7 kedvenc szőke karakterünk, akik szembemennek a sztereotípiákkal

Nem a hajszín határozza meg az intelligenciát.

Szinte biztos vagyok benne, hogy ha átpörgetjük azokat a vicceket, amikre gyerekkorunkból emlékszünk, egy-két szőke nős is akad köztük. A szőkékről, főként a nőkről erősen élt (és talán részben még mindig él) a sztereotípia, hogy csinosak, szépek, de végtelenül ostobák. Persze a hajszínnek semmi köze az intelligenciához, akkor mégis miért alakult így a szőke nők megítélése?

 

Miért épp a szőkék?

Kétségtelen, hogy a férfiak mindig is vonzóbbnak tartották a világos hajszíneket, így a szőke hajú nők is lényegesen nagyobb tetszést váltottak ki, mint mondjuk a feketék vagy a barnák. Anita Loos 1925-ben megjelent regényének a címe is árulkodó: Szőkék előnyben. Az eredeti angol cím pedig még ennél is erősebben tükrözi a sztereotípiát: Gentlemen Prefer Blondes (azaz: Az urak a szőkéket kedvelik). A Clairol hajfesték reklámja se fogta vissza magát a hatvanas években, abban egyenesen az hangzott el, hogy „Igaz, hogy a szőkék jobban szórakoznak?”. Emiatt több nő is úgy érezte, hogy ha világosabbra festi a haját, elvárják tőle, hogy jobban szórakozzon.

Ironikus módon, valószínűleg az „ostoba szőke” sztereotípia épp a „szőke bombázó” sztereotípiából következett, mivel

elkezdtek úgy tekinteni a szőkékre, mint akik inkább a külsejüket, és nem az intelligenciájukat használják, hogy elérjenek valamit.

Ez az előítélet egy Rosalie Duthé nevű francia kurtizánra vezethető vissza, akit egy 1775-ös Les Curiosités de la Foire című színdarabban figuráztak, amiért mindig hosszú szünetet tartott, mielőtt megszólalt. Ugyanakkor a felmérések alapján a szőkék IQ-ja magasabb, mint a fekete, barna, és vörös hajú nőké, de ezzel érdemes óvatosan bánni, mert egy újabb sztereotípia felé sodor.

Persze most már jócskán akad olyan szőke karakter, aki kimondva vagy kimondatlanul szembemegy ezekkel a sztereotípiákkal. Következzen a 7 kedvenc szőkénk, akiről leperegnek az előítéletek.

 

Buffy Summers (Sarah Michelle Gellar)

Forrás: Viasat 3

 

Már csak azért is érdemes a vámpírvadásszal kezdeni a listát, mert ez a sorozat tudatosan ment szembe a sztereotípiával 1997-től hét éven át. A Buffy, a vámpírok réme egy klasszikus középiskolai tinisorozat – lenne, ha a főszereplője nem egy kemény kamasz volna, aki a vérszívóktól és különféle szörnyektől menti meg a barátait, a sulit, meg úgy általában az egész emberiséget.

Buffy Summers a felhőtlen középiskolai lét és a vámpírvadászok felelősségteljes élete közt lavíroz, és sosem a könnyebb utat választja.

Bár a sorozatban van több szerelmi szál is, de ezek általában csak a hangulatfestést szolgálják, a hangsúly mindig az önálló és erős nőn van, aki képes felnőni a feladathoz. Buffy sosem hagyja, hogy a férfiak mentsék meg őt, mindig hamarabb cselekszik másnál, és végül ő ment meg mindenki mást. És ha néha kudarcot vall, az sem tántorítja el attól, hogy tovább küzdjön.

 

Elle Woods (Reese Witherspoon)

A Doktor Szöszi már a címében is szembemegy az előítéletekkel, sőt az egész film egy nagy szembemenés. Elle Woods a „szőke nő” minden tulajdonságával rendelkezik, legalábbis látszólag, és épp ezért dobja a pasija, akinek állítása szerint egy okosabb csaj kell. Woods erre felszívja magát, és

követi az exét a Harvard jogi karára, hogy bebizonyítsa, nem a hajszín teszi a jogászt.

A Doktor Szöszi egy szórakoztató vígjáték, miközben minden ízében egy vádirat a szőkéket ért sztereotípiák ellen. A csavar az, hogy miközben a sztori megmutatja, hogy Elle is van olyan intelligens – sőt intelligensebb mint bárki más – , a személyiségét mégsem változtatja meg: az önéletrajza rózsaszín, és illatozik a parfümtől, az esszét videó formájában készíti el, tele csillogással.

