8 érdekesség Rutger Hauerről, aki most lenne 80 éves

A 2019-ben elhunyt sztár 15 évesen megszökött otthonról és beállt matróznak, de később is ilyen öntörvényű maradt: összebalhézott Stallonéval, átíratta az Őrült Stone forgatókönyvét és rögtönözte a híres monológját a Szárnyas fejvadászban.

1944. január 23-án született a hollandiai Breukelenben az egyik legkarakteresebb fizimiskájú, Hollywoodban is szép karriert befutó színész: Rutger Hauer, a Szárnyas fejvadász, a Sólyomasszony és az Őrült Stone sztárja. Pályája kezdetben párhuzamosan haladt Paul Verhoevenével, aki szintén Hollandiából indulva lett olyan kulfilmek rendezője, mint az Elemi ösztön, a Robotzsaru és a Csillagközi invázió – a '60-as, a '70-es és a '80-as években is dolgoztak együtt, később viszont nagyon megromlott a viszonyuk.

Az alábbiakban számos érdekességet elevenítünk fel a 2019-ben, 75 évesen elhunyt Rutger Hauerről.

1. Az anyatejjel szívta magába a színészetet, de balhés gyerek volt

Az édesapja, Arend Hauer, és az édesanyja, Teunke Mellema is színészek voltak. Színdarabokban tévésorozatokban szerepeltek, de színiiskolájuk is volt Amszterdamban. A kis Rutger is itt nőtt fel, és már 5 évesen a világot jelentő deszkákra állt, ám mivel balhés kamasz lett belőle, 15 éves korában otthagyta az iskolát, megszökött otthonról, és egy évig a fedélzetet takarította egy teherszállító hajón. Ekkor tanult meg angolul, németül, franciául és olaszul. Hivatásos tengerész azonban nem lehetett belőle a színvaksága miatt. 1962-ben, 18 évesen beiratkozott Amszterdamban egy esti iskolába, ahol színművészetet tanult, pár évre rá pedig egy amatőr színtársulat tagja lett.

 

Rutger Hauer az 1975-ös Das Amulett des Todes című NSZK krimi forgatásán (forrás: Kindermann/United Archives via Getty Images)

 

 

2. Paul Verhoeven és „a holland Robin Hood” indította be a karrierjét

A fiatal Rutger Hauer dolgozott villanyszerelőként és ácsként, de megfordult a Holland Királyi Hadseregben is, és megtanult vívni és lovagolni. Igazi stramm fickóként

maga csinálta meg az összes kaszkadőrt igénylő jelenetet 1969-ben, amikor Paul Verhoeven rábízta a Floris című, kosztümös kalandfilmsorozatban a címbéli németalföldi hős vitéz szerepét.

 

3. Ismert magyar sztárokkal forgatta le a Floris NSZK remake-jét

Rutger Hauer debütáló kosztümös sorozata akkora siker lett, hogy nyugatnémet pénzből 1975-ben készült egy grandiózusabb, hosszabb és már színes változat is, amelyben a daliás Floris von Rosemund ismét borsot tört azok orra alá, akik a világ körüli vándorútja alatt megszállták a családja ősi kastélyát.

A sorozat érdekessége, hogy Magyarországon forgott, így számos jelenetben feltűnt Cserhalmi György, Pécsi Ildikó, Paudits Béla, Harkányi Endre, Oszter Sándor, Balázs Péter, Horkai János és a korabeli hazai színjátszás krémje.

 

4. Első mozifilmje a mai napig Hollandia legnézettebb alkotása

1973-ban ismét együtt dolgozott Rutger Hauer és Paul Verhoeven, méghozzá a Török gyümölcs című, Jan Wolkers 1969-ben kiadott, önéletrajzi ihletésű bestseller regénye alapján készült erotikus drámán, ami két holland fiatal, Eric (Rutger Hauer) és Olga (Monique van de Ven) viharos kapcsolatát meséli el, és a szexuális zaklatás témáját boncolgatja, nem kevés explicit jelenettel.

Máig ez a holland filmtörténelem legsikeresebb alkotása, Amerikában viszont csak a pornómozikban vetíthették.

Másik érdekessége a filmnek, hogy Rutger Hauer a főszerepért kapott gázsija nagy részét egy új motorra költötte – ám azt még a forgatás alatt ellopták.

