5 szuper film, amiben a Rubik-kocka is felbukkan

Rubik Ernő születésnapja alkalmából olyan kiváló alkotásokat szedtünk össze, amelyekben gyerekkorunk kedvenc játéka, a bűvös kocka is látható.

77 éve, 1944. július 13-án született Budapesten Rubik Ernő, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar szobrász, építész, formatervező, belsőépítész és játéktervező, a bűvös kocka feltalálója. Gyerekkorunk kedvenc játéka a '70-es évekbeli megjelenését követően nemcsak Magyarországon lett népszerű, de Rubik-kocka néven nemzetközi szinten is példátlan sikereket ért el. A feltaláló 76. születésnapja alkalmából összeszedtünk 5 olyan filmet, amiben felbukkant a híres Rubik's Cube.

 

1. Hé, haver, hol a kocsim? (2000)

Jesse (Ashton Kutcher) és Chester (Seann William Scott) másnaposan ébrednek a buli után. Nem emlékeznek rá, mi történt velük előző este. Pedig fontos volna, mert nincs meg Chester kocsija. Mert valaki pudinggal töltötte fel a frizsiderüket, mert egy transzvesztita üldözi őket, aki kétszázezer dollárt keres rajtuk, mert féltékeny rájuk a környék macsója, és mert egyszerre üldözi őket öt intergalaktikus bombanő, az Univerzum két őre és egy csapat pufikezeslábasos űrkalóz. Ők mind a Koituszi Transzvensztátort keresik hőseinken, ami tudvalevően a galaxis kulcsa. Az emberiség jövője a két másnapos balféken múlik... A filmben a Rubik-kocka nem más, mint egy idegen tárgy, amelynek a titkát végül a tökkelütött Chester fejti meg.

 

2. WALL-E (2008)

Ebben a bűbájos Pixar-mesében WALL-E, a lánctalpas szeméttömörítő robot az egyetlen élő szerkezet a Földön, az emberiség ugyanis elhagyta a lakhatatlanná vált bolygót. A kis munkagép több száz magányos éve gyűjti a kacatokat – talál többek között egy Rubik-kockát is. Csakhogy felbukkan EVA, a modern és áramvonalas keresőrobot, aki rájön, hogy WALL-E véletlenül megtalálta a bolygó jövőjének és túlélésének kulcsát. Visszaindul az űrhajóra, hogy jelentse ezt a fontos hírt. Ám a magányos kis robot EVA nyomába ered, mert megdobogtatta a kis fémszívét...

 

3. Snowden (2016)

Ebben a megtörtént eseményeken alapuló filmben Edward Snowden (Joseph Gordon-Levitt) az amerikai hadseregtől távozva a CIA-nál kap informatikusként új állást. Itt azonban megdöbbentő felfedezést tesz: az Egyesült Államok kormánya a világon bárkit képes megfigyelni, telefonokat hallgat le, e-maileket olvas el, még a laptopunk kameráin keresztül is képes megfigyelni saját otthonunkban. Snowden, aki szentül hisz a szabadságban és az Amerikai Egyesült Államokban, válaszút elé kerül: vagy ő is asszisztál a kormány illegálisnak vélt és etikátlan cselekedeteihez, vagy nyilvánosságra hozza mindazt, amit megtudott és menekülni kényszerül... A Rubik-kocka számos alkalommal felbukkan a filmben, mivel történetesen ez Snowden kedvenc játéka, valamint a kocka filmnyelvi eszközként is jól szimbolizálja a főszereplő rejtélyes és összetett személyiségét.

 

4. Pókember – Irány a Pókverzum (2018)

Ebben a nagy sikert arató animációs filmben nemcsak Peter Parker kapott csodálatos képességeket egy pókcsípéstől, hanem egy brooklyni fekete srác, Miles Morales is, aki egy elszabadult részecskegyorsító szuperketyere miatt átcsúszott a többi Marvel-képregény alternatív valóságába. Így aztán New Yorkban nemcsak Parkerrel találkozott össze, hanem Pókember összes többi variációjával is, beleértve többek között Gwen Stacyt, egy pókmalacot és a film noiros Pókembert, aki szinte mindig egy Rubik-kockával pózolt.

 

5. Ready Player One (2018)

Steven Spielberg 2018-as, kasszarobbantó blockbusterében 2045-ben járunk, egy olyan disztópikus jövőben, ahol mindenkit beszippantott a nyomorúságos valóságnál ezerszer jobb hely, az OASIS nevű virtuális világ. Itt mindenki a maga választotta figura bőrébe bújva dolgozhat, tanulhat és bulizhat. A magukat „nyest”-nek nevező geekek azonban sokkal többre vágynak annál, mint hogy napestig a haverjaikra lődözzenek a Doom bolygón. Közéjük tartozik Wade is (Tye Sheridan), aki az OASIS atyjának, James Halliday-nek (Mark Rylance) a rendszerben elrejtett, bonyolult rejtvényeit próbálja megfejteni, hátha ő örökli ezzel az elhunyt cégvezér mesés vagyonát. Amire persze nem csak pár hozzá hasonló kölyök pályázik... A filmben a Rubik-kockát Zemeckis-kockának hívják (Spielberg filmes kollégájára és országos cimborájára, Robert Zemeckisre utalva ezzel), ami egy igen hatásos fegyver a virtuális világban: a segítségével a főhős vissza tudja tekerni egy kicsit az időt, amivel például megúszhatja a harcot egy egész regimentnyi ellenséggel!

(via Getgocube.com)