7 film, amiről sosem gondoltad volna, hogy Oscarra jelölték

A magasröptű drámák és a közönségfilmek csatája az Oscaron új fejezetéhez ért, mikor idén a Fekete Párduc című képregényfilmet is jelölték a legjobb filmnek járó díjra. Azért korábban is átjutottak közönségfilmek a filmakadémia szűrőjén, még olyanok is, amikről ezt utólag nem is feltételeznénk. Ebből mutatunk be párat.

1. Babe

A kismalacos családi mozi története a Mad Max-filmek alkotójának agyából pattant ki, de ez egyáltalán nem látszik rajta. A bűbájos-cukormázas történet összesen hét jelölést kapott 1996-ban. Végül nem ez lett a legjobb film, hanem A rettenthetetlen, a malackát egyedül a speciális effektekért díjazták.

 

2. A szürke ötven árnyalata

Már magát a könyvet is ízekre szedte minden valamirevaló kritikus, és a filmek sem jártak sokkal jobban. Ennek ellenére egy Oscar-jelölésig eljutott a 2010-es évek sikersztorija, a film zenéjét ismerték el majdnem, de aztán a 007 Spectre - A Fantom visszatér című James Bond-filmnek jutott a díj.

 

3. Bölcsek kövére

Magyarországon ma is óriási rajongótábora van Eddie Murphynek, és ez a fingós családi vígjáték a filmakadémiának is beakadt. Ez nyilván annak a bravúrnak köszönhető, hogy Murphy egy egész családot játszott el elsminkelve, így meg is kapták a legjobb sminkért járó Oscart.

 

4. Men in Black - Sötét zsaruk

Az 1998-as Oscar-díjátadó sztárja a Titanic volt, de azért nem zsebelte be az összes díjat James Cameron minden rekordot megdöntő romantikus drámája. A legjobb smink kategóriában például elverte a Men in Black.

 

5. A Grincs

Jim Carrey brutális, napi nyolc órás sminkszeánszokon esett át, hogy a Grincs bőrébe bújhasson. Ezt pedig csak úgy volt képes teljesíteni, hogy egy olyan CIA-s szakember képezte ki, aki mindent tud a kínzások túléléséről. A szenvedés nem volt hiábavaló, a film sminkese Oscart kapott, de Jim Carrey-t azóta sem érte ilyen szerencse.

 

 

6. 102 kiskutya

A klasszikus Disney-rajzfilmből két élőszereplős verzió is készült, és a második annyira jól sikerült, hogy Oscarra jelölték a legjobb kosztüm kategóriában. A díjat aztán viszont a Gladiátor vihette haza a sok bőrszandálért és ágyékkötőért.

 

 

7. Zöld kártya

Gerard Depardieu még sokkal fiatalabb és népszerűbb volt, amikor a kilencvenes években Andie MacDowellel kötött érdekházasságot a Zöld kártya című romantikus vígjátékban. A film felejthető darab, mégis versenybe szállt az Oscarért a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában.

 

Forrás: Buzzfeed