8 sztár, aki utálja szintén sztár szüleit

Nancy Dow könyvben írta meg, milyen rossz a viszonya a lányával, Jennifer Anistonnal, Kate Hudson Kurt Russellt tekinti az igazi apjának, Angelina Jolie pedig egy időben megtiltotta Jon Voightnak, hogy lássa a saját unokáját.

Minden családnak vannak titkai, de csak néhányan família ismeri azt az érzést, milyen, amikor a veszekedéseiket és egyéb magánéleti küzdelmeiket másnap a bulvárlapok címlapján látják viszont. Ezt a médiafigyelmet a sztárok többsége eleve nagyon nehezen viseli el, de még nehezebb a hírességek gyermekeinek a helyzete, akiknek eleve nem is volt más választásuk, mint hogy a rivaldafényben éljék le az életüket – nem egyszer úgy, hogy maguk is a sztárság útjára lépnek. Ám miközben Zoë Kravitz, Lisa Bonet színésznő és Lenny Kravitz énekes lánya, saját bevallása szerint csupa szép emléket őriz arról, milyen híres szülőkkel együtt felnőni, sok más celebgyerek sajtónyilvánosan szidja a tulajdon családtagjait, őket okolva mindazokért a nehézségekért, amelyekkel kénytelen szembesülni. Ilyen nem éppen felhőtlen viszonyokat gyűjtöttünk most csokorba mi is (a Cafemom.com és a Nickiswift.com hasonló összeállításai nyomán) az alábbi cikkünkben.

 

1. Jennifer Aniston és Nancy Dow

A Jóbarátok sztárja több interjúban is nyíltan beszélt arról, mennyire feszült volt tinikora óra a viszonya néhai édesanyjával, a színész Nancy Dow-val. Jennifer Aniston azt persze maga is elismerte, hogy az anyjának valószínűleg tényleg nehéz időszakot kellett átélnie egyedülálló szülőként a 80-as években, ám a sok piszkálódást és a nyomást, hogy minden áron vonzónak kell lenni (Dow ugyanis korábban szupermodell volt), sosem bocsátotta meg neki:

Kényelmesen ült az áldozat szerepében egész gyerekkoromban. Szerintem ez mérgező, erodálja a belsőd és a lelked. (...) Tudta, hogy ezzel mély sebeket ejt, és hogy én rengeteg pénzt fogok elkölteni arra, hogy begyógyítsam.

Aniston 10 éven át egyáltalán nem is beszélt az édesanyjával, miután Nancy Dow kiteregette a családi szennyest az újságoknak, és 1999-ben a színésznő megkérdezése nélkül írt önéletrajzi könyvet a bonyolult anya-lánya viszonyukról From Mother and Daughter to Friends (azaz: Anyától és lányától a Jóbarátokig) címmel. De később sem rendeződtek közöttük a dolgok: Nancy Dow állítólag annyira haragudott a lányára, hogy a 2016-ban bekövetkezett halála előtt még a végrendeletéből is kivette Jennifer Anistont.

Nancy Dow és Jennifer Aniston (forrás: Paul Harris/Online USA/Vera Anderson/WireImage/Getty)

 

2. Alec Baldwin és Ireland Baldwin

Alec Baldwinnak már a Rust című westernfilmje forgatását történt halálos pisztolylövés (amelyről itt írtunk bővebben) előtt is volt egy olyan viharos korszaka, amikor napi szinten vele foglalkozott a sajtó. 2007-ben ugyanis nyilvánosságra került egy hangüzenet, amelyben a saját lányát, Ireland Baldwint (aki azóta keresett modell-színésznő, ráadásul nem kisebb sztár, mint Kim Basinger az anyja) pocskondiázta keresetlen szavakkal – nem csoda, hogy fagyos lett a viszonyuk:

Bunkó, meggondolatlan kis disznó!
Ireland Baldwin és Alec Baldwin a 2019-es Roast című, puskaporos hangulatú tévéműsor felvételén (forrás: Jesse Grant/Getty Images for Comedy Central)

 

3. Angelina Jolie és Jon Voight

Angelina Jolie évtizedek óta Hollywood egyik legnagyobb sztárja, akiről túlzás nélkül kijelenthető, hogy ma már híresebb a szintén nagy hollywoodi sztárnak számító apjánál, Jon Voightnál is. Bár a színésznő és az apja együtt voltak láthatóak a vásznon a 2001-es Lara Croft: Tomb Raiderben (Jolie alakította a címbéli híres kincsvadászt, Voight pedig Lara apját, Lord Richard Croftot), Jolie gyerekkora óta „az anyja lányának” érezte magát, annyira rossz volt az apjával a viszonya. 2002-ben Voight nyilvánosan is azzal vádolta Jolie-t, hogy „komoly érzelmi problémái” vannak, mire a színésznő nem engedte meg az apjának, hogy találkozzon az akkor frissen örökbefogadott fiával, Maddoxszal. Voight nagyot csalódott, és a sajtóhoz fordult:

El akarom mondani Angie-nek, hogy szeretem őt, és azt akarom, hogy megkapja a segítséget, amire szüksége van.

