8+10 érdekesség a 80 éves Chevy Chase-ről

A 80-as, 90-es évek egyik legnépszerűbb komikusa érdekes jellem: sokakat megnevettet, de elég kellemetlen figura is tud lenni.

1. A becenév

Bár mindenki Chevy Chase-ként ismeri, ám a valódi neve Cornelius Crane Chase, ami szintén jópofa, hiszen alliterál. A Chevy becenevet a nagymamájától kapta, ám eredetéről kétféle legenda is terjed: az egyik szerint a Chevrolet autók 1930-as években népszerű fajtájáról kapta a nevét a színész; a másik verzió a The Ballad of Chevy Chase című középkori balladára vezeti vissza a becenevet – mivel a nagyi a skót Douglas klán leszármazottja volt, ez tűnik a valószínűbbnek.

 

2. A három szúrás

Gyerekkorában Harlemben nőtt fel, ahol gyakran találkozott az erőszakkal és megfélemlítéssel. Miként egy interjúban mondta:

„Az ötvenes években nem tudtál úgy elmenni egy srác mellett, hogy ne méregessétek egymást.”

Egyszer, a New York-i Second Avenue-n ökölharcba keveredett, és mivel a harlemi srácok túlerőben voltak, ő megpróbált elfutni, aminek az lett az eredménye, hogy háromszor hátbadöfték. A hegek még ma is látszanak.

Családi vakáció (1983)
Forrás: Warner Bros.

 

3. A színészet előtt

Mielőtt Chevy Chase ismert komikus lett volna, számtalan munkát elvállalt: volt többek közt taxis, teherautó-sofőr, motoros futár, pincér, buszsofőr, építőmunkás, hangmérnök, termékmenedzser, eladó egy borszaküzletben és jegyszedő egy színházban. Persze már nagyon rég tudta, hogy színész akar lenni (bár kezdetben úgy gondolta, orvos lesz), de mivel otthon az anyja és a mostohaapja is bántalmazta, hamar önállósította magát.

 

4. A vietnámi háború

Nem, Chase nem volt Vietnámban, és igazából nem büszke arra, ahogy ezt megúszta. A katonai szolgálatot többféleképpen is ki lehet kerülni, Chase egy elég egyszerű, bár megkérdőjelezhető módját választotta ennek: azt hazudta, hogy „homoszexuális hajlamai” vannak, így alkalmatlannak ítélték a katonai szolgálatra.

5. A Saturday Night Live

Lorne Michaels, a Saturday Night Live című műsor alkotója fedezte fel Chase-t mint komikust. Épp mindketten sorba álltak, hogy megnézzék a Gyalog galopp 1975-ös Los Angeles-i vetítését, amikor Michaels harsány nevetést hallott: nem, ekkor még nem a Monty Python okozta a derültséget, csak Chevy Chase szórakoztatta barátait. Michaels nem késlekedett, rögtön írói munkát ajánlott Chase-nek az épp akkor induló, új műsorban. Ráadásul Chase-től hangzott el először a műsor népszerű beköszönése: „Live from New York, it's Saturday Night!” (a lefordíthatatlan szójáték egyszerre utal a műsor címére, és arra, amikor adásba kerül, hiszen a mondat egyfelől azt jelenti, hogy: ’Élőben New Yorkból, ez a Saturday Night!’, másfelől pedig: ’Élőben New Yorkból, szombat este!’).

 

6. A képernyő

Ahogy írtuk, Lorne Michaels nem szereplőként, hanem íróként alkalmazta Chevy Chase-t a Saturday Night Live-ban, ám a komikus mégis képernyőre került. Ezt úgy sikerült elérnie, hogy egész egyszerűen beleírta magát a jelentekbe. Íróként az SNL csapatával Chase két Emmy-díjat nyert: 1976-ban és 1978-ban. Idővel viszont úgy érezte, ki akar lépni a rivaldafénybe, és számos emlékezetes pillanata volt a műsorban, ilyen például a fent említett beköszönő mondat, vagy a Weekend Update (ez egy hamis hírműsor, kb. mint a Maksa híradó) visszatérő mondata: „I’m Chevy Chase… and you’re not!” (’Én Chevy Chase vagyok, és te nem!’)

Óvakodj a törpétől (1978)
Forrás: Paramount Pictures

 

7. A műtét

Nem csak a harlemi utcák veszélyesek, Chevy Chase nem kímélte magát, ha komédiázásról volt szó: esett, kelt, majd megint esett, és sosem csak úgy elvágódott, hanem a legkülönfélébb koreográfiákat hajtotta végre az esés előtt. Egyszer viszont, amikor 1976-ban épp Ford elnököt figurázta ki a Saturday Night Live-ban, olyan rosszul esett, hogy eltörte az ágyékát. Az operáció után két hétig csak hangfelvételekben tudott részt venni, és a mai napig krónikus hátproblémákkal küszködik.

 

8. A hang

Chevy Chase egy ritka zenei képességgel rendelkezik: referenciapontok nélkül is képes meghatározni a hangjegyek hangmagasságát. Ilyen adottsággal nem csoda, hogy szaxofonon, dobon és zongorán is játszik. A zenei tehetségével nincs egyedül a családban: édesanyja zeneszerző és zenész, nagymamája pedig énekesnő volt. Chase azonban kevésbé tudta kamatoztatni képességét: 1980-ban elkészítette saját albumát, ami nagy csalódás volt a kritikusoknak és a közönségnek egyaránt.

