5 kultikus mozihős, akiket Clint Eastwood inspirált

Trinity, Boba Fett és Max Rockatansky karakterének is a marcona westernfilmes sztár volt az előképe.

1. Trinity a Mátrixból

Bár Clint Eastwood klasszikus westernfilmjei és a Mátrix sci-fi világa között óriási műfaji szakadék tátong, Carrie-Anne Moss maga erősítette meg egy interjújában, hogy Eastwood alakításai inspirálták Trinity karakterét.

„Soha nem érdekeltek az akciófilmek. A sci-fi pedig még annyira sem érdekelt. A forgatáson viszont eszembe jutott, hogy [Clint Eastwood] milyen mozdulatlan volt. Mozdulatlan, de tele erővel. Tudtam, hogy ezt kell kihasználnom nekem is, mert én nem igazán vagyok mozdulatlan ember. De tudtam, hogy a Wachowski testvérek tényleg ezt a csendes intenzitást akarták látni Trinityben. Újranéztem Clintet, és azt gondoltam: oké, Trinitynek is ugyanilyen mozdulatlannak, de mégis nagyon erőteljesnek kell lennie!

 

2. Logan a Loganből

Amikor Hugh Jackman belekezdett ennek a 2017-es filmnek a forgatásába, addigra már több mint egy évtizede ő játszotta Logant a vásznon – csak akkor még Farkasnak hívta a magyar szöveg. Ezek után azt gondolnánk, hogy kívül-belül ismerte a karaktert, de a Rozsomák búcsújának szánt film végül teljesen más irányba indult el: ez lett Hugh Jackman Nincs bocsánata (utóbbi filmmel tisztelgett Clint Eastwood a western műfaj előtt). A Logan és a Nincs bocsánat hasonlóságáról maga Jackman is beszélt korábban:

Nem hiszem, hogy meg tudtuk volna csinálni ezt a filmet, ha nem tudom, hogy ez lesz az utolsó... a tét megháromszorozódott számomra. Nem volt biztonsági háló.

Persze akkor, amikor ezt mondta, még nem sejthette Hugh Jackman, hogy az országos cimborája, Ryan Reynolds rá fogja beszélni: Logan térjen vissza a Deadpool & Rozsomák című korhatáros akcióvígjátékban.

Haláli vicces Bosszúállók-pótlék lett a Deadpool & Rozsomák

Logan „feltámadt”, és betársult egy olyan korhatáros szuperhősfilmbe, ahol percenként elcsattan két Amerikai pite-szintű altesti poén.

Tovább

 

3. Boba Fett A Birodalom visszavágból

Amikor George Lucas a Csillagok háborúja korai forgatókönyvén dolgozott, Darth Vadert egy gonosz vadnyugati fejvadásznak szerette volna láttatni, és Clint Eastwood néhány alakítását vette hozzá alapul. Persze Vader végül teljesen fekete páncélt kapott, és gonosz robotszamuráj kinézete lett, a vadnyugati fejvadász ötletét viszont Lucas beépítette Boba Fett karakterébe,

így született meg a marcona űrzsoldos, aki ráadásul ugyanolyan ponchót viselt néhány jelenetben, mint Clint Eastwood a Dollár-trilógiában.

 

4. Miranda Priestly Az ördög Pradát viselből

Meryl Streep a divatvilág szívtelen és rideg úrnőjét alakította Az ördög Pradát visel című kultikus filmben. Saját bevallása szerint, amikor erre a szerepre készült,

Clint Eastwood felejthetetlen alakításait hívta segítségül, hogy tökéletesen megtestesítse azt a hideg, kemény személyiséget, amire ehhez a filmhez szüksége volt.

 

 

5. Max Rockatansky a Mad Max-filmekből

Végül, de nem utolsó sorban itt van Mel Gibson (és Tom Hardy) marcona országúti harcosa a Mad Maxből.

Vele kapcsolatban korábban maga Gibson erősítette meg, hogy Clint Eastwood westernfilmjei ihlették a karaktert.

Bár a Mad Max nem westernfilm, azért természetesen így is elég sok elemet átvesz a végeláthatatlan prériken és sivatagokban játszódó, klasszikus vadnyugati történetekből.

(via Faroutmagazine.co.uk)