96 éves korában meghalt Kenneth Anger kísérleti filmes rendező

Az egyik első nyíltan meleg filmkészítő képzőművészként és íróként is tevékenykedett.

Habár szerdán este minden Tina Turner haláláról szólt, sajnos meg kell emlékeznünk egy másik halálesetről is, ami ugyan már korábban bekövetkezett (május 11-én), de szintén csak május 24-én terjedt el a híre. Az 1927-ben a kaliforniai Santa Monicában született Anger halálhírét a műveit kiállító galéria jelentette be.

„Kenneth igazi úttörő volt,

akinek filmművészeti zsenije és hatása tovább él mindazok számára, akik belevágnak a filmek, szavak és víziók által meghatározott művészetének feltérképezésébe” – olvasható a Sprüth Magers honlapján.

Az alkotó elsősorban kísérleti rövidfilmjeiről volt ismert: 1937 és 2013 között, azaz tízéves korától kezdve több mint 30 ilyet forgatott. Amerika egyik első nyíltan meleg filmkészítőjeként Anger azzal szerzett hírnevet magának, hogy évtizedekkel azelőtt, hogy az Egyesült Államokban törvényessé vált a homoszexualitás, meleg témában forgatott erotikus filmeket.

A művész a 2006-os Londoni Filmfesztiválon. Forrás: Simon Leibowitz / WireImage / Getty Images


Legismertebb ilyen műve az 1947-es Tűzijáték, amelynek a közzéttétele után obszcenitás vádja miatt bíróság elé kellett állnia. Ez a film egyébként az első ismert meleg történetmesélő alkotás az amerikai filmtörténelemben. A botrányt követően az alkotó Franciaországba távozott, ahol belemerült az avantgárd filmkészítés világába.

Anger 1953-ban tért vissza az Egyesült Államokba, ahol hat év múlva érkezett az újabb botrány: ekkor jelent meg Hollywood Babylon című könyve, amelyben olyan hollywoodi sztárok állítólagos balhés ügyeiről számolt be, mint Marilyn Monroe, Judy Garland vagy Charlie Chaplin. A kötet hatalmas vihart kavart, és megjelenését követően nem sokkal be is tiltották Amerikában.

Olyan filmjei miatt, mint a Könyörgés démontestvéremért vagy a Lucifer felragyog, Kenneth Angert gyakran vádolták sátánizmussal is (még a Variety friss halálhírében is ez szerepel),

de az alkotó mindig is tagadta a sátánizmus vádját: pogányként definiálta magát.


(via Variety)