8 szokatlan testcserés film a parától a komikuson át a legelvetemültebb ötletig

Valakiből férfi lesz, valakiből sorozatgyilkos, mások meg felnőtté válnak. Vajon melyik a rosszabb?

Idén húsz éve, húsz éve, 2003 augusztusában mutatták be Jamie Lee Curtis és Lindsay Lohan főszereplésével a Nem férek a bőrödbe című vígjátékot, melyben anya és lánya egy szerencsesütinek köszönhetően testet cserélnek, így megtapasztalhatják, hogy sem a szülőknek, sem a kamaszoknak nem olyan könnyű, mint ahogy a másik gondolja. A téma persze nem új keletű, sőt rengeteg variációja van, ráadásul a Nem férek a bőrödbe valójában egy 1976-os, Kelekótya péntek című film reamake-je (a fiatal Jodie Fosterrel a főszerepben). Következzen 8 variáció a testcserés témára, amiben horrorfilm, vígjáték és kalandfilm is helyet kapott.

 

1. Freaky (2020)

A parától indulunk, szóval nyilvánvaló, hogy egy horrorral nyitunk. Ráadásul ez egy horrorkomédia, ami nem szűkölködik a kiontott vérben, és helyzetkomikumban sem. Már az alaphelyzet is kecsegetető: egy sorozatgyilkos, becenevén a Böllér (Vince Vaughn) egy misztikus tőrrel mászkál, aminek van egy érdekes tulajdonsága: mikor leszúrja vele a 17 éves Millie Kesslert (Kathryn Newton), a lány nem meghal, hanem testet cserélnek. A Freaky ügyesen bánik az adott helyzettel, és egyszerre hidegrázós, ahogy a Böllér szabadon garázdálkodik a gimiben, és komikus, ahogy Millie próbálja visszaszerezni a saját testét, és igyekszik valamit kezdeni azzal, a középkorú férfi fizikai tulajdonságaival rendelkezik. A film nagy nyertese Vaugh, aki láthatóan élvezettel parádézik kamaszlányként, de Newton is tud olyan tekintettel nézni, hogy kétségünk sincs afelől, hogy egy sorozatgyilkos lakozik benne.

 

2. Alison's Birthday (1981)

Mit keres ez az ostobácska horrorfilm a listán? Jó okom volt idevenni, hiszen egyfelől valószínűleg kevesen ismerik, másfelől, olyan blőd a sztorija, hogy egyszerűen muszáj említést tenni róla. Az ausztrál horrorfilm, ami minden tekintetben a trash kategóriába tartozik, igyekszik csavarni egyet a testcserés horrorokon, amennyiben

egy tizenhat éves lány szellemét egy szekta áthelyezi egy 104 éves nő testébe.

Természetesen mindezt számtalan baljós jel előzi meg, egész konkrétan például az, amikor Alison a barátaival szellemet idéz egy ouija tábla segítségével, és az egyiküket megszállja egy entitás, majd közli, hogy a lány tizenkilencedik születésnapján valami borzalmas dolog fog történni. Három évvel később be is igazolódik a jóslat.

 

3. Jumanji – Vár a dzsungel (2017)

Az 1995-ös kalandfilm modern változatában nem egy táblajáték, hanem egy videokonzol szippantja be a játékosakat, így azok már nem a saját valójukban, hanem a játékbéli avatarjukként jelennek meg. Bár a fókusz alapvetően a játékban átélt kalandokon van, és azon, hogy felfedezzük a jóleső kikacsintásokat a Robin Williams főszereplésével készült eredeti filmre, azért jócskán helyet kap a testcserés helyzetkomikum is. Hiszen négy kamasz huppan bele a játékba, ahol Dwayne Johnson, Kevin Hart, Karen Gillan, és Jack Black testesítik meg őket. És mivel egy videojátékban az emberek többsége olyan karaktert választ magának, amilyen szeretne lenni, vagy ami jut neki, így nem mindenki érzi jól magát az új testében, de idővel kénytelen megbarátkozni vele, és kihozni belőle a maximumot.

 

4. Testcsere (2011)

Bár a kritikusok nem igazán kedvelték a filmet annak idején, aminek talán az lehetett az oka, hogy ez volt az az időszak, amikor Jason Bateman 18 filmben szerepelt, öt év leforgása alatt. Szóval könnyen össze lehet keverni őket, ráadásul nem csodálom, ha a nézőknek elegük lett egy időre a színészből. Pedig a testcserés vígjátékok közül ez egy kifejezetten sikerült darab. A magyar cím nem árul zsábamacskát, szóval egyből tudjuk mire számíthatunk. Maga a csere sem túl meglepő, hiszen a három leggyakoribb eset a felnőtt/gyerek, a férfi/nő és azok, akik irigylik egymás életét. A Testcsere ez utóbbira megy rá, de az igazi élvezeti értéke a részletekben rejlik. Kapásból a lusta agglegény, Mitch (Ryan Reynolds) és a családapa, Dave (Bateman) úgy cserélődnek fel, hogy

együtt vizelnek egy mágikus szökőkútba és ezzel el is árultuk a poénok színvonalát.

