8 komikus, aki gonosznak állt, és jól tette

Van, amikor a vígjátéki színészekből lesznek a legjobb rosszfiúk.

Nem játszhat el bárki bármit, bizonyos színészeknek bizonyos szerepek nem állnak jó, nem véletlen, hogy Jim Carrey, Steve Martin vagy Sacha Baron Cohen komikusként futottak be. Jókor, jó helyen, egy jó rendező kezei alatt azonban a humoristából is lehet kiváló negatív karakter. És minél kevésbé számít a néző erre a „pálfordulásra”, annál jobb. Nézzünk most 8 híres példát az ihletett castingra.


Robin Williams (Álmatlanság)

Forrás: Warner Brothers/Getty Images

 

Mire Christopher Nolan thrillere, az Álmatlanság 2002-ben a mozikba került, Robin Williams már bebizonyította, hogy kiváló drámai színész. A Good Will Huntingban nyújtott alakításáért 1997-ben Oscar-díjat nyert, de leginkább az olyan családbarát vígjátékairól volt ismert, mint a Mrs. Doubtfire és a Jumanji.

Nolannál ehhez képest egy ármánykodó, zsaroló gyilkost alakít, aki macska-egér játékot játszik Dormer nyomozóval (Al Pacino). A színész a karaktert nem a szokásos „Robin Williams-stílusban” játssza, hanem sokkal visszafogottabban.

Nolan így nyilatkozott róla:

„Több százszor néztem meg a filmet, miközben vágtuk, és soha nem jutottam el odáig, hogy elkezdtem volna látni a színészi játékot az alakításában. (…) Talált valamit magában, amivel bele tudott kerülni a karakterbe. Szerintem ez egy nagyon alulértékelt munka a részéről.”


Danny DeVito (Batman visszatér)

Forgalmazó: InterCom

 

Danny DeVito a Taxi című szitkommal futott be igazán a 80-as években, de Tim Burton meglátta benne a potenciális gonosztevőt, és ráosztotta az 1992-es Batman visszatérben Oswald Cobblepot, azaz a Pingvin szerepét.

DeVito szokásos karaktereiben a szarkasztikus beszólások és a mogorvaság mellett kedvesség is szokott lenni. A Pingvinben nagyon nem ilyen, ő egy pszichopata főgonosz, aki kedve szerint gyilkol, és a gyűlölet vezérli minden dühödt tettét. DeVito emellett tökéletesen adagolja a komikumot is a karakterhez, így lesz belőle a Batman-filmek egyik legemlékezetesebb főgonosza.


Kevin James (Becky)

Kevin James neve teljesen összefonódott a komikus szerepekkel, legyen szó szitkomról (Férjek gyöngye) vagy filmekről (Férj és férj, Nagyfiúk, A pláza ásza). 2020-ban azonban lépett merészet, és a Becky című akció-thrillerben eljátszott egy erőszakos neonácit, egy szadista szökött fegyencet.

Így mesélt erről James:

„Megkaptam ezt a forgatókönyvet, és annyira váratlanul ért. Eredetileg én játszottam volna a lány apját, Simon Pegg pedig a gonoszt. Aztán Simonnak egyeztetési problémái adódtak, így újra kellett castingolni a szerepet. Az az ötletünk támadt, hogy mi lenne, ha én játszanám ezt a szerepet? És egyszerűen csak belevágtam.”


Steve Carell (Foxcatcher)

Forrás: InterCom

 

Steve Carellt nagyrészt még Michael Scottként ismerték a The Office-ból, A híres Ron Burgundy legendájából és A 40 éves szűzből, amikor elvállalta John du Pont szerepét Bennett Miller Foxcatcher című filmjében.

A 2014-es életrajzi dráma du Pont és két olimpiai birkózó testvér (Mark Ruffalo, Channing Tatum) közti különös viszony alakulásáról szól, és szép lassan kiderül, hogy a karakter mennyi defektussal küzd a paranoiától a skizofrénián át a bénító anyakomplexusig. Az elmaszkírozott Carell a szitkomos hátteréhez képest megdöbbentő ügyességgel alakítja a kattant milliomost - megérdemelten kapott érte Oscar-jelölést.

Ez is érdekes lehet

A 7 legidegesítőbb filmes karakter

Azokat a figurákat gyűjtöttük össze, akiket az alkotók nem szántak gonosznak, mégis a legszívesebben megölnénk őket, annyira irritálóak.

