5 trailer, ami teljesen elspoilerezte egy-egy kultfilm végét

A Terminátor 2, a Baljós árnyak és A bolygó neve: Halál is olyan előzetest kapott annak idején, amiben a készítők előre ellőttek minden puskaport.

VIGYÁZAT, SPOILERVESZÉLY!

1. Zöld szója (1973)

Charlton Heston 1973-as disztópikus sci-fije egy fiktív élelmiszer után kapta a címét – a jövőben ugyanis a túlnépesedés és a környezetszennyezés miatt az emberiség már kevés természeti erőforrással rendelkezik, így az egyetlen tápanyagforrás az a mesterséges ostya, amelyből a legújabbat, a legfinomabbnak és legtáplálóbbnak beharangozott Soylent Greent a Soylent Corporation gyártja. Robert Thorn nyomozó (őt alakítja Heston) a vállalat egyik igazgatójának halála ügyében szaglászva egy bonyolult összeesküvés nyomába ered,

de már a film korabeli előzetese is elspoilerezte a zöld szója titkát: emberi húsból készítik!

 

2. A bolygó neve: Halál (1986)

Az Aliens előzetese olyan gyors tempóban pörgött már a maga idejében is, hogy ha valaki rossz ütemben pislogott, akár le is maradhatott a spoileres részletekről:

például arról, hogy az Alienkirálynő a trailer végén a nézőre sziszeg,

amire aztán tényleg a világon semmi szükség...  nem lett volna szabad sem a királynőt, sem a vele egy szál lángszóróval szembeszálló Ripley-t megmutatni. Egyszerűen hagyni kellett volna, hogy a magányos xenomorfhoz szokott nézők a főhőssel együtt a filmben való első felbukkanásakor lássák először ezt az egész fészekaljnyi űrlénynek parancsoló, félelmetes teremtményt.

 

3. Total Recall - Az emlékmás (1990)

A Total Recall trailere tipikus példája annak, amikor egy stúdió nem bízik a saját végtermékében, ezért mindent belesűrít egy 2 perces előzetesbe, teljesen elspolerezve a film nagy fordulatait. Többek között nemcsak azt tudhattuk meg jó előre, hogy a történet egy pontján az izomagyú főhős, Douglas Quaid (Arnold Schwarzenegger) szembe kerül a feleségével (Sharon Stone), hanem azt is, hogy az asszonyka hogyan hal meg – maga Arnold puffantja le, miközben benyögi a büntető egysorosát:

Tekintsd ezt válásnak!

Pedig 1990-re a Conan, a Terminátor, a Ragadozó és az Ikrek miatt Schwarzenegger már egy ismert sztár volt, így aztán végképp nem indokolta semmi azt, hogy a legújabb filmjét egy túlbuzgó marketingcsapat tönkretegye azzal, hogy elspoilerezi a legjobb fordulatait.

 

4. Terminátor 2. - Az ítélet napja (1991)

Schwarzeneggerr világsztárrá válása egyértelműen James Cameron 1984-es klasszikusának, a Terminátornak volt köszönhető, amelyben egy könyörtelen gyilkológépet alakított, akit azért küldtek vissza az időben, hogy kiiktassa Sarah Connort (Linda Hamilton), a jövőbeli ellenállás vezetőjének anyját. A második rész bejelentésekor mindenki azt feltételezte, hogy Arnold ismét a gonosz kiborg szerepébe bújik, és a Terminátor 2 hivatalos trailerei eleinte valóban erre a várakozásra játszottak rá. Ám amikor John Connor (Edward Furlong) elmenekül a T-1000-es elől, a nézőkkel együtt ő maga is meglepődik, hogy pont a T-800-as fizimiskájú Arnold menti meg az életét.

Hollywood egyik legnagyobb marketing baklövése volt, hogy a T2 előzetese előre ellőtte a várva várt folytatás legjelentősebb csavarját: itt Arnold a jófiú!

 

5. Baljós árnyak (1999)

Lényegében George Lucas bármit bemutathatott volna 1999-ben az előzménytrilógia nyitányaként, így is, úgy is kasszát robbantott volna vele. Hiszen addigra eltelt már több mint 15 év A Jedi visszatér 1983-as bemutatója óta, és a közönség újabb kalandokra vágyott a messzi-messzi galaxisban. Lucas azonban valamilyen okból kifolyólag úgy döntött, hogy egy spoilerekkel teli, 2 perces mozielőzetesben azon túl, hogy bemutatja a film fő cselekményét és ízelítőt ad az elképesztő látványvilágból,

fellebbenti a fátylat a legendás gézengúzról, a dupla fénykarddal vívó Darth Maulról is!

Holott bőven elég lett volna Maulról annyi is, hogy csuklyában és köpenyben mutatják pár másodperc erejéig... Akkoriban ugyanis még gyerekcipőben járt az internet, és a közösségi médiát is egyedül csak a fórumok bugyrai jelentették – képzeljük csak el, milyen hatással lett volna ez a meghökkentő pillanat a premier estéjén, ha addig titokban tartják Darth Maul kilétét!

 

(via Slashfilm)