Rutger Hauer és Monique van de Ven az 1973-as Török gyümölcsben (forrás: FilmPublicityArchive/United Archives via Getty Images)

 

5. Egyszer nagyon összerúgta a port Sylvester Stallonéval

Rutger Hauer első hollywoodi filmje az 1981-es Fantom az éjszakában volt, amelyben egy Wulfgar nevezetű, veszett hírű terroristavezért alakított – akinek egyébként pont az a Carlos, a Sakál volt az előképe, aki évekig itt lakott Magyarországon (egy rózsadombi villában a Vend utcában), mivel a kommunista titkosszolgálatok előszeretettel segítettek neki. A filmben Stallone karaktere, a terrorelhárítóknál dolgozó kemény zsaru, Deke DaSilva égen-földön hajkurászta Wulfgart,

a tesztvetítésen azonban a közönség a szőke terroristának drukkolt, amin Sly iszonyúan megsértődött, és hiúsági kérdést csinált az ügyből. 

Sőt, akkora purparlét csapott, hogy még a rendezőnél is kilobbizta: kurtítsák meg Rutger Hauer játékidejét a vágószobában, és növeljék meg az ő jelenlétét a filmben. Stallone utólag persze már csak nevetett ezen az egész hajcihőn, és nem győzte hangsúlyozni: ő már 1981-ben látta, hogy európai kollégája mennyire jó színész, és milyen sokra fogja majd vinni.

Forrás: Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images

 

6. A forgatáson rögtönözte a Szárnyas fejvadász legtöbbet idézett jelenetét

Ridley Scott 1982-es kultfilmjében Rutger Hauer alakította Roy Battyt, a konok replikánst, aki sokkal inkább kapaszkodott az élethez, mint Harrison Ford karaktere, a kiégett és fásult replikánsvadász nyomozó, Rick Deckard (akiről a rendezői változatban kiderül: ő maga is replikáns). Batty híres monológja eredetileg teljesen máshogy szerepelt a forgatókönyvben, de Hauer úgy vélte, hogy az nem igazán illik a karakterhez, így a forgatáson önkényesen megváltoztatta. És milyen jól tette, hiszen máig emlegetik a sci-fi-rajongók!

Láttam sok olyat, amit ti, emberek el se hinnétek. Lángban álló hadihajókat túl az Orion-csillagképen, láttam C-sugarakat csillogni a sötétben a Tannhauser kapu mellett. Ezek a csodás pillanatok eltűnnek az időben, akár a könnyek az esőben... Ideje meghalni.

 

7. Imádta az Őrült Stone forgatókönyvét, de át is íratta, hogy még jobb legyen

Gary Scott Thompson eredeti forgatókönyve 1988-ban még a Pentagram címet viselte a Split Second helyett (amiből Magyarországon végül furcsa módon az lett, hogy Őrült Stone, avagy 2008: A patkány éve). A történet ekkor még egy Los Angeles-i rituális sorozatgyilkosságról szólt, ahol az elkövető ötévente öt embert ölt meg, és minden gyilkosság után egy pentagrammát hagyott maga után. A producerek azonban azt mondták Thompsonnak, hogy változtasson a forgatókönyvön, mert a sztori túlságosan hasonlít az 1990-es Pentagram című horrorhoz. Az új verzió így már a globális felmelegedés miatt félig víz alá került Londonban játszódott, és Gary Scott Thompson úgy írta meg Harley Stone karakterét, hogy közben a Gonoszt hajkurászó Harrison Ford lebegett a szeme előtt. A forgatókönyvíró saját bevallása szerint nagyon örült Rutger Hauernek is, akinek

annyira tetszett a szkript, hogy mindenképpen benne akart lenni a filmben – de azt mondta Thompsonnak, hogy írja át újra a forgatókönyvet,

és fektessen nagyobb hangsúlyt a címbéli Őrült Stone és a gyilkos rémség közötti pszichés kapcsolatra.

Forrás: Michael Ochs Archives/Getty Images

 

 

8. Harcos környezetvédő volt

Rutger Hauer nemcsak a mozivásznon és a VHS-en megjelenő B-filmekben volt igen aktív, hanem a közéletben is. Alapított egy AIDS-ellenes szervezetet is, a Rutger Hauer Starfish Associationt, lelkes környezetvédőként részt vett a Greenpeace-mozgalomban, és nemcsak támogatta a bálnavadászat betiltásáért küzdő Sea Shepherd Conservation Societyt, de tagja volt a tanácsadó testületének is.

 

Rutger Hauer a Sea Sheperd egyik rendezvényén (forrás: Angela Weiss/Getty Images