8 dolog, amit nem tudtál Marvel Kapitányról

Úgy néz ki, a Marvel Kapitány történelmet ír, és nem csak azért, mert irdatlanul sok pénzt fog hozni a stúdiónak, és nem csak azért, mert elkészítésében olyan sok nő vett részt! Összeszedtünk pár érdekességet a szuperhősfilmről!

Ki ez a lány?

Carol Danvers, ismertebb nevén Marvel Kapitány 1968-ban a Marvel Super-Heroes #13. számában debütált, azóta pedig a kiadó egyik legfontosabb szereplőjévé vált, hála szuperképessgeinek - 1977-től 2012-ig Ms. Marvel, 2012-től pedig Marvel Kapitány néven üldözi a bűnt a füzetek lapjain, saját filmjet viszont egészen ezidáig az istenek sem akartak neki adni. Az eredeti képregényes Marvel Kapitány, avagy a már említett Mar-Vell egy kree férfi volt, akit Stan Lee alkotott 1967-ben, és magát egy tudósnak álcázva érkezett a Földre a kree-skrull háború egyik előzményeként – és annyit elárulhatunk, hogy hősnőnk a filmben is valaki mástól veszi át a nevet és a stafétabotot.

Az első nők

Nem véletlen, hogy a film nemzetközi bemutatóját nők napjára időzítették, hiszen ez sok szempontból egy kifejezetten női film, és nem csak azért, mert Marvel Kapitány a Marvel moziverzumának első női főhőse. Persze mondhatjuk, hogy A Hangya és a Darázsban (2018) már kaptunk egy Marvel hősnőt, de Brie Larson az első nő, aki „saját” filmet kapott, ahogy először ült nő a rendezői székben Anna Boden személyében, aki férjével Ryan Fleckkel készítette a filmet. Az írói stáb is javarészt nőkből állt, és szintén először komponálta nő egy Marvel film zenéjét, bár erre az egzotikus névből nem biztos, hogy magunktól rájöttünk volna, de Pinar Toprak is egy nő!

A visszatérők

Bár egy új hősnőt, új idővonalat és új történetet ismerünk meg, ez a sztori is szorosan kapcsolódik a Marvel moziverzumának szövetéhez – elsősorban a szereplőkön keresztül. A legfontosabb közülük természetesen Nick Fury (Samuel L. Jackson), aki itt még „mezei” titkosügynök, és itt találkozik először a szuperhősök és földönkívüliek világával, hogy a film végére megfoganjon benne az ötlet: szükség van egy olyan szervezetre, aki összefogja a jó hősöket, hogy megvédjenek minket a rosszaktól. Itt van persze társa is, az ekkor még újonc közönségkedvenc Coulson ügynök (Clark Gregg), illetve A Galaxis őrzői vonalról Ronan, a Vádló (Lee Pace) és örök társa, Korath, az Üldöző (Djimon Hounsou) is.

Nahát, milyen fiatal…

Nick Fury itt természetesen még fiatal, hiszen 1995ben járunk, van haja, és ami még fontosabb, megvan mindkét szeme – és a történet viccesen játszik el azzal, hogy mikor és miért veszíti el az egyiket - vagyis. Samuel L. Jackson „fiatalon” játssza végig az egész történetet. Persze digitálisan fiatalították, amire már volt számos példa a Marvel filmet történetében, de azok mind rövidke visszapillantások voltak, itt viszont egy színész a teljes játékidőt fiatalítva tölti. Ehhez persze ott voltak referenciaként Jackson fiatalkori filmjei, illetve parókát kapott, de az eljárás mégis egy, rendkívül sziszifuszi, képkockáról képkockára történő digitális retusálásból állt, ami nagyon meggyőzően sikerül  ami az arcot illeti, ám a már 70 éves színész mozgásán többször is tetten érhető a kora.  

Már majdnem…

Mivel a képregényekben szoros barátságot ápol a két karakter, Carol Danvers kis híján felbukkant a netflixes Jessica Jones-sorozatban a későbbi Trish Walker szerepét betöltve. Melissa Rosenberg showrunner egy interjúban mondta el, hogy már javában folytak az előkészületek, amikor kiderül, hogy a Marvel Moziverzum alkotói zöld lámpát kaptak egy Marvel Kapitány-film elkészítésére, így ki kellett írniuk a forgatókönyvből Danvers karakterét. Ugyanez a sors várt Carolra korábban is. a Bosszúállók: Ultron kora forgatókönyvéből is az utolsó pillanatokban került ki, mert eredetileg korábbra tervezték a karakter bemutatását.

A kreek léteznek!

A Marvel Kapitány fontos szereplői a kreek, egy idegen, rendkívül erőteljes faj, amely befogadja és kiképzi Carol Danverst, aki maga is félig szó szerint kékvérű kreevé válik. És valóban létezik egy kree, vagy cree nevű népcsoport, csak nem egy másik bolygón, hanem itt a Földön, azon belül is Észak-Amerikában. A képregény népet ugyanis a cree, vagyis saját elnevezésükön néhinaw indiánok inspirálták, akik annak idején hatalmas szövetséget alkottak és ők uralták az északi prémkereskedést egy jó ideig. Ma már csak 350 000 cree él Kanadában, az Egyesült Államokban pedig főleg a montanai Rocky Boy indiánrezervátumban élnek, kanadai rokonaiknál jóval mostohább körülmények között.

Hogy a macska rúgja meg!

A közönség kedvenc karaktere a filmből a vörös szőrű macska, aki persze nem feltétlenül az, aminek látszik, és a cica már ott volt a képregényekben is, csak ott Chewie névre hallgatott, természetesen Chewbacca után a Star Wars IV. rész - Egy új reményből (1977). Ki tudja miért, de a Marvelnél úgy döntöttek, hogy már nem olyan menő a Star Wars, vagy fizetni kellett volna a névhasználatért, de a lényeg az, hogy átnevezték a macskát Goose-nak. Ami logikus lépés volt, mert a név Goose Bradshaw-ra utal a Top Gunból (1986), a film pedig csurig van Top Gun utalásokkal. Samiel l. Jackson imádott együtt dolgozni a macskával, de nem mindenki örült a jelenlétének - Brie Larson például allergiás a macskaszőrre, így a közös jeleneteket vagy egy macska bábúval vették fel, vagy digitálisan oldották meg.

Viszlát, Stan!

Nincs Marvel film Stan Lee kameó nélkül, legalábbis most még. A Marvel legendás agytrösztje és „arca” a moziverzum összes filmjében feltűnt egy-egy icipici szerepecske kedvéért, és a rajongóik imádták ezeket az egotripeket. Bár Lee 2018. november 12-én elhunyt, több jelenetet korábban felvettek vele, így bekerülhetett a Marvel Kapitányba is – ő az idős bácsika, aki a magasvasúton olvasgat, és Brie Larsonra mosolyog. Talán most először alakítja önmagát ezen kameók közül. a figyelmes szemlélő ugyanis láthatja, hogy a Shop-show (1995) forgatókönyvét tartja a kezében, ahol szintén szerepelt. Magát a Marvel Kapitányt is neki dedikálták, és a szokásos Marvel főcímben az ő portréját szőtték bele. Lee még egyszer visszatér még: a Bosszúállók: Végjátékhoz is előre elkészült az ő különbejáratú kis jelenete.