 

Catherine Willows (Marg Helgenberger)

Forrás: Monty Brinton/CBS via Getty Images

 

Az eredeti CSI: A helyszínelők sorozat egyik legnépszerűbb karaktere nem csak szőke, de nagy utat járt be mire a csapat vérelemzője lett. Catherine egy igazi nyomozó, aki kirakósként tekint minden ügyre. A szőke nő sztereotípián viszont ő is átment, és bár A helyszínelőkben már egyetemet végzett csapattagként találkozunk vele, szép lassan kibontakozik a karakter háttere. Willows egy farmon nőtt fel, ahonnan elszökött egy rockzenészzel. Mikor a pasi faképnél hagyta, Las Vegasba ment táncosnőnek. A helyszínelők csapatát tizenkét évadon át erősítette, kitartásával, szakértelmével és intelligenciájával számtalan ügyet oldott meg. De karaktere nem áll meg a nyomozásnál:

a széria bemutatja azt is, milyen nehézségekkel kénytelen megküzdeni egyedülálló anyaként.

Anyai ösztönei a kollégáira is kiterjednek, állandó figyelmét és megérzéseit nem csak az ügyek megoldásában, de az emberi kapcsolatokban is kamatoztatja. Nem véletlen, hogy Gil Grissom (William L. Petersen) távozása után ő lett a csapat vezetője.

Ez is érdekelhet

Vérszívó vámpírok és isten kegyeltjei – a vörös haj a filmekben

Varázslók, kémnők, FBI-ügynökök és sellők népesítik be a vöröshajúak világát.

Tovább

 

Samantha Jones (Kim Cattrall)

Forrás: InterCom

 

Természetesen egy ilyen listáról a Szex és New York sem maradhat le, nemcsak azért, mert kemény csajok vannak a sorozatban, de van egy igazán intenzív karakter, aki ráadásul szőke. Samanthából már az első részben árad az erő: magabiztos és céltudatos, mindig tudja, mit akar. Sosem kér bocsánatot, és nem hagyja, hogy bárki megmondja, hogyan viselkedjen. Nem követi a hagyományos családmodellt, inkább az alkalmi együttlétekben hisz. Bár többen is a szemére vetették, hogy nem képes érzelmi kapcsolatot kialakítani, ő nem vitatkozott ezzel, nem akart más lenni, egyszerűen csak elfogadta ezt.

Ellene megy minden normának és sztereotípiának, amibe a szőkeség is beletartozik.

 

Tarth-i Brienne (Gwendoline Christie)

A Trónok harca sok meglepetéssel szolgált, és valószínűleg keveseknek tűnt fel, hogy egy szőke nő volt az, aki vitézebbül harcolt a férfiaknál, és akit lovaggá ütöttek.

Brienne hajszíne ezúttal csak másodlagos, mivel egy sokkal erősebb előítélettel kell szembenéznie: nőként igyekszik helytállni egy férfiak uralta világban.

Állandó gúnyolódások célpontja, ám sosem hagyja, hogy ez eltántorítsa a céljától. Határozott, marcona külseje inkább önvédelem, hiszen a körülötte lévőkkel kedves, és hűséges ahhoz, aki kiérdemli. Bár fizikai ereje is példás, de megingathatatlan erkölcse, önbizalma és elszántsága teszi igazán kimagaslóvá.

 

Veronica Mars (Kristen Bell)

Ahogy Buffy, Veronica is egy gimnazista lány, akinek a suli mellett egyéb elfoglaltságai is vannak. Ezúttal azonban nem természetfeletti ügyeket old meg a gimis szőke, hanem nagyon is földhözragadt bűneseteket. Veronika szívesen segít az apjának a nyomozóirodájában, és ez nem csak afféle aranyos gesztus: találékonyságával és intelligenciájával hozzájárul egy-egy ügy megoldásához.

Veronika igazi ereje viszont abban rejlik, hogy bárkin hajlandó segíteni nemtől, társadalmi osztálytól vagy származástól függetlenül.

Sőt, még olyanokon is hajlandó volt segíteni, akiket nem kedvelt, ezzel pedig az önzetlenséget is felvehetjük a tulajdonságai közé.

 

Tess McGill (Melanie Griffith)

Forrás: HBO

 

A Dolgozó lány című film nem csak arról szól, hogy nem szabad alábecsülni a szőkéket, hanem behoz még egy sztereotípiát:

nem szabad alábecsülni a titkárnőket, pláne, ha szőkék!

A Staten Island-i lány nagy ambíciókkal érkezik a manhattani vezetők szexista világába, ahol a külseje csak hátráltatja, hogy elérje a céljait (ennyit a „szőke bombázóról”, aki mindent elér a külsejével). Az üzletemberek nem tisztelik Tess intelligenciáját, mert a bájaira vágynak. Ahhoz, hogy révbe érjen, rafináltnak kell lennie, és vezetőnek adja ki magát, hogy jobban tiszteljék. Ezzel végül sikerül megmutatnia tehetségét, és lerombolni az előítélteket.

 

+1 Barbie (Margot Robbie)

Ugyan még nem láttuk Greta Gerwig filmjét, de a rendező korábbi alkotásaiból (Lady Bird, 2017; Kisasszonyok, 2019) és az előzetesből kiindulva minden bizonnyal a Margot Robbie által alakított Barbie sem egy üresfejű játékbaba lesz.


(via Nerdgeist, Mel Magazine, Wikipedia)