7 sci-fi, amely a fináléjával alaposan megosztotta a nézőket

Vigyázat, spoilerhegyek!

Elég unalmas lenne, ha a sci-fik rajongói mindenben egyetértenének. A vita ilyenkor hasznos is lehet, a film befejezésével kapcsolatos eltérő vélemények új nézőpontokat emelhetnek be, előfordulhat, hogy valaki más észrevett valamit, ami a többségnek teljesen elkerülte a figyelmét. Néha egy csavaros befejezés váratlanul éri a közönséget, de nem minden néző örül egy utolsó pillanatban bekövetkező fordulatnak. A következő listán olyan filmek szerepelnek, amelyek alaposan megosztották a közönséget.

Star Wars: Az utolsó Jedik

 

Az ébredő Erő 2015-ös bemutatója után rengeteg rajongói elmélet taglalta az új főhős, Rey lehetséges származását, pláne mert az egyik álomjelenet azt sugallta, hogy a lány családja sokkal fontosabb annál, mint amilyennek addig hittük. Sokan arra tippeltek, hogy Rey Luke Skywalker lánya, ezért okozott nagy csalódást, amikor a Rian Johnson által rendezett folytatás nem ütötte le a ziccert, sőt az derült ki, hogy Rey egyetlen jelentős vagy ismert családnak sem a leszármazottja. Más kérdés, hogy a Skywalker korát rendező J.J. Abrams ezt másképp gondolta, és Rey-t Palpatine császár unokájává léptette elő.

Prometheus

 

Ridley Scott 2012-ben visszatért egyik legnagyobb sikeréhez, hogy egy előzménytörténettel bővítse az alienek mitológiáját. Mi tagadás, mindenki kíváncsi volt rá, és az előzetes olyan ügyesen villantott fel képeket a filmből, hogy utána a rajongók minden képkockát kielemeztek, és persze alieneket véltek látni minden sötét sarokban. 

A Prometheus valójában az utolsó pillanatig nézhető önálló filmként, amely csak óvatos utalásokat tesz az Alien-mítoszra. A fináléban azonban azt sugallják az alkotók, hogy a Mérnökök és a Xenomorph lények között egyértelmű kapcsolat van, ami megosztotta a rajongókat, mivel sokan úgy érezték, hogy ezzel teljesen logikátlanná vált a történet. Scott később maga is úgy látta, hogy a film népszerűbb lett volna, ha a kapcsolódása az Alien-univerzumhoz már a kezdetektől egyértelmű lett volna.

Szellemirtók – Az örökség

 

A tavaly bemutatott új Szellemirtók egészen a befejezésig remekül egyensúlyozott az új elemek bevonása és a rajongói nosztalgia kiszolgálása közt. A korábbi részekkel ellentétben, amelyek mind New Yorkban játszódtak, Az örökség egy vidéki kisvárosba tette át a helyszínt. A szereplőket is megfiatalította, amitől a franchise ismét frissnek tűnt. Az utolsó jelenetben az eredeti Szellemirtók, dr. Peter Venkman (Bill Murray), dr. Ray Stantz (Dan Akroyd) és Winston Zeddemore (Ernie Hudson) is felbukkantak, hogy segítsenek a főszereplő Phoebe-nek, akinek pluszban még a nagyapja, Egon (Harold Ramis) szelleme is megjelenik. Ramis cukiskodó CGI-verziója azonban sok rajongó szerint túlságosan is a nosztalgikus érzésekre próbált rájátszani, és egy idő után átfordult giccsbe az egész jelenet.

Watchmen: Az őrzők

 

Forrás: Intercom

 

Alan Moore klasszikus képregénye, a Watchmen több mint szimpla szuperhőstörténet, ünnepelt irodalmi alkotás is egyben. Zack Snyder 2009-ben rendezett belőle filmet, amivel rendesen megosztott a rajongókat.

Snyder adaptációja nagyon hű az eredeti forrásanyaghoz, és számos olyan pillanat és mondat található benne, amely közvetlenül a képregény lapjairól származik. A rendező azonban a történet befejezésében jelentős változtatásokat eszközölt. Míg a képregényben a gonosz Ozymandias (Matthew Goode) egy tintahalszörnyet szabadít New York-ra, amely elpusztítja a város lakosságát, addig a filmben dr. Manhattant (Billy Crudup) hibáztatják a támadásért. Ez a változás sokkolta a rajongókat, pláne hogy a két történet mennyire hasonló volt addig a pontig.

