5 sztár, akiről talán nem is tudod, hogy állami gondozásban nőtt fel

Az állami gondoskodásban élő gyerekek napján idézzük fel, hogy Bagi Iván, Marilyn Monroe, Eddie Murphy és Pierce Brosnan sem egy barátságos otthon melegében és szerető családban élt, mielőtt ismert lett.

Az SOS Gyermekfalvak kezdeményezésére tavaly óta október 7. az állami gondoskodásban élő gyerekek napja. Ma Magyarországon 23 ezer gyermek él állami gondoskodásban, további 140 ezret pedig az a veszély fenyeget, hogy bármikor kiemelhetik őket a családjukból. A gyerekek többsége bántalmazás, elhanyagolás, a szülők (szenvedély)betegsége, halála miatt kerül gyermekvédelmi gondoskodásba. Az esetek túlnyomó többségben az okok a családok szegénységével is összefüggnek.

A legfrissebb felmérés szerint a magyar emberek 7 százaléka gondolja úgy, hogy maga a gyerek tehet róla, hogy állami gondoskodásba került. Ugyanennyi azoknak az embereknek a száma, akik nem tudják eldönteni, a gyerek hibás-e mindezért. Az alábbi listánkban öt olyan hírességet mutatunk be, akik nagyon mélyről kezdték, de végül  hatalmas sikereket értek el.

 

1. Marilyn Monroe

Norma Jeane Mortenson, vagy ahogy mindenki ismeri, Marilyn Monroe, számos akadályt leküzdött, hogy hírnevet szerezzen magának, így vitathatatlanul ő az egyik legismertebb állami gondozásban nevelkedett híresség. Gyermekkorában kezdetben az egyedülálló édesanyjával élt, aki küzdött a házasságon kívüli gyermekvállalás elítélése ellen. Csakhogy miután az anyját jogilag elmebetegnek nyilvánították, Marilynt két évre árvaházba küldték. Ezt követően négy évig a család egyik barátjánál élt. Marilyn soha nem ismerte az apját, de évekig élt benne a vágyakozás, hogy egyszer találkozhasson vele.

 

2. Coco Chanel

12 éves korában Gabrielle Bonheur Chanel, vagy ahogy a világ ma ismeri, Coco Chanel, elveszítette az édesanyját, és mivel az amúgy is szeszélyes apja ekkor úgy döntött, hogy elhagyja családját, és Franciaországból Amerikába megy szerencsét próbálni, Gabrielle a nővérével együtt a ciszterciták által fenntartott aubazine-i árvaházba került (miközben a fiútestvéreit egy tanyára küldték dolgozni). Ezt a nevelőintézetet a Mária Szeplőtelen Szívének Kongregációja vezette, amelyet azért alapítottak, hogy a szegényekről és az elutasítottakról gondoskodjon. Coco Chanel azonban felnőttként sikeresen megszabadult gyermekkora szomorúságától, megalapította a Chanel divatházat. Ő lett ezzel a francia elegancia és a 20. század divatjának egyik legkiemelkedőbb képviselője, a modern, felszabadult, elegáns és dinamikus nő szimbóluma.

Coco Chanel az '50-es években (forrás: Apic/Getty Images)

 

3. Eddie Murphy

Nem is hinné az ember, de a Beverly Hills-i zsaru-trilógia, az Amerikába jöttem 1-2, a Bölcsek kövére 1-2 és számos további vígjáték ünnepelt sztárja, Eddie Murphy is azon hírességek közé tartozik, akik nevelőotthonban nőttek fel. A szülei ugyanis 3 éves korában elváltak, pár évre rá az apja meghalt, az anyja pedig hosszú időre kórházba került, ezért anyagilag teljesen ellehetetlenült. A színész felnőttként sokat beszélt arról, hogy a nevelőotthonban szerzett tapasztalatai segítettek neki a jó humorérzék kifejlesztésében: saját bevallása szerint képes bármilyen szituáción nevetni.

Eddie Murphy, a világhírű komikus (forrás: Getty Images)

 

4. Pierce Brosnan

A Remington Steele, a Mamma Mia!, valamint számos James Bond-film Írországban született sztárja, Pierce Brosnan, négyéves korában a nagyszüleihez került, mivel az apja korán elhagyta a családot, az anyja pedig Londonba költözött egy nővéri állás miatt. A nagyszülei azonban hatéves korában meghaltak, így ezután különböző rokonoknál lakott, de 10 évesen egy panzióban élt, később pedig egy patinás bentlakásos iskolába, a londoni Elliott Schoolba került - amit végül otthagyott, mert festő akart lenni. De 1969-ben egy mutatványos társulatba állt be, ahol megtanulta a tűznyelők technikáját, és mivel egy cirkusz is felfigyelt a tehetségére, a színiiskolát végül csak 1976-ban végezte el.

Pierce Brosnan a Halj meg máskor!-ban (forrás: InterCom)

 

5. Bagi Iván

A Bagi–Nacsa-páros idősebbik tagjának, Bagi Iván Karinthy-gyűrűs humoristának igen nehéz gyermekkora volt: 10 éves koráig állami gondozásban nevelkedett, majd testvéréhez költözött.
A Bródy Imre Gimnázium művészeti osztályán érettségizett 1998-ban, és még ugyanebben az évben megnyerte a Magyar Rádió Humorfesztiválját Nacsa Olivérrel. A Mikroszkóp Színpadhoz leszerződve számos darabban játszottak, majd különböző színházakban önálló estekkel vendégszerepeltek. 1999-ben az HBO Mennyi? Harminc! című stand-up műsorában lépett fel, majd jött az RTL Klubon futó Kész Átverés, a Banánhéj, avagy túlélni Bagi-Nacsát a TV2-n, majd az újabb és újabb műsorok, először az ATV-n, majd a köztévén. Bagi Iván Nacsa Olivérrel közösen az elmúlt 25 évben több mint 300 önálló show műsort készített a különböző tévécsatornák számára. Mindezt főműsoridőben, ami azért nagy szó, mert ennél nagyobb adásszámmal a magyar humoristák közül egyedül Fábry Sándor büszkélkedhet.

Nacsa Olviér és Bagi Iván a Duna tévén futó A Bagi Nacsa Show-ban (forrás: PORT.hu / Duna)

 

(via Ranker.com & Capstonefostercare.co.uk)