Tovább

Steve Martin (A képlet csapdája / A spanyol fogoly)

A legendás Steve Martin az 1970-es években stand-up komikusként stadionokat töltött meg, majd olyan komédiaklasszikusokban játszott, mint A pacák, A három amigó és a Roxanne. A Pulitzer-díjas drámaíró, David Mamet, aki néha hollywoodi filmeket is készített, kifejezetten Martinnak írta a szélhámos Jimmy Dell szerepét, miután lenyűgözte a színész alakítása a Godot-ra várva című off-Broadway előadásban.

Mamet úgy gondolta, hogy Martin típusellenes szerepeltetése extra árnyalatot ad A spanyol fogolyhoz. Ahogy a gyanútlan célpont, Joe (Campbell Scott) is áldozatul esik a szélhámos bájainak, úgy a közönség is. Martin sikerrel jár, és talán ő a legjobb a rengeteg csavart és fordulatot tartalmazó hitchcocki történetben.


Albert Brooks (Drive - Gázt!)

Az egykori stand-up komikusból lett vígjátékszínész és író (Modern románc, Elveszve Amerikában) a Drive rendezőjével, Nicolas Winding Refnnel találkozott, hogy új filmjéről beszélgessenek. A dán direktor megkérdezte Brooksot, hogy miért pont ő játssza el a rideg, érzelemmentes gengszter, Bernie Rose szerepét. Brooks így válaszolt: "Mindig ugyanaz a tíz ember játssza a rosszfiút, szóval, ha azt akarod, hogy mindenki azt higgye, hogy a filmed régi vágású, akkor válaszd őket".

Brooks úgy győzte meg Refnt, hogy ő a megfelelő ember a szerepre, hogy egy kicsit fizikailag is megdolgozta. Miután Refn elmesélte, hogy annak idején az Elveszve Amerikábant nézve megijesztette, ahogy Brooks kiabál a filmbéli feleségével, a színész a falhoz szorította a rendezőt, hogy megmutassa neki, még mindig erős. Aztán lelépett.

Többféleképpen is végződhetett volna a történet a számára. Refn vagy feljelentést tesz, vagy ráosztja a főgonosz szerepét a Drive-ban. Ez utóbbi történt meg, és Brooks olyan jól helyt állt, hogy Golden Globe-ra is jelölték.

Sacha Baron Cohen (A nyomorultak)

Sacha Baron Cohent örökre összekötik komikus karaktereivel, Ali G-vel, Borattal és Brüno Geharddal. Kevés modern komikusnak van olyan szatirikus érzéke ahhoz, hogy gyanútlan embereket teljesen zavarba hozzon a kamera előtt.

Valójában ez is komoly színészi munka, amit mi sem bizonyít jobban, hogy Cohen annyira belebújik ezekbe a karakterekbe, hogy szinte soha nem esik ki a szerepeiből. A gonoszkodás is megy neki, ő játszott a bunkó Gustave Dasté felügyelőt a Martin Scorsese-féle A leleményes Hugóban, illetve a még elvetemültebb Monsieur Thénardiert A nyomorultakban.

Thénardier egy pénzéhes fogadós, aki becsapja a vendégeit. A szegény Fantine-t (Anne Hathaway) prostitúcióba hajszolja azzal, hogy egyre több pénzt követel a kislányáért. Thénardier-ben van egyfajta komikus érzékenység, de ettől még nem lesz kevésbé visszataszító. És, igen, Cohen énekelni is tud.


Jim Carrey (Mindörökké Batman)

Forrás: InterCom

 

Jim Carrey-nek nem akármilyen éve volt 1994-ben. Viszonylag ismeretlen tévés szkeccskomikusból óriási filmsztárrá vált, miután sorban kijött az Ace Ventura, A maszk és a Dumb és Dumber. Alig egy évvel később Carrey egy másik maszkot öltött magára, hogy Joel Schumacher Mindörökké Batmanjében eljátssza az egyik gonoszt.

Carrey az önjelölt kvízmestert, a Riddlert alakítja Kétarc (Tommy Lee Jones) társaságában. Azt túlzás lenne állítani, hogy a kanadai stand-upos gyökeresen mást hoz, mint a komikus szerepeiben, elvégre Ace Ventura vagy A maszk sem egy 100-as figura, de épp ezért áll jól neki az elmebeteg rosszfiú karaktere.

via: Ranker