Más kérdés, hogy a film kontextusában értelmet nyert, hogy dr. Manhattan legyen a támadás bűnbakja, és ez a finálé kapcsolódik azon döntéséhez is, hogy elhagyja a Földet, és a Marson él tovább.

A dolog

 

Bár ma már minden idők egyik legjobb sci-fijének tartják, John Carpenter 1982-es klasszikusa a premier idején csúfosan megbukott. A dolog teljesen más film lett, mint amire a közönség számított, annak ellenére, hogy az 1951-es The Thing from Another World című szörnyfilm alapján készült. Carpenter remake-je sötét, nyugtalanító és reménytelen, a befejezés pedig még rá is tesz minderre egy lapáttal.

Miután kiszabadultak a bunkerből, MacReady (Kurt Russell) és Childs (Keith David) nem lehetnek biztosak benne, hogy nem lakozik-e ott a szörnyeteg valamelyikükben. Carpenter eredetileg arra a verzióra szavazott, hogy MacReady megmarad embernek, de a leforgatott jelenetet kivágták. A nézők ezt a befejezést a premier idején túl komornak találták, de utólag azért belátható, hogy bármi, ami ennél reményteljesebb, szembement volna a Carpenter által már megalapozott sötét tónussal.

Eredet

 

A nézők már 12 éve vitatkoznak az Eredet befejezéséről. Christopher Nolan sci-fi-heistje a közelmúlt egyik legkomplexebb blockbustere, amelynek szinte képtelenség megfejteni a zárlatát. A szóban forgó jelenetben azt láthatjuk, hogy főhősünk, Dom Cobb (DiCaprio) újra együtt van a gyerekeivel és az apjával, akit Michael Caine játszik. A közönség azonban nem lehetett biztos benne, hogy mindez tényleg megtörtént, vagy csupán Cobb (vágy)álma. A főhős kis talizmánja, egy mágikus pörgettyű ugyanis mindig az álomban kezd el pörögni, aztán amikor megáll, már a valóságban járunk – a film azonban befejeződik, mielőtt a kis eszköz abbahagyná a pörgést.

Ez a befejezés rengeteg rajongói elméletet szült, de volt, aki megúszós megoldásnak tartotta. A kétértelműség ellenére Cobb karakteríve megfelelő lezárást kap, a férfi ugyanis elfogadta a világot, amelyben él, arra a kérdésre pedig, hogy ez a világ valóságos vagy csak egy álom, talán soha nem kapunk választ. (Egyébként maga DiCaprio is jelezte, hogy nem tudja a megoldást, Michael Caine viszont igen, és el is árulta.)

Jelek

 

M. Night Shyamalan híres / hírhedt a sokkoló fordulatokról, van, aki kritizálja, és van, aki dicséri, amiért állandóan megvezeti a nézőket. Az eddigi munkásságát átfutva könnyű felismerni sikereit és bukásait is. Az olyan filmek, mint a Hatodik érzék és A sebezhetetlen zseniális fordulatokkal zárulnak, de a Lány a vízben vagy Az esemény teljesen lyukra futnak a nagyon ravasznak szánt utolsó pillanatos csavarjaikkal. A 2002-es Jelek utolsó fordulatát illetően viszont megosztottak Shyamalan rajongói.

A film csúcspontját jelentő fináléban kiderül, hogy a Földre érkező idegenek kriptonitja a víz. Néhány rajongó ezt bakinak tartotta, és feltette azt a jogos kérdést, hogy

vajon miért utaznának az idegenek egy olyan bolygóra, amelyet óceánok borítanak?

Shyamalan ugyanakkor azt sugallja, hogy az űrlények egy felfedező küldetésen vannak, azaz még nagyon sokat kell megtudniuk a Földről. A lényeg, hogy a Jelek befejezése emocionális szinten működik, hiszen Graham (Mel Gibson) újra együtt lehet a gyerekeivel, Morgannel (Rory Culkin) és Bóval (Abigail Breslin), miután túlélik az idegenekkel való találkozást.

Via: Slashfilm