7 elképesztő Terminátor-koppintás a ’80-as, ’90-es évekből

Cameron klasszikusát a világ minden táján másolták, amiből igazán egyedi és őrült ötletek is születtek.

Szinte lehetetlen visszafejteni, hogy James Cameron 1984-es filmje, a Terminátor milyen mély hatással volt a filmművészetre és az egész popkultúrára. A sci-fi műfaját megreformáló alkotás olyan mélyen beleivódott a hétköznapokba, hogy kijelenthetjük: hatása egyetemes. Gondolj csak arra, hogy vajon hányszor idézted már Arnold Schwarzenegger egyszerű, de hatásos kijelentését: „Visszatérek!”. Azt mondják, az utánzás a hódolat legőszintébb formája, és a Terminátor előtt nagyon sokan tisztelegtek így. Következzen hét film a világ minden tájáról, ami a nyolcvanas, kilencvenes években igyekezett meglovagolni a Terminátor-őrületet – a maga olykor kissé szegényes, röhejes, mégis szerethető módján.

 

Eliminators (1986)

Listánk első filmjének főszereplője deréktól felfelé gyanúsan emlékeztet a Terminátorra, ám deréktól lefelé lánctalpai vannak. A gyilkolásra programozott Mandroid tulajdonképpen olyan, mint egy gépiesített kentaur, aki

megszökik gonosz teremtőjétől, és egy szélhámos csempésszel, egy nindzsa harcossal, egy tudóssal és egy minirobottal összefogva elindul, hogy megállítsa őt.

Az Eliminators valószínűleg azon az elven készült, hogy vágjunk mindent a falhoz, és nézzük meg, mi ragad oda – minden bizonnyal így került bele a Terminátor-utánérzés is, meg számtalan egyéb kultikus koppintás a Star Warstól a nyolcvanas évek nindzsafilmjein át az Indiana Jonesig.

„Vannak robotjaink, van ősemberünk, van kung-fusunk – mi ez tulajdonképpen, egy francos képregény?!”

– teszi fel a kérdést az egyik karakter, joggal! Az Eliminators-ben Denise Crosbyt is láthatjuk egy nagyobb szerepben, aki azért olyan filmekben is feltűnt, mint az 1989-es Kedvencek temetője, vagy a Deep Impact (1998).

 

Mikadroid (1991)

A történet szerint a második világháború idején a japán hadsereg létrehozott egy félig ember, félig gép katonát, a Mikadroidot, ám mielőtt bevethették volna, véget ért a háború. A projektről meg is feledkeztek, ám

45 évvel később az egyik robot feléled egy Layla nevű diszkóklub pincéjében, és mindenkivel végez, aki beteszi a lábát a klubba.

Nem véletlen, hogy a ritkán emelgetett teljes címe: Mikadroid Robokill Beneath Discoclub Layla, ami azért elég menő. Azt viszont meg kell hagyni, hogy bár a film a technikához való viszonyunkból indul ki, és a főszereplője egy gyilkos droid, a japán Terminátor-koppintás itt megáll az utánzásban, és akciófilm helyett egy slashert kapunk, amiben maszkos gyilkos helyett egy gép vadászik a diszkólátogató fiatalokra.

 

Class of 1999 (1990)

A ’90-es évek Amerikájában járunk, ahol az iskolák az erőszakos tinédzserek játszóterévé váltak. Az 1999-es tanév viszont úgy kezdődik, hogy seattle-i Kennedy Gimnázium új igazgatója kiborgok segítségével próbál rendet teremteni. Bár a három új „géptanár” arra hivatott, hogy betartassa a fegyelmet, háborús tapasztalataik olyan parancsokat aktiválnak bennük, amiktől igazi „halálosztók” lesznek. A frissen szabadult, volt bandatag, Cody Culp a többi diákkal szövetkezve igyekszik véget vetni a droidok ámokfutásának.

A film igazi tiniknek szóló akciófilm némi horror-beütéssel: az erőszak karikaturisztikus, a sztori bájosan bugyuta, a robotok ellen folytatott küzdelem pedig pofátlanul idézi a Terminátort.

Apropó, a filmben feltűnik Pam Grier is – ő alakítja később Jackie Brownt Tarantino 1997-es filméjben, itt azonban egy gyilkos kiborg tanerő.