Kémek, mint mi (1985)
Forrás: Warner Bros.

 

9. A Szellemirtók

Eredetileg neki ajánlották Peter Venkman szerepét az 1984-es Szellemirtókban, ám Chevy Chase nem élt a lehetőséggel, így az árammal sokkoló tudóst végül Bill Murray alakította. Azt gondolnánk, hogy Chase bánja, hogy nem vett részt a nyolcvanas évek kultikus filmjében, ám az a véleménye, hogy a kész film nagyon eltér attól a forgatókönyvtől, amit ő olvasott: az még sokkal félemeletesebb volt. Ugyanakkor, bár a filmben nem szerepel, de a forgatáson részt vett, amit az a fotó is bizonyít, ami Don Shay Making Ghostbusters című könyvében látható: ezen Chase a templom lépcsőjén áll.

 

10. Aki után Tom Hanks következik

Ha már az elutasított szerepeknél tartunk, érdekes megfigyelni, hogy több olyan film is akad, aminek a főszerepét vagy Chase utasította vissza, vagy őt nem találták alkalmasnak rá, és végül Tom Hanks kapta meg. Ilyen többek közt a Csobbanás (1984), az Egyik kopó, másik eb (1989), sőt még a Forrest Gump (1994) címszerepére is esélyes volt.

 

11. A régészprofesszor

Ez külön pontot érdemel, mert érdekes elképzelni, szóval hagyok rá időt: mielőtt Harrison Ford lett minden idők legnépszerűbb régészprofesszora, az ostorral csapdosó műkincsvadász, Indiana Jones, Chevy Chase is esélyes volt a szerepre. Bár ma már képtelenség elképzelni mást Jones szerepében, érdekes belegondolni, mennyire másfajta Henry Jones-t kaptunk volna a komikus Chase-től.

 

12. A legutáltabb film

Saját filmjei közül Chase az 1980-as Golfőrülteket utálja a legjobban, és ma már képtelen végignézni, de már a premieren is szégyenérzet fogta el.

„Azt hittem, én vagyok a legviccesebb ember a világon, és bármire képes vagyok. De amikor megnéztem a Golfőrülteket, rájöttem, hogy nem tudok színészkedni.”

- mondta 1988-ban a Playboynak.

A három amigó (1986)
Forrás: Orion Pictures

 

13. A legszórakoztatóbb film

Ha kiemeltük, melyik filmjét utálja a legjobban Chase, akkor úgy igazságos, ha a kedvenc filmjét is megemlítjük. A komikus az 1986-os A három amigót nevezte a legszórakoztatóbb filmnek, amit valaha készített. Ebben Steve Martinnal és Martin Shorttal olyan színészeket alakítanak, akiknek a mozgóképes hőstetteit egy mexikói falu valóságnak hiszi, ezért megkérik, hogy segítsenek nekik a banditák ellen.

 

14. A botrányos viselkedés

Chase híresen nem jön ki jól a kollégáival, ami antiszociális viselkedésének köszönhető. Ez odáig fajult, hogy Lorne Michaels állítólag a 90-es évek végére megtiltotta a komikusnak, hogy a Saturday Night Live-ot vezesse. Olyan esetek vezettek idáig, mint például az 1985-ös incidens, amikor Chase megkérte a köztudottan meleg színészt, Terry Sweeney-t, hogy írjon egy jelenetet egy AIDS-beteg férfiról, aki nyomon követi a saját fogyását.

Balfékek
Forrás: NBC

 

15. A botrányos viselkedés II.

2009 és 2015 közt futott a Balfékek című sitcom, melyben Chase szinte végig benne volt. Igazából rühellte a koncepciót, meg úgy az egészet, csak a pénz miatt csinálta, így a negyedik évad után ki is szállt a sorozatból. De természetesen a kulisszák mögötti botrányos megjegyzéseit itt sem fogta vissza: állítólag egyszer a fekete színésznek, Donald Glovernek azt mondta,

„Az emberek azt hiszik, hogy viccesebb vagy nálam, csak azért, mert fekete vagy.”

 

16. A félelem

Mindenki fél valamitől, Chevy Chase a kígyóktól fél. Ezt tudva, valószínűleg nem volt egyszerű leforgatni az 1988-as Fura farm című film azon jelentét, melyben a tóból egy kígyót fog ki, ami a nyakába tekeredik.

17. Az utcatábla

Hogy neve biztosan örökké fennmarad, arra nem csak az emlékezetes vígjátékai jelentenek biztosítékot, de az is, hogy Pennsylvaniában, Kaliforniában, Floridában és Louisianában utcát neveztek el róla.

 

18. A menü

De nem csak utcatáblák, egy gyorsétteremlánc, a Moe's Southwest Grill is megemlékezik róla, egész pontosan három olyan étel is szerepel az étlapjukon, aminek a nevét Chase valamelyik filmje ihlette:

  • El Guapo szósz (A három amigó, 1986)
  • Billy Barou nachos csirkével (Golfőrültek, 1980)
  • John Coctostan quesadilla steakkel (Fletch, 1985)

 

(via IMDb, Facts.net, 80’s Kids, Wikipedia)