5 meghökkentő tény kedvenc karácsonyi filmjeinkből

Lehet bármily bájos, vicces vagy épp szívhez szóló a végeredmény, attól még a stáb lehet, hogy vért izzadt, hogy elkészüljön, vagy épp brutális csatározások zajlottak a színfalak mögött. Íme 5 példa!

A kiakasztó Chevy Chase

Tudtátok, hogy Chris Columbus majdnem még egy híres karácsonyi filmet is rendezett a Reszkessetek, betörők! előtt? Az eredeti tervek szerint ugyanis úgy volt, hogy ő lesz az 1989-es Karácsonyi vakáció direktora – csak olyan katasztrofálisan alakult a megbeszélése a főszerepet alakító Chevy Chase-zel, hogy annak ellenére is lemondta a megbízatást, hogy akkoriban nagyon nagy szüksége lett volna a munkára.

„Kizárt dolog, hogy megcsináljam ezt a filmet. Ezzel a pasassal nem fog menni”

– mondta Columbus a forgatókönyvíró John Hughesnak, aki kárpótlásként nem sokkal ezután elküldte neki a Reszkessetek, betörők! scriptjét – és a többi már történelem.


Chevy Chase egyébként híres arról, hogy kiakasztja a kollégáit: a Golfőrültek forgatásán például csaknem fizikai összetűzésre került sor közte és Bill Murray között, mivel azt találta mondani partnerének, hogy

„olyan az arca, hogy akár Neil Armstrong is landolhatna rajta”

(a holdkráterekre hasonlító bőrhibákra célzott Murray arcán). De később a Balfékek című sorozatból is azért menesztették egy idő után, mert annyira nárcisztikus, arrogáns és összeférhetetlen volt.


A pajkos Mikulás

A Tim Allen nevével fémjelzett Télapu egyik jelenetében a színész által megformált férfi, aki nem épp egy mintaapa, azzal viccelődik, amikor elvált felesége leadja nála közös gyereküket, és vészhelyzet esetére meghagyja az anyós számát, hogy azt úgy olvassa fel, mintha egy emelt díjas pornóvonal száma lenne:

„1-800-SPANKME? (FENEKELJ EL – a szerk.) Hm, ismerős ez a szám”.

Amire viszont a filmet gyártó Disney nem számított, hogy a Télapu premierjét követően tudásra szomjazó kisgyermekek tömegei fogják felhívni az Allen által beolvasott számot – vaskos telefonszámlát szabadítva szerencsétlen szüleik nyakába.


Egy felháborodott apa azzal kereste meg a céget, hogy több mint 500 dollárt kellett miattuk befizetnie, egy másik, Long Island-i férfi pedig odáig ment, hogy azt követelte: vonják be a filmet. Az esetnek természetesen a Disney lett a győztese: azzal hárítottak, hogy a szülők felelőssége, hogy mit csinál a gyermekük.

Pedig a Télapuval kaszált 145 millióból akár kártalaníthatták is volna őket...


Az operatőr tragédiája

A tehetséges operatőr, Don Peterman karrierjének 1997-ben, a Joe, az óriásgorilla forgatásán majdnem vége szakadt, miután a férfira 5 és fél méteres magasságból ráesett egy olyan daru, ami egy emelvényt tartott. A borzalmas balesetet Peterman végül megúszta egy törött lábbal és kisebb fejsérülésekkel, de így is évekig lábadozott, és a 2000-ben bemutatott A Grincs című filmmel tért vissza, amelynek a forgatásán a kollégái azzal szembesültek, hogy a szakember egészségét nagyon megviselte a szerencsétlenség. A munka minden napja fizikai és pszichikai szenvedés volt a számára, annyira le volt gyengülve.

Végül ez lett az utolsó film, amit forgatott,

mielőtt 2011-ben elhunyt. A Grincshez kapcsolódik egy másik szomorú eset is: a ritka növekedési zavarban szenvedő Joshua Ryan Evans, aki a fiatal Grincset alakította, alig két évvel a film premierje után, mindössze 20 évesen meghalt.


Elvis él?

Valószínűleg nincs ember a Földön, aki még ne hallott volna róla, hogy

annak ellenére, hogy a Király 1977-ben, 42 éves korában meghalt, számos összeesküvés-elmélet kezdett terjedni arról, hogy valójában még életben van.

Az „Elvis él!”-teória híveinek újabb puskaport adott a Reszkessetek, betörők! egyik jelenete, amelyben azt láthatjuk, hogy az otthon hagyott Kevin elkeseredett édesanyja rimánkodik egy ügyintézőnek a reptéren, hogy adjon neki egy jegyet valamelyik gépre.


Az asszony mögött álló szakállas statisztában ugyanis többen Elvis Presley-t vélték felfedezni – és annak ellenére is ragaszkodtak az igazukhoz, hogy Chris Columbus rendező hivatalosan is bejelentette, hogy ennek nincs semmi valóságalapja. „Amit ezek az emberek nem értenek meg, hogy

mindezzel mérhetetlen és felesleges fájdalmat okoznak a Presley család tagjainak.

Ráadásul olyanok tépnek fel régi sebeket, akik állítólag a Király legnagyobb rajongói” – kommentálta a fanatikus szkeptikusok viselkedését a rendező.


Részeg method acting

Hogy hogyan lett Az élet csodaszép című Frank Capra-alkotásból hatalmas bukást követően az egyik legnépszerűbb karácsonyi klasszikus, arról ebben a cikkünkben írtunk korábban. De a műhöz kapcsolódik egy kevésbé vidám történet is. A film főhősét, George Bailey-t gyerekkorában megformáló gyerekszínésznek, Bob Andersonnak ugyanis

valódi fizikai bántalmazást kellett elszenvednie

a forgatáson. Capra megengedte a method acting lelkes hívének, H.B. Warnernek, hogy valóban berúgjon annak a jelenetnek a kedvéért, amelyben mint részeges patikus megüti a fiút, aki ellentmond neki.


Anderson későbbi beszámolója szerint mire kimondták, hogy „csapó”, partnere már annyira ittas volt, hogy a felvétel során tényleg véresre verte a fülét, szóval a gyerekszínész könnyei valódiak voltak (a fenti jelenetben a verést magát nem, de Anderson véres fülét jól láthatjuk). De nem Az élet csodaszép az egyetlen karácsonyi film, amelyben tettleg bántalmaztak valakit:

a Szellemes karácsonyban Carol Kane úgy megütötte Bill Murray-t, hogy annak felrepedt a szája, ami miatt pár napra le kellett állítani a forgatást, mivel a sérülést nem lehetett sminkkel eltakarni.


(Listverse)

 

Ez is érdekelhet

Ezt a karácsonyi klasszikust majdnem örökre elfeledték

Hiába rendezte Frank Capra, és játszik benne James Stewart, Az élet csodaszépre elkészülte és bemutatása idején ráfért volna egy karácsonyi csoda.

Tovább