Válaszul Jolie törvényesen is elhagyta a nevéből a Voight-ot (a születési neve ugyanis Angelina Jolie Voight volt), de nem mondott konkrétumokat a döntése hátteréről:

Nem akarom nyilvánosságra hozni az apámmal való rossz kapcsolatom okait. Csak annyit mondok, hogy mint minden gyerek... szerettem volna, ha meleg és szeretetteljes a kapcsolatom az apámmal. De a miénk »nem volt egészséges«.

2017-re szerencsére apa és lánya kibékültek, hogy az unokák egy harmonikus családban nőhessenek fel (ehhez képest Jolie azóta nemcsak elvált a férjétől, Brad Pitt-től, de felmerült a családon belüli erőszak vádja is, mert Pitt egyszer egy repülőúton „kezet emelt Maddoxra, miután a vita hevében elveszítette az önuralmát”). Igaz, a színésznő egyszer nyilvánosan is bevallotta, hogy „nem igazán beszélnek a politikáról” az apjával, mivel Voight Donald Trump híve.

Jon Voight és Angelina Jolie a Vanity Fair magazin 2001-es Oscar-buliján (forrás: Evan Agostini / ImageDirect / Getty Images)

 

4. Bill Hidson és Kate Hudson

Kate Hudson sokszor beszélt már arról a sajtónak, hogy (a testvérével, Oliver Hudsonnal együtt) sokkal inkább mostohaapját, Kurt Russellt tekinti az apjának, mintsem a biológiai apját, a tévés szerepekkel is kacérkodó zenészt, Bill Hudsont. A színésznő ugyanis még csak 3 éves volt, amikor az édesanyja, Goldie Hawn 1983-ben elvált Hudsontől, majd egy év múlva hozzáment Kurt Russellhez. Kate Hudson a saját bevallása szerint évtizedekkel ezelőtt elhidegült a biológiai apjától, akit szeret ugyan, de „már nem része az életének”, és szeretné tudatosítani az emberekben, hogy szép dolog elásni a csatabárdot a rokonokkal, de azt is el kell mesélni az embereknek, amikor ez már túl nagy feladat. Ezt a hűvös apa-lánya viszonyt valóban aligha lehet már megbeszélni, hiszen Bill Hudson rendszeresen efféle goromba kommentárokkal kürtöli tele a nyilvánosságot:

Megkérném őket, hogy ne használják tovább a Hudson nevet! [Oliver Hudson] már halott számomra. Ahogy Kate is. Gyászolom a veszteségüket, még akkor is, ha még mindig ezen a földön járnak.
Bill Hudson és Kate Hudson (forrás: Michael Ochs Archives/Getty Images/Bill Davila/FilmMagic)

 

5. Eric Roberts és Emma Roberts

Bizonyára minden PORT.hu olvasó tisztában van vele, hogy Eric Roberts és Julia Roberts testvérek – pedig fikarcnyit sem hasonlítanak egymásra, és teljesen ellentétes karriert futottak be (az Oscar-díjas Julia Roberts Hollywood egyik legismertebb sztárja, míg Eric Roberts maximum „a B-kategóriás VHS-filmek királya” címre pályázhatna). Eric Roberts lánya, Emma Roberts nem különösebben kötődik az apjához, mivel 7 hónapos kisbaba volt, amikor a szülei elváltak, így ő lényegében a zenész Kelly Nickels gyerekeként nőtt fel. Nagynénje, Julia Roberts filmforgatásaira kijárva viszont már ötévesen kitalálta, hogy a többi híres rokonhoz hasonlóan belőle is színésznő lesz – ami így is lett, de mivel a família kezdettől fogva ellenezte ezt a tervet, a döntés alighanem még jobban hozzájárult ahhoz, hogy Eric Roberts és Emma Roberts elhidegüljön egymástól.

