9 színész, aki nemet mondott élete lehetőségére

Denzel Washington, Madonna, Bruce Willis és Sean Connery is hozott látványosan rossz döntéseket.

Egy falkapott színész Hollywoodban zsákszámra kapja a szerepeket, és nyilván nem vállalhatja el mindet – kivéve, ha Nicolas Cage-nek hívják. Számos oka lehet annak, hogy egy színész elutasít egy filmszerepet - a zsúfolt időbeosztástól kezdve a rendezővel szembeni bizalomhiányon át a gyengének ítélt forgatókönyvig. Lássunk most híres példákat ezekre.

Denzel Washington: Michael Clayton (2007)

A George Clooney főszereplésével készült jogi thriller 21,5 millió dolláros költségvetésből 93 millió dolláros bevételt hozott, némileg talán váratlanul. Eredetileg Denzel Washington játszotta volna a címszereplőt, de végül nemet mondott.

Utólag már szánja és bánja. Hiába gondolta úgy, hogy a forgatókönyv hosszú idő óta a legjobb anyag, amit olvasott, de tartott attól, hogy egy elsőfilmes rendezővel kell forgatnia. A színész kijelentette, hogy ha visszamehetne az időben, igent mondana.

Madonna: Matrix (1999)

Madonna szerepelt jó pár filmben, de nem igazán tudott filmsztárként befutni. Talán ha igent mond annak idején Trinity szerepére, akkor ma színésznőként (is) gondolunk rá. Akkor úgy látta, hogy borzasztó a forgatókönyv, ma már persze ő is azon a véleményen van, hogy a Mátrix az egyik legjobb film, amit valaha készítettek, és még mindig nem bocsátotta meg magának, hogy visszautasította a szerepet.

Matt Damon: Avatar (2009)

Matt Damon az Entertainment Tonightnak mesélte el nemrég, hogy annak idején visszautasította James Cameron felkérését a 2009-es Avatar című sikerfilmben – pedig a rendező 10 százalékot is beígért neki az összbevételből. Ezt a döntését máig úgy emlegeti, mint „a leghülyébb dolog, amit egy színész valaha is elkövetett a színjátszás történetében”. Amin nincs is mit csodálkozni, hiszen az Avatar minden idők legnagyobb bevételét hozó filmje 3,5 milliárd dollárral, ráadásul évekig nézhetjük még a kasszarobbantó folytatásait, Matt Damon pedig szomorkodhat, hogy végül nem ő lett a történetfolyam főhőse, Jake Sully, hanem Sam Worthington.

Christina Applegate: Doktor Szöszi (2001)

Bizonyos szempontból érhető, hogy Christina Applegate nemet mondott a Doktor Szöszi főszerepére, mert akkoriban kizárólag olyan filmtervekkel bombázták, amikben buta szőke nőket kellett volna játszania. Utólag persze kiderült, hogy a Doktor Szöszi nem ez a kategória,   és a Reese Witherspoonnal elkészített vígjáték végül 141 millió dollárt szedett össze a mozikban.


Josh Hartnett: Batman: kezdődik (2005)

Josh Hartnett nem egy ismeretlen színész, de egész biztos, hogy sokkal jobban csengene a neve, ha annak idején elvállalja Batman szerepét Christopher Nolan filmjében. Egy interjúban bevallotta, hogy a döntés károsan hatott a színészi karrierjére, pláne, hogy a Batman: kezdődik helyett elvállalt Alvilági játékok (2006) és A fekete dália (2006) közel sem aratott akkora kereskedelmi és kritikai sikert.


Bruce Willis: Ghost (1990)

Bruce Willis nagyszerű színészi karriert futott be, de még neki is maradt hiányérzete. Sajnálja például, hogy visszautasította a Ghost főszerepét, amely végül Patrick Swayze-hez került. Willis nem hitt abban, hogy egy szellem és egy élő ember közötti romantikus kapcsolat koncepciója működhet a vásznon, ezért mondott nemet. Utólag azt is megbánta, hogy nem ragadta meg a lehetőséget, hogy együtt dolgozhasson akkori feleségével, Demi Moore-ral. A Ghost végül óriási siker lett, 22-23 millió dolláros költségvetésből 505,7 millió dolláros bevételt hozott.


Kevin Costner: A remény rabjai (1994)

Stephen King művének adaptációjakor több A-listás színészt is megkerestek a főhős, Andy Dufresne szerepére. A film producerei végül Tim Robbins mellett döntöttek, Kevin Costner is a megkeresett sztárok között volt, de ő visszautasította a szerepet, mert a Waterworld (1995) forgatásával volt elfoglalva. A remény rabjait végül hét Oscar-díjra jelölték, és ma már kultikus klasszikusnak számít, míg a Waterworld megbukott.


Sean Connery: A Gyűrűk Ura (2001-2003)

A filmtörténet első James Bondja kevés karrierdöntését bánja, de azt igen, hogy visszautasította Gandalf szerepét A Gyűrűk Ura-filmben. Sean Connery nemcsak, hogy kimaradt egy modern klasszikusból, de több mint 400 millió dollárt is bukott vele. Filmenként ugyanis 30 millió dollárt ajánlottak neki, valamint a kasszasikerek tizenöt százalékát.


Lindsay Lohan: Másnaposok (2009)

Ha gonoszok akarnánk lenni, azt is írhatnánk, hogy igazán testhezálló lett volna a botrányhős Lohannek egy szerep Todd Philips komédiájában, de anyagilag se járt volna rosszul, mert a film 469 millió dollárt termelt. Bár a film készítésekor Lohan karrierje mélyponton volt, visszautasította a neki felajánlott szerepet, mert úgymond „nem látta át a nagy egészet.”

Via: Listverse