7 mitológiai istenség, akikből Marvel-hős lett

Loki és Thor nemcsak az Edda-énekekben, de a képregényekben és a mozifilmekben is egymásnak feszül. De vajon a cselszövés istene a régi sagákban is átváltozott nővé, vagy ezt már csak a Disney találta ki? Mitológiai gyorstalpaló, nemcsak képregényrajongóknak.

Az utóbbi hetek legizgalmasabb (mások szerint viszont pont hogy a legfelháborítóbb...) témája az, hogy a Disney+ straming szolgáltató kínálatában látható, idehaza sajnos még mindig nem elérhető Loki tévésorozat eddigi három epizódjában a címbéli csínytevő asgardi istenről kiderült, hogy genderfluid. Azaz: a nemi identitása a férfi és női között mozog, mivel az alakváltó képességének köszönhetően nővé is át tud lényegülni. Erről a nemváltó képességről a sorozat 2-3. epizódjában már maga a néző is megbizonyosodhatott, hiszen Tom Hiddleston számos jelenetben (valamint a trailerekben és a promóciós képeken is) úgy látható együtt Sophia Di Martinóval, hogy a színésznő ugyanolyan zöld gúnyát és szarvas fejdíszt visel, mint Loki a korábbi Marvel-filmekben.

Anélkül, hogy további spoilereket árulnánk el a heti rendszerességgel jelentkező Loki tévésorozatról (amit mindenkinek csak ajánlani tudunk a szuperizgalmas időutazós-multiverzumos szál miatt!), bemutatjuk inkább, hogy Loki igazából már az északi mitológiában is genderfulid volt. Emellett röviden megpróbáljuk áttekinteni és lajstromba szedni, hogyan vették át, vagy miként változtatták meg a Marvel-képregények, -filmek és -tévésorozatok alkotói a régi mítoszokat és sagákat.

1. Loki / Lady Loki

A genderfluid Loki és a női Loki miatt fanyalgók bizonyára nem olvasták sem Dömötör Tekla Germán, kelta regék és mondák című könyvét, sem Neil Gaiman Északi mitológiáját. Abban ugyanis szerepel egy történet Lokiról, miszerint egyszer nemcsak hogy átváltozott kancává(!), de meg is hágta őt egy óriás bűvös paripája(!!) – és még egy mágikus erejű kiscsikó is született(!!!) ebből a nászból. Történt ugyanis, hogy egy Bergrese nevű hegyi óriás felajánlotta, hogy egyetlen tél alatt egymaga felépít egy erődöt az istenek otthona, Azgard köré, fizetségül viszont a Napot, a Holdat és feleségnek Freyja istennőt kéri. Az istenek nem hitték, hogy meg tudja csinálni, de a móka kedvéért elfogadták a követeléseit. Csakhogy az óriás varázserejű lova, Svadilfari segítségével úgy festett, mégiscsak időben el fog készülni az a fal, így az istenek nyugtalankodni kezdtek. Megkérték hát a ravasz Lokit, hogy valamiképpen hátráltassa az építkező óriást. Loki egy gyönyörű szürke kancává változott, és elcsalta Svadilfarit a gazdájától, sőt, hagyta, hogy a mén meghágja. Az óriás Svadilfari nélkül már nem tudta időben elvégezni a feladatát – Loki viszont később megszülte a varázslatos csikót, a nyolclábú Szleipnirt, majd miután visszaalakult emberi formájába, a lovat Odinnak ajándékozta.

