5+1 film, amelyben a lottóé a főszerep

Van, aki jobb, van, aki rosszabb ember lesz, ha nyer a lottón, és van, aki elveszíti a szelvényt.

5,35 milliárd Ft – ennyi most az Ötöslottó várható főnyereménye. Ez már szép pénz, így amíg a sorsolást várjuk, nézzünk lottós filmeket! Mindjárt itt van öt (meg még egy, ami majd februárban jön, hátha azt már a jövő milliárdosa fogja nézni).

 

Sorsjegyesek (1994)

Talán ez minden idők egyik legnépszerűbb filmje a témában, aminek egyik oka a Bridget Fonda és Nicolas Cage közti szikrázó kémia. A romantikus vígjátékban egy rendőr, Charlie Lang (Cage) mivel nem tud borravalót adni a pincérlánynak, Yvonne-nak (Fonda),

felajánlja, hogy ha a nála lévő lottószelvény nyer, akkor a felét odaadja neki.

Ám, amikor kiderül, hogy 4 milliót kaszáltak a szelvénnyel, Lang kapzsi felesége teljesen begőzöl. A Sorsjegyesek abban is remekel, hogy megmutassa, miként változnak meg egyes emberek egy nagyobb pénznyeremény hatására. De ez egy pozitívumokkal teli film még akkor is, ha negatívumokról (is) szól.

 

Lottózsonglőrök (1998)

A kis ír faluban játszódó fekete komédia főszereplője Ned Devine, aki megnyeri a lottót. Na jó, valójában nem is ő a főszereplő, mivel a derék Ned nem sokáig élvezheti a nyereményét:

a hír hallatán sokkot kap, és meghal.

Ám a barátain kívül senki se tudja, hogy meghalt, így a falubeliek úgy döntenek, megtartják a nyereményt. Csakhogy minél többen tudnak egy titokról, annál veszélyesebb, és egy ilyen kis közösségben lehetetlen titkot tartani. A Lottózsonglőrök egy hamisítatlan, sötét tónusú vígjáték, remek alakításokkal, emlékezetes párbeszédekkel, és bár egy haláleset áll a középpontban, mégis igazi életigenlő film.

 

Telitalálat (2000)

A sikeres és népszerű időjós, Russ Richards (John Travolta) eléggé bajban van, amikor Harrisburgban túl meleg van a télhez képest, és senki sem vásárol a hószánkereskedésében. Mivel

sürgősen pénzre van szüksége, belemegy egy lottócsalásba,

hogy megnyerje a 6.4 millió dolláros jackpotot. Csakhogy a lottó és a bűncselekmények világában semmi se történik papírforma szerint. Ez a film, akárcsak a Sorsjegyesek, a nagy nyereményre adott emberi reakciókkal foglalkozik, és ügyesen vegyíti a drámai elemeket a vígjátékkal. A jócskán alulértékelt filmben feltűnik még Tim Roth, Ed O'Neill, Lisa Kudrow és Bill Pullman is.

 

Vadászat az elveszett lottószelvények után (2011)

A Netflixen látható thai akció-vígjáték

öt idegenről szól, akik megnyerték a lottót, de a szelvényük szerencsétlen módon egy maffiafőnökhöz került.

Mit van mit tenni, mint láttuk, az emberek sok mindenre képesek a pénzért, így elindulnak, hogy visszaszerezzék a nyertes szelvényeket – bármi áron.

 

Két sorsjegy (2016)

Három kisvárosi fickó gyors pénzszerzés reményében lottózni kezd. Ennek a tippelős játéknak két, viszonylag egyszerű szabálya van:

játszd meg a számokat, és vigyázz a szelvényre. Hőseinknek ez utóbbi nem sikerül,

pedig nyertek, így egy hosszú utazás veszi kezdetét, hogy felkutassák az elveszett szelvényeket. A román road movie-ba oltott vígjáték egy szociográfiai tanulmány is egyben, ami betekintést enged az ott élő emberek életébe.

 

+1 Ölj meg, kedvesem! (2024)

Február 13-án érkezik az Ölj meg, kedvesem! című film a Netflixre, amely az örök témát járja körül:

egy házaspár megnyeri a lottó főnyereményt, 1 millió dollárt, majd azon kezdenek mesterkedni, hogyan nyírják ki egymást.

Ez a film is a nagy összegű nyereményre adott reakciót mutatja be, ami még a boldog házasságot is rémálommá tudja tenni – persze csak a fekete komédia határain belül.

még több februári Netflix-premier

Ez vár ránk februárban a Netflixen

Lesz mit nézni Valentin-napon is.

Tovább

 

(via Fiction Horizon)