9 dolog, amit nem tudtál a ma 55 éves Tom Cruise-ról

Lehet szeretni vagy nem szeretni, de a ma 55 éves Thomas Cruise Mapother IV korunk egyik legismertebb és legsikeresebb színésze és producere, és ennek kapcsán szedtünk össze róla pár érdekességet és furcsaságot.

Thomas Cruise Mapother IV 1962. július 3-án született a New York állambeli Syracuse-ban, Mary Lee Pfeiffer gyógypedagógus és Thomas Cruise Mapother III villamosmérnök fiaként. 12 éves volt, amikor szülei elváltak – aminek Cruise csak örülni tudott, mert apja rendszeresen verte őket, és ezért is hagyta el a Mapother nevet - a család olyan szegény volt, hogy Tom már ekkor kertészmunkákat vállalt, illetve üdvözlőlapokkal házalt, hogy kisegítse tavaly elhunyt édesanyját és három lánytestvérét.

Cruise először sportoló akart lenni, komolyan is vette a birkózást, amit egy térdsérülés miatt hagyott abba, de volt más álma is, 14 évesen beiratkozott a ferences rend papneveldéjébe Cincinnatiben, és pap szeretett volna lenni, ám ehhez túl élénk volt a természete. Egykori osztálytársai szerint végül azért küldték el az iskolából, mert alkoholt csórt el a nevelőpapoktól.

Bár ekkor már számos fontos szerep volt mögötte, a nagy áttörést Cruise-nak a Kockázatos üzlet hozta meg, és ekkor vált igazi sztárrá, részben azért, mert alsónadrágban táncolt, és nagyon menő volt. A menőség része volt a napszemüvege, és ez nemcsak számára hozta el a sikert, de a gyártó Ray Bannek is. A bemutató évében az eladások az előző évhez képest 2000%-kal nőttek - összesen 360.000 darabot adtak el az általa hordott Wayfarer típusú szemüvegekből.

2006 óta október 10-e hivatalosan is Tom Cruise Nap, legalábbis Japánban. Hősünk ugyanis valóságos félisten az ázsiai országban, ahová többször látogatott el, mint bármely más hollywoodi filmsztár. És amikor ott van, nem zárkózik el a rajongóktól, a Mission: Impossible promóciós turnéján például felült az Oszakából Tokióba tartó expresszvonatra, és több száz más utassal fotózkodott rajta. És komolyan is veszi a japán kultúrát: Az utolsó szamuráj című filmje ugyan nem a történelmi hűségéről híres, de meghajol a helyi kultúra előtt, és talán ezért termelt 117 millió dollárral többet Japánban, mint odahaza Amerikában.

Az utolsó szamuráj

Tom Cruise egyik legnagyobb sikere az 1986-os Top Gun volt, amire több más színésszel együtt először ő is nemet mondott, mert nem tetszett neki a film hidegháborús üzenete. Jerry Bruckheimer producer állítólag végül úgy győzte meg, hogy rávette a haditengerészetet, hogy vigyék fel a színészt egy nagyobb próbakörre az egyik vadászgépükkel. Bár Cruise összerókázta a pilótafülkét, a leszállás után rendkívül lelkes volt, és elszaladt a leszállópálya végén lévő telefonfülkéhez, felhívta a producert, és azt üvöltötte bele a telefonba, hogy ez irtó klassz és vágjanak bele. Mondjuk nem tenném rá a lakást, hogy ez igaz is, de jó sztori.

A nyolcvanas évek elején és közepén Cruise kifejezetten nála idősebb nőkkel randizott, például a nála három évvel idősebb Rebecca De Mornayvel, Patti Scialfával, akinél 9 évvel volt fiatalabb és ott volt Cher is, aki nem kevesebb, mint 16 évvel múlta felül. Miután befutott, mindig egymásnál 11 évvel fiatalabb színésznőket vette el. Mimi Rogers 1956-ban, Nicole Kidman 1967-ben, míg Katie Holmes 1978-ban született – igaz, egyik házasságnak sem lett jó vége.

Még első felsége, Mimi Rogers vezette be a szcientológiába a színészt, amelynek sokak szerint a harmadik legbefolyásosabb tagja. Cruise szerint a szcientológia gyógyította ki a diszlexiából, amivel már 7 évesen diagnosztizálták, de az évek során megannyi botrányt kavartak az egyházzal kapcsolatos kijelentései és tettei. Gyakran tett például sértő kifejezéseket a pszichiáterekre, kritizálta a nyugtatószerek használatát, és elítélte, hogy a szeptember 11. terrortámadás utáni mentőmunkálatokban részt vevőknek lelkisegély szolgálatot nyújtsanak, miközben ő maga is hasonlót állított fel, csak az egyházi előírásoknak megfelelőt.

Ő volt az első színész, akinek öt egymás utáni filmje is túllépte a 100 millió dolláros hazai bevételt. Ezek az Egy becsületbeli ügy, A cég, az Interjú a vámpírral, a Jerry Maguire - A nagy hátraarc és a Mission: Impossible voltak – a mai napig összesen 16 alkotása lépte túl ezt a határt, 22 pedig több mint 200 milliót hozott világszerte. Egy 2015 közepén végzett összesítés szerint Cruise filmjei addig összesen 8,2 milliárdot termeltek világszerte – mindezt nem csak színészként, de producerként is.

Tom Cruise szeret hősöket alakítani – fél kezünkön meg tudnánk számolni az olyan filmjeit, ahol negatív karaktert hozott -, de sokak szerint a való életben is egy hős. 1998-ban például észrevette, hogy egy nőt ki akarnak rabolni az utcán, és a tettes nyomába eredt – nyilván sokat segített, hogy a testőrei is vele voltak. Két évvel korábban tanúja volt, hogy egy nő cserbenhagyásos gázolás áldozata lett, és ő maga szállította a kórházba, és amikor kiderült, hogy a hölgynek nincs biztosítása, ő állta a számlát, ami nem volt kevés, 7000 dollár – bár ez neki ekkor már nem volt egy komoly összeg.