Loki a skandináv és a germán mitológiában ravasz, ármányos isten. Óriások leszármazottja, aki csak az Odinnal kötött vérszerződésnek köszönhetően lett isten. A Marvel-képregényekben az eredettörténete ugyanez (azt leszámítva, hogy az apját és az anyját, Farbautit és Laufeyt felcserélték), vagyis Odin nevelt fia, Thor mostohatestvére lett belőle. Loki a képregényekben egyelőre még nem szülte meg Szleipnirt (ahogy a filmekben és a sorozatban sem), nő viszont már volt, mégpedig egy 2008-as történetben, amikor abban a testben született újjá, amit Thor feleségének, Lady Sifnek szántak, Sif pedig erre az időre egy idős asszony testébe kényszerült. A női Loki természetesen továbbra sem tett le arról  a tervéről a képregényben, hogy legyőzze Thort és övé legyen Asgard trónja – ez alighanem a Loki tévésorozatban sem lesz másként, bár itt az elpusztult Asgard helyett inkább az egész ismert univerzum uralkodója kíván majd lenni.

 

2. Thor / Lady Thor

Thor a skandináv és germán mitológia legfontosabb alakja. A szülei Odin, a főisten, valamint a jötunn Jörd, ő maga pedig a mennydörgés és a villámok ura. Legendás fegyvere a Mjöllnir, a törpék által kovácsolt harci pöröly, amely mindig visszatér forgatója kezébe. Ezzel felfegyverkezve Thor az emberek és istenek világának legvitézebb védelmezője, óriások és szörnyetegek legyőzője. A képregényben szintén Odin az apja Thornak, ám az istenek királya megelégeli fia önhittségét, ezért megfosztja korábbi életének emlékeitől, és egy fiatal amerikai orvostanhallgató, Donald Blake testébe zárja. Thor éveket tölt el Blake testében, isteni mivoltáról mit sem tudva, mígnem egy norvégiai utazása során egy barlangban felfedezi egykori fegyverét, a Mjölnirt, és visszanyeri vele isteni erejét, majd beáll a Bosszúállók közé. Érdekesség, hogy Stan Lee akkor találta ki Thort, mint szuperhőst, amikor szükség volt egy Hulknál is erősebb Marvel-karakterre. Olyasvalaki kellett azonban, akit már szegről-végről ismernek az olvasók – és mivel a verses és a prózai Edda íróit pedig már régen nem illette meg a szerzői jogi védelem, így a közkincsnek számító skandináv mitológia idővel szinte egy az egyben átvándorolt a Marvel-füzetekbe...

A Marvel-filmekben Chris Hemsworth alakítja Thort, akit itt is száműznek a Földre meggondolatlansága miatt, de amikor szükség van rá a Bosszúállók csapatában, itt is jól szétcsap a gonoszok között a Mjöllnirrel. A női Thor a képregényekben nem más, mint Thor földi szerelme, Jane Foster, aki méltónak találtatott a Mjölnir forgatására. Ám a karakter egyik nagy tragédiája, hogy míg sisakos-köpenyes viharistenként távoli világokat szabadít meg a gonosztól a bűvös pörölyével, addig az emberi alakját lassan elemészti egy rákos megbetegedés... Ha minden igaz, Natalie Portman a Marvel-mozifilmek Jane Fostereként is hasonló, eposzokba és sagákba illő utat jár majd be a 2022-ben debütáló Thor: Szerelem és mennydörgésben.

 

3. Odin (a germán mitológiában: Wotan)

Az Ázok főistene, a világ megteremtője, a Mindenek Atyja, a hímnős, teremtetlen óriás Buri és a jötunn fajhoz tartozó (óriásnak hívott, de hatalmas ereje ellenére nem feltétlenül óriási termetű lények a skandináv mitológiában) Bestla egyik fia. Odin a skandináv istenek panteonjának legidősebb, legbölcsebb tagja, a háború, a győzelem, az akasztófák, a téboly, az uralkodás, a halál, a bölcsesség, a költészet, a szónoklat, a varázslat és a rúnák istene. Testvéreivel, Vilivel és Vével (néha Hönirnek és Lodurnak is nevezik őket) együtt ő ölte meg Ymírt, a kozmikus ősóriást, és a holttestéből megteremtették Midgárdot, az emberek világát. Odin fél szemét feláldozta, hogy ihasson a Mimír, a bölcsesség kútja vizéből. Felesége Frigg (Frija, Frea), sok-sok gyerekeinek egyike Thor.

