8 film, amelyről nem tudták a nézők, hogy folytatás

A legügyesebben természetesen M. Night Shyamalan vert át bennünket.

A sequelek, prequelek és rebootok korát éljük, egy produkció előbb kap zöld utat a stúdiók fejeseitől, ha hozzá lehet kapcsolni egy korábbi sikeres filmhez vagy sorozathoz, így aztán nem érdemes eltitkolni ezeket a kapcsolódásokat. Néha azonban már csak a moziban derül ki, hogy nem egy rebootra vagy remake-re, hanem egy folytatásra ültünk be, az alkotók pedig azért nem reklámozzák ezt, hogy annál váratlanabbul érjen bennünket a csavar. Íme a leghíresebb példák az új évezredből.

Charlie angyalai (2000)

Forrás: Port.hu

 

Drew Barrymore, Lucy Liu és Cameron Diaz alakítják a címbéli angyalokat a filmben, és a nézők nyilván tisztában voltak vele, hogy ők már az angyalok második generációja, mert 1976 és 1981 között futott egy tévésorozat ezen a néven, de az csak később vált egyértelművé, hogy konkrét folytatásról van szó.

Charlie hangját John Forsythe adja, ugyanaz a színész, aki a tévésorozatban is. Az eredeti szériához való kapcsolódásra már az első részben is utaltak, de csak a 2003-as Charlie angyalai: Teljes gázzalban lett egyértelmű, hogy nem remake-ről van szó. Az egyik eredeti angyal, Jaclyn Smith ugyanis feltűnik a filmben, ami megerősíti, hogy a Charlie angyalai-filmek a televíziós sorozat folytatásai.


Django elszabadul (2012)

A Django elszabadulban Jamie Foxx játssza Django Freemant, a felszabadított rabszolgát, aki a feleségét akarja megtalálni. A fekete öves Tarantino-rajongók természetesen egyből összegyűjtötték, hogy milyen más filmekre utalhatott a rendező, és végül sikerült az előzményfilmet egy blaxploitation-klasszikushoz kapcsolni.

A 2012-es Comic Conon maga Tarantino is felfedte, hogy Jamie Foxx és Kerry Washington karakterei a blaxploitation ikon John Shaft ősei. Tarantino interjúja és Broomhilda von Shaft vezetékneve a legfontosabb bizonyítékok, amelyek alátámasztják, hogy a Django elszabadul a Shaft-sorozat előzménye.


21 Jump Street - A kopasz osztag (2012)

A 21 Jump Streetre a közönség azzal a tudattal ült be, hogy az azonos című, 1987-es tévésorozat adaptációját látják, de miután Johnny Depp és Peter DeLuise (az eredeti főszereplői) feltűntek a film csúcspontján, kiderült, hogy az akcióvígjáték az eredeti tévésorozat folytatása, vagyis Jonah Hill és Channing Tatum karakterei ugyanabban a fikciós univerzumban léteznek, mint ők.

A közönséget azért is tudták ezzel az információval meglepni az alkotók, mert a cameókat sikerült egészen a film premierjéig titokban tartani. Más kérdés, hogy nálunk nem vetítették annak idején a sorozatot, így a magyar nézők csak Johnny Deppet ismerhették fel, az utalást nem.


Prometheus (2012)

A fejlesztési szakaszban még maga a stúdió sem tudta eldönteni, hogy a Prometheus reboot vagy közvetlen Nyolcadik utas a halál-előzményfilm legyen-e. Egyes kritikusok „kvázi-előzményfilmnek” bélyegezték a produkciót, ami inkább megfelel Ridley Scott elképzeléseinek.

A sci-fi horrorfilm végén egy halott Tervező mellkasából ugrik ki egy idegen, egyértelművé téve a kapcsolatot az eredeti filmmel, de sok rajongó még ezután sem tudta elfogadni a Prometheus beillesztését az Alien-franchise-ba. Maga Ridley Scott is kijelentette, hogy a film ugyanabban az univerzumban játszódik, hozzátéve, hogy ennek ellenére az előzményfilm a saját logikáját követi.


Széttörve (2016)

M. Night Shyamalan rendező híres a csavaros befejezéseiről, és a Széttörve sem okozott ebből a szempontból csalódást. A zárójelenet előtt néhány perccel a nézők kaptak egy olyan Bruce Willis-cameót, amely a stáblistán nem volt feltüntetve, és amely összekapcsolta a filmet a 2000-es Sebezhetetlennel.

Ezzel a Széttörve lett a második része a későbbi Sebezhetetlen-trilógiának, amelyet a 2019-es Üveg zárt le. Akadnak ugyan finom utalások a filmben, de nem elég feltűnőek ahhoz, hogy első alkalommal is kiszúrjuk őket, így aztán Willis feltűnése legalább akkorra meglepetés, mint az, hogy a színész karaktere – spoiler! – halott a Hatodik érzékben.


Jumanji – Vár a dzsungel (2017)

A 2017-es Jumanjit mindenki az 1995-ös Jumanji modernizált remake-jének gondolta, a film közepén azonban a versenyzők egy Robin Williams karaktere által épített rögtönzött menedékházat találnak, amelynek egyik ágfalába az "Allan Parrish itt járt" üzenet van vésve.

A színészek és a rendező utaltak arra, hogy tisztelegni fognak az eredeti előtt, de senki sem számított arra, hogy a film az eredeti film folytatásaként fog szolgálni. Az Allen Parrish-utalás mellett az új Jumanji gonosztevőjének vezetékneve is megegyezik az 1995-ös film ellenlábasának vezetéknevével, ami még egy fontos bizonyíték.


Pókember: Nincs hazaút (2021)

A Pókember-sorozat eddigi legsikeresebb részébe a kultikus falmászó alternatív változatai is beköszönnek, miután Doctor Strange megnyit egy multiverzumos portált. Tobey Maguire és Andrew Garfield újra Pókembert alakítanak, ezzel a Nincs hazaút a Pókember: Idegenben folytatásaként, valamint a Pókember 3. és A csodálatos Pókember 2. „lopakodó folytatásaként” is szolgál.

A bemutató előtt rengeteg rajongó spekulált ezzel a lehetőséggel, de ezeket az elméleteket Garfield az MCU-film promóciós kampánya során cáfolta. Utólag aztán elárulta, hogy elég megterhelő volt, hogy hónapokon át hazudnia kellett.


Flash - A Villám

Az új Flash-filmben az időutazás beemelésének köszönhetően a címszereplő különböző idősíkokkal bűvészkedik. Michael Keaton jelenléte a Superbowlon bemutatott trailerben már jelezte a gyanútlan rajongóknak, hogy film folytatja Tim Burton Batmanjének történetét.

A június 15-én a magyar mozikba is megérkező filmet már a Batman Superman ellen: Az igazság hajnala is előrevetítette, a nézők így számíthattak arra, hogy a képregényfilm a DCEU különböző karaktereit fogja összecsődíteni, de Keaton feltűnése abszolút meglepetés volt. Más kérdés, hogy a Marvel ezt a trükköt a Pókember: Nincs hazaúttal már ellőtte, így akkorát azért mégsem szólt ez a megoldás.

Via: Collider