 

A bosszúálló gép (1991)

Egy tehetséges zongorista, Gaily Morton nemi erőszak áldozata lesz, és hiába jelenti fel a támadóját, az üzletember megússza a börtönt. Gaily öngyilkos lesz, ám bátyja, a robotikai mérnök Albert visszahozza őt a halálból: a nő agyát egy szupererős robot testébe ülteti.

Új testében és fegyverarzenáljával Gaily elindul, hogy bosszút álljon azokon, akik ártottak neki.

A bosszúálló gép igazi rape-revenge film, némi Terminátor-beütéssel, hiszen csak idő kérdése volt, mikor jön el a pillanat, amikor az erőszaktevőkön áll bosszút az „élő szövet a gépvázon” – oké, itt élő agy a gépvázban, amiben némi Robotzsaru-bukét is felfedezhetünk. A film tobzódik a túlzó, brutális gyilkosságokban, ugyanakkor elég kreatív is ahhoz, hogy a nézőt elégedettség töltse el, amikor az erőszaktevő söpredék fejét szétküldi a helikopter propellere.

 

Robotok háborúja (1989)

A Kyron-5 nevű szuperszámítógép, ami eredetileg egy önműködő gyárat irányított, az emberiség ellen fordul, és elindítja a „Nagy robotháborút” – gondolom, ismerős az alapállás. Az eredeti címben szereplő Gunhed a texasi légirendőrség egysége, akik mentőakcióra indulnak, ám közben összetűzésbe kerülnek egy csapat zsoldossal, akik be akarnak törni a Kyron-5 központjába, hogy ellopjanak egy energiaforrást. A robotok háborúja egy posztapokaliptikus jövőben játszódik, és keverednek benne a nyugati és a keleti sci-fi elemei. A film igazi érdeme, hogy

megmutatja, milyen is volt a japán cyberpunk, mielőtt az amerikai hatások rátelepedtek volna.

ez is érdekelhet

7 kultfilm, amit utólag megbántak a rendezőik

Később már Spielberg, Cameron, Chaplin, Coppola és Kubrick is máshogy nyúltak volna a témához. Vagy le se forgatták volna a legendás filmjeiket.

Lássuk!

 

T-Force - Pusztításra programozva (1994)

A kormány különleges egysége, a T-Force csupa kiberkatonából áll, és ahogy az lenni szokott, az egyik bevetés balul sül el: a robotok a túszokkal is végeznek, ezért a vezetőség úgy dönt, kivonja őket a forgalomból. Csakhogy ehhez a T-Force tagjainak is van néhány szava: nem igazán szeretnék a leépítést, így a túlélés érdekében gyilkolásba kezdenek. Ez a film a klasszikus „annyira rossz, hogy már jó” kategóriába esik, és

tényleg baromi szórakoztatóak az idióta párbeszédek és a kínos akciójelenetek, amik közt még a Terminátor híres robotkar-jelenetét is megidézik,

ahogy azt a fenti előzetesben is láthatjátok.

 

Lady Terminator (1989)

Ez nagyon kemény, nem véletlenül tartogattuk a végére! Kapásból egy csaj mészárol bőrszerkóban, de az indonéz film több szempontból is kitűnik a sorból, akkora kulturális katyvasz. Úgy indul, hogy a Déltenger királynőjét, egy ősi szexistennőt, aki férfiak nemiszervét falja fel, legyőzi egyik kiszemelt áldozata. Ám az istennő még utolsó erejével átkot szór a férfi vérvonalára. Aztán évtizedeket ugrunk előre a jelenbe, ahol egy antropológust, Taniát megszállja a Déltenger királynője, és ki akarja nyírni Ericát, annak a férfinak a leszármazottját, aki annak idején végzett vele. Ehhez pedig sok-sok hullán és szeretkezésen át vezet az út. Igen,

a Lady Terminator egy erotikával, akcióval, horrorral és mitológiával megspékelt sajátos értelmezése Cameron klasszikusának, amit az alacsony költségvetés bája igazából csak még érdekesebbé tesz.

Arról nem is beszélve, hogy a címszereplőt alakító Barbara Anne Constable (akinek ez az egyetlen filmszerepe) kőkemény anyaszomorítóként masíroz végig a férfiakon.

 

(via Movieweb)