Emma Roberts és a szülei 2004-ben az anaheimi Disnelyandben (forrás: Gregg DeGuire/WireImage/Getty

 

6. Steven Spielberg és Mikaela Spielberg

2020 elején a fél világot sokkolta a hír, miszerint az E.T., a Frigyláda , a Jurassic Park és gyerekkorunk megannyi másik családi kalandfilmjét megálmodó örök geek, Steven Spielberg családjával valami nagyon nincsen rendben: a rendezőzseni korábban drogproblémákkal is küzdő lánya, Mikaela Spielberg ugyanis a PornHub számára készített anyagokat Sugar Star néven. Az akkor 24 éves lány (akit Spielberg a feleségével, Kate Capshaw színésznővel közösen fogadott örökbe) így nyilatkozott a történtekről:

A szüleim nyugtalanok, de nem készültek ki.

Mikaela Spielberg a pornókarrierje bejelentése mellett egyúttal arról is lerántotta a leplet, hogy korábban (vélhetően gyerekkorában) szexuális zaklatás áldozata volt. Arról azonban nem sokat tudni, hogy Steven Spielberg és Kate Capshaw  pontosan mit is gondolt az események ilyetén alakulásáról, mert a sajtóba csak ehhez hasonló, virágnyelven megfogalmazott kommentárok szivárogtak ki a közeli ismerőseiktől:

Zavarban vannak a váratlan nyilvános vallomás miatt, és hogy a lányuk belép a szexpiacra.
Kate Capshaw és Mikaela Spielberg 2013-ban (forrás: Donato Sardella / Getty Images for EIF)

 

7. Laurence Fishburne és Montana Fishburne

Mostanra talán már el is felejtettük, hogy nem Spielberg volt az első olyan hollywoodi híresség, akinek a lánya azzal került be a vezető hírekbe, hogy pornós karrierbe kezdett. 2010-ben robbant bombaként a bejelentés, miszerint Montana Fishburne, az Oscar-díjas Laurence Fishburne lánya pornófilmet forgatott. A jelenetfotók mellett az is azonnal bejárta a sajtót, hogy mit szólt mindehhez a híres apuka. Az akkor 19 éves Montana Fishburne (aki saját bevallása szerint 18 éves kora óta nem élt együtt az apjával, és nem is engedte, hogy beleszóljon a dolgaiba) így nyilatkozott a bulvárlapoknak:

Apu eléggé kiakadt. Úgy hallottam, hogy nagyon dühös, de még nem beszéltem vele. Viszont biztos vagyok abban, hogy megoldom vele ezt a problémát.

Később kiderült, hogy nem nagyon sikerült semmit sem megbeszélni – sőt, egy korabeli Velvet-cikk szerint a híres papa minden áron meg akarta akadályozni, hogy a pornófilm eljusson az emberekhez. Állítólag Fishburne az ügyvédjén keresztül megkereste a filmet forgalmazó Vivid kiadót, hogy 1 millió dollárért ő vehesse meg az összes dvd-t, de elkésett vele, mert mire elkezdett tárgyalni a pornófilmes céggel, addigra már rég kiszállították a boltokba a lemezeket...

Montana Fishburne és Laurence Fishburne egy 2006-os sajtóeseményen (forrás: Nancy Ostertag/Getty Images)

 

8. Mia Farrow és Soon-Yi Previn

Nem tisztünk állást foglalni abban a kérdésben, hogy Dylan Farrow-t hétéves korában valóban molesztálta-e  a nevelőapja, Woody Allen, vagy hogy Mia Farrow tényleg fejjel lefelé lógatta-e a betűkkel küszködő örökbefogadott lányát, Soon Yi Prevint (Woody Allen jelenlegi feleségét), mert azt hitte,  hogy ha a gyerek fejébe megy a vér, akkor okosabb lesz. Maradjunk annyiban, hogy valószínűleg Mia Farrow és Woody Allen egyaránt csekély eséllyel kapná meg a (képzeletbeli) Mintaszülő-díjat. Aki esetleg részletekbe menően kíváncsi arra, hogy a sajtónyilvános konfliktusokkal és adok-kapokkal alaposan terhelt művészcsalád tagjai hogyan emlékeznek vissza utólag a közösen eltöltött éveikre, ebben a PORT.hu-cikkben olvashat felkavaró részleteket.

Forrás: Ray Tamarra/Getty Images/Neilson Barnard/Getty Images for ELLE Magazine

 

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.


A nyitókép (Emma Roberts) forrása: Emma McIntyre / Getty Images.