, éveket pszichiátriai intézetekben töltő Nash igazi lángelme volt,

nem véletlen, hogy a matematika és a közgazdaságtan területén végzett úttörő munkájával elnyerte a közgazdasági Nobel-díjat.

Valójában persze jóval tragikusabb volt az élete, mint ahogy azt a róla szóló 2001-es mozifilm bemutatta.

Igaz történet alapján készült filmek, amelyek nem is igazak

Egészen megdöbbentő, hogy a forgatókönyvírók olykor milyen lazán kezelik az "igaz történeteket", az sem okoz problémát, ha a film köszönőviszonyban sincs a valós eseményekkel.

Tovább

 

Sokkal durvább téveszméi voltak, mint a filmben: úgy hitte, a New York Times cikkein keresztül idegenek küldenek kódolt üzeneteket, és azok az emberek, akik piros nyakkendőt hordanak, mind egy titkos kommunista társaság tagjai. Munkatársaival közölte, hogy ő a pápa, máskor az Antarktisz királya, és miután előállt híres elméletével, kijelentette, hogy ő valójában Isten küldötte...

 

2. Radioaktív

Az egykori Bond-lány, Rosamund Pike budapesti és esztergomi helyszíneken forgatott pár éve filmet Marie Skłodowskáról (ismertebb nevén: Marie Curie), a kétszeres Nobel-díjas lengyel származású francia fizikus-kémikusról.

Ő volt a radioaktivitás úttörő kutatója és a párizsi Sorbonne első női professzora,

akinek igen keményen meg kellett mindezekért az eredményekért küzdenie az élet minden területén a kalapos úriemberek által uralt, XIX. századi Európában. Az izgalmas életrajzi film rendezője a díjhalmozó képregényíró, rajzoló és animációs filmes Marjane Satrapi, aki két alkalommal is maga rendezett mozifilmet a kultikus képregényeiből, Persepolis és Szilvás csirke címmel.

 

3. Invictus - A legyőzhetetlen

A polgárjogi aktivista Nelson Mandela (akit a róla szóló filmben Morgan Freeman alakít) 27 évet töltött a dél-afrikai börtönökben. 1990-ben bocsátották szabadon,

1993-ban kapott Nobel-békedíjat, az apartheid rendszer bukása után pedig ő lett az 1994-es választások győztese és a Dél-afrikai Köztársaság első fekete elnöke.

Ahogy azt a róla szóló film is bemutatta, Mandela a feketék és a fehérek további szembenállása helyett hitet tesz a béke mellett, és megpróbálja összefogni a nemzetet. Kapóra jött ehhez a közelgő rögbi-világbajnokság, ezért meghívja a csapatkapitányt, François Pienaart (Matt Damon), és arra kéri, tegyenek meg mindent a győzelem érdekében. És a csapat véghezviszi a lehetetlent: beverekszi magát az 1995-ös világbajnokság döntőjébe, ahol fekete és fehér egy emberként szurkol a sikerért.

 

4. The Lady

Luc Besson 2012-es Lady című életrajzi drámája Aun Szan Szu Kji életét mutatja be (a filmben Michelle Yeoh alakította őt), aki az 1980-as évek óta harcolt hazája, Mianmar (korábbi nevén: Burma) erőszakmentes demokratizálásáért. 1990-ben a pártja megnyerte ugyan a választásokat, de az eredményeket a katonai junta nem ismerte el.

1991-ben Nobel-békedíjjal, valamint számos más rangos nemzetközi elismeréssel tüntették ki.

Luc Besson filmje csupa pozitív kritikákat kapott, a bemutató után pár évvel, 2015-ben pedig ismét Aun Szan Szu Kji pártja nyerte meg a választásokat, belőle pedig kormányfő lett. A 2020-as választásokat is megnyerték, de 2021 elején Min Aun Hlaing tábornok, a mianmari hadsereg főparancsnoka katonai puccsal átvette a hatalmat. 2018-tól kezdődően viszont számos ország és nemzetközi testület (köztük az EU, Kanada és az Amnesty International) is visszavonta tőle a rangos kitüntetéseket, mert bűnrészesnek tartja a rohingja kisebbség elleni 2017-es etnikai tisztogatások elkövetésében, és mert „közömbösséget mutatott a mianmari katonaság emberiesség elleni bűncselekményei és a szólásszabadság elfojtása kapcsán”.

 

 

5. Édes fiam, Jack

Rudyard Kipling, az ismert angol költő, regényíró és haditudósító, A dzsungel könyve szerzője 1907-ben kapta meg az irodalmi Nobel-díjat. A róla készült 2007-es kosztümös film írói sikerei tetőpontján, az első világháború kitörésekor játszódik. Rudyard Kipling 17 éves fia, John Kipling is készen áll a hadba vonulásra, a rendkívül rossz látása miatt azonban elutasítják a brit hadseregtől. Elszántsága révén, no meg persze apja hathatós közbenjárásával végül hamarosan az ír királyi testőrséghez kerül. Eltűntnek nyilvánítják, apja és anyja, Caroline Kipling azonban a végsőkig remélik fiuk hazatértét (Rudyard Kiplinget David Haig, Caroline Kiplinget Kim Cattrall a címbéli Jacket Daniel Radcliffe alakította).

 

(via Jagranjosh.com)