Ezzel együtt is élvezhető vígjáték, amihez külön hozzátesz, hogy láthatóan a színészek is jól szórakoztak.

 

5. Lelkes testcsere (2006)

Ha egy fiú és lány testet cserél, adja magát a szexuális poénkodás, és talán a Lelkes testcsere az, ami elég jól is csinálja ezt. Persze a maga módján, szóval valami olyasmire érdemes számítani, mintha a Farrelly tesók fogattak volna egy filmet a témában (merevedésből, szőrtelenítésből és egyéb altesti témákból nincs hiány). Jó pár olyan poén is van a filmben, ami ma már jócskán kiverné a biztosítékot, de közel húsz éve még jót derültünk rajta. A sztori persze faék egyszerűségű: Nell (Samaire Armstrong) és Woody (Kevin Zegers) nem elég, hogy utálják egymást, de még teljesen különbözőek is. A lány igazi könyvmoly, a fiú inkább a sportnak él, és a helyzetet tovább nehezíti, hogy szomszédok. Nell szülei terapeuták, és ő a Yale-en szeretne tovább tanulni, Woody családi háttere viszont nem ennyire erős, az édesapja spatula boltot vezet. A testcsere itt egy véletlen műve, és mivel mindenki elégedett a saját életével, szeretnék mielőbb visszacsinálni. Csak előbb le kell futni a kötelező köröket, például, hogy lányoknak punijuk van, a fiúknak meg kukijuk.

 

6. Egymás bőrében (1988)

Ezt a filmet elsősorban azért érdemes kiemelni, mert a gyerekszínész úgy lejátssza felnőtt társát, hogy öröm nézni. Az elfoglalt apa, Marshall (Judge Reinhold) egy mágikus thaiföldi koponya segítségével testet cserél 11 éves fiával, Charlie-val (Fred Savage). Reinhold sajnos eléggé bukdácsol mindkét szerepben: felnőttként nem túl meggyőző a munkamániás szülő szerepében, akinek sosem jut ideje a gyerekére, de gyerekként még rosszabb, ahogy ügyetlenül és manírosan ripacskodik. Savage viszont kiváló mindkét szerepben, és ő menti meg igazán ezt a filmet, miatta lesz szerethető az Egymás bőrében.

 

7. Segítség, felnőttem! (1988)

Kicsit ugyan csalunk, de kihagyhatatlan a listáról Tom Hanks fiatalkori brillírozása. Itt a szigorú értelemben nem testcsere történik, legalábbis nem az, hogy az egyik ember tudata átkerül a másik a testébe, és fordítva, hanem egy személy kap egy másik testet. Egész pontosan a tizenhárom éves Josh azt kívánja egy vidámparki mágikus szerkezettől, hogy legyen felnőtt. A csoda mindössze negyed dollárjába kerül, és nem is gondolja, hogy másnap harmincas férfiként ébred (itt veszi át Tom Hanks a szerepet). A Segítség, felnőttem! egy

bájos és fájdalmas mese arról, hogy miért nem érdemes felnőni, vagy ha már mégis muszáj, érdemes megtartani a gyermeki énünk egy részét.

Természetesen itt is számtalan helyzetkomikum adódik, hiszen Josh nem az, akinek hiszik (vagy legalábbis nem annyi idős). A szerep igazi jutalomjáték, nem csoda, hogy annak idején Robert De Niro is meg akarta szerezni magának.

 

8. Kilenc élet (2016)

A nyolcadik a kilenc, vagyis a Kilenc élet, amit aki nem ismer, az is kitalálhatja miről szól: bizony, egy macskáról. És mivel felkerült a listánkra, nem egy szokványos macskáról van szó, hanem egy olyanról, akibe egy ember elméje költözött.

Ha az Alison's Birthdayről azt írtam, hogy blőd, akkor erre filmre már nem marad jelző a magyar nyelvben.

A film főszereplője Kevin Spacey, aki természetesen egy iszonyúan elfoglalt üzletembert alakít, aki nem mellesleg családapa, és furtonfurt lekési a gyereke szülinapi zsúrját. Hogy móresre tanítsa, az állkereskedő macskalétre kárhoztatja, amíg ki nem engeszteli a családját. Nem is tudom mi a kínosabb, az alapszituáció, vagy a szörnyű CGI cicus.

(via Collider, The Guardian)