Odin a képregényekben és a mozifilmekben is a kilenc birodalom uralkodója, az élet védelmezője, Aasgard bölcs királya (Sir Anthony Hopkinsnál aligha találtak volna kiválóbb színészt egy ilyen szerepre). Fiai, Thor és Loki civakodó mostohatestvérek (bár a képregényben van egy kis mitológiai keveredés: itt ugyanis nem Frigga Thor anyja, hanem a görög istennőről, Gaiáról mintázott Gaea), de maga Odin sem az a békés szerzetes típus, mivel rendre összeakasztja a bajszát olyan figurákkal, mint Mangog, Norman Osborn vagy a celestialoknak (kb. égiek) nevezett népség, miközben nagy kegyesen audienciát ad Vasembernek.

 

4. Heimdall

Odin és a Kilenc Nővér lánya (utóbbiak személye bizonytalan), a világokat összekötő szivárványhíd, a Bifröszt őrzője. Fogai aranyból vannak, látása és hallása rendkívül kifinomult, több tíz kilométerre ellát, alvásra nagyon kevés szüksége van. Himinbjörg csarnokában él, és folyamatosan a látóhatárt pásztázza, nem támadnak-e az óriások, és ha veszély fenyeget, megfújja csodálatos kürtjét, a Gjallahornt (Böhömkürt). Két társa van a magányban: Gullinkambi, az aranytaréjú kakas és aranyszőrű lova, Gulltopr.

A Marvel képregényeiben a viharóriások támadása után Odin bízta meg Heimdallt, hogy őrizze a Bifrösztöt, de ellenségei több ízben is kicselezték. Az Asgardban bebörtönzött Loki például kígyóvá változott és egyszerűen átcsusszant Heimdall lábai között. Nagyon rövid ideig Asgard királyaként Odint heylettesítette: Odin mélyalvásba (a képregényben Odinsleep) került, mert isteni ereje, az Odin-erő megcsappant. Ez időnként megesett Odinnal, az Odinsleep tarthatott egy napig, vagy akár egy hétig. Amikor a Bifrösztöt Surtur, a tűzóriás támadása során lerombolták, Heimdall a híd újjáépítésééig Amorával, a Varázslónővel romantikázott. Sok-sok idő múlva, túl a ragnarökön és egyéb veszedelmen, Heimdall halálát a Fenegyerek egyik legnagyobb ellenfele, a Célpont nevű bérgyilkos okozza: leszúrja Valkűr kardjával, és ugyan az isten még eléldegél egy rövid ideig, de végül belehal a sérüléseibe. A Marvel-filmekben (itt Idris Elba alakította) Heimdall a Thanos elleni harc során vesztett életét.

 

5. Hél

A skandináv mitológiában Hél a Helheimnek nevezett alvilág uralkodója, Loki és Angrboda óriásasszony lánya. Két testvére van: az egyik Fenrir, a hatalmas farkas, aki a Ragnarök idején megöli Odint, a másik a Jörmungand, azaz a Világkígyó, akit aztán Thor öl meg. Helheim a skandináv mitológia világfelosztásának legalján helyezkedik el, ahonnan senki nem juthat ki, sőt, ahová még az istenek sem tudtak behatolni, köszönhetően a birodalmat körülölelő Gjöll-folyónak. Hél az alvilág uralkodónője, de sötét és hideg birodalmába azok kerülnek, akik nem csatában, hanem természetes úton haltak meg (a harcosok a Valhallába kerülnek). Ábrázolása nem egységes: a félig élő, félig halott istennőnek egyes források szerint fél arca volt halott, más források szerint a lábai.

A Marvel képregényeiben Hél (angolosan: Hela) eredettörténete ugyanaz, mint a mitológiában. A képregényekben is gonoszkodott mindenfelé, a második világháború idején ráadásul a nácik jóvoltából, ugyanis átvették az elméje felett az irányítást. A Marvel-moziverzumban (ahol Cate Blanchett keltette őt életre) nem Loki, hanem Odin volt az apja, gonosz énjét azonban megtartotta: ő volt a Thor: Ragnarök főellensége.

 

6. Sif

Sif is a germán mitológia aranyhajú istennője, Thor felesége. A legelterjedtebb magyarázat szerint a szántóföld megszemélyesítője, míg más változatban felhőistenség. A Sifről szóló történetek egyikében Loki, pusztán, hogy csak bajt csináljon, míg az alszik, levágja Sif haját, de Thor közbelép és arra kényszeríti Lokit, hogy a törpék segítségével új aranyhajat készíttessen az istennőnek. És ha már a törpék nekiálltak kovácsolni, több mítikus tárgyat is készítettek, köztük Thor nevezetes kalapácsát, a Mjölnirt. Loki megúszta egyébként a büntetést, mert Sif haja szebb lett, mint a korábbi volt.

A Marvel képregényeiben a mitológiai Sif történetének fontosabb elemeit megtaláljuk, a hajlevágást és az új haj kovácsolását is, ahogy romantikus viszonyát Thorral. A képregényekben a törpék az éjszaka feketeségéből készítették az új hajszálata, amelyek aztán feket csíkokat színeztek az istennő hajába, de ez tetszett Thornak, így Lokinak nem jött össze, hogy tönkretegye kettejük kapcsolatát. Mikor Thor a Földön elkezdett szuperhősködni, és beleszeretett Jane Fosterbe, Sif inkább Asgardban maradt, nem is nagyon értette az embereket. Ám idővel Thor újra együtt harcolt Thorral, és egyszer a saját életerejét megcsapolva Jane Fostert is megmentette. Testvére, Heimdall halála után ő lett a Bifröszt őrzője. A Marvel-filmekben (Jaimie Alexander alakítja Sifet, de szegénynek eddig nem volt sok szerepe, téblábolt egy darabig Thor környékén, és ennyi.

 

7. Héraklész

A sok északi sitenség után jöjjön egy görög mitológiai szereplő, Zeusz és Alkméné tirünszi királyné gyermeke, Héraklész – akit a rómaiak Herculesként ismertek, mi pedig a Disney-rajzfilm (no meg persze Kevin Sorbo tévésorozata) miatt leginkább Herkulesnek hívjuk. A gigászi erejű hérosz részt vett az argonauták kalandjában, harcolt a titánok ellen, legismertebb hőstette azonban kétségkívül az a tizenkét bitang nehéz próba, amit Eurüsztheusz mükénéi király eszelt ki a számára (a sokszor félrelépő Zeusz fattyaira igenen csak haragudó istennő, Héra segítségével), melyek közül alighanem a Hüdra legyőzése, Augeiasz istállójának kiganézása, az alvilágot őrző háromfejű kutya, Kerberosz elrablása és Prométheusz kiszabadítása volt a leghíresebb.

A Marvel-képregényekben Herkules lényegében a fenti hőstettekkel örökké dicsekedő, folyton a daliás izmait mutogató, sztreccsgatyás pojáca. Hihetetlenül vicces figura, aki Zeuszhoz hasonlóan lépten-nyomon romantikus afférokba és egyéjszakás kalandokba keveredik fűvel-fával (neki ráadásul mindegy, hogy a szerelme tárgya nő-e vagy férfi, így ő a Marvel-kérpegényunverzum egyik nyíltan vállalt biszexuális karaktere). Egy időben Thorhoz hasonlóan beállt a Bosszúállók közé, és folyton összemérte az erejét a kalapácsos viharistennel. Kettejük örökös képregénybéli viszályából nemrég magyarul is ízelítőt kaphattunk: Thor Herkules ellen! című történetben némi mágikus ármány folytán Thorból Herkules, Herkulesből pedig Thor lesz... Zseniális Marvel-mozifilm lehetne belőle Chris Hemsworth és mondjuk a kigyúrt Channing Tatum főszereplésével!

(via Marvel.com & Quora.com)