99 éves korában elhunyt Gábor Zsa Zsa

Vasárnap este, szívrohamot kapott, és életét vesztette Gábor Zsa Zsa, a legendás színésznő.

Gábor hosszú ideje betegeskedett, két hónap múlva ünnepelte volna a 100. születésnapját - írta a CNN. A színésznő az utóbbi években nem hagyta el otthonát, egy agyvérzés és egy amputáció után a betegágyát sem hagyta el. 

Születéséről nem sokat lehet tudni, a legtöbb forrás szerint 1917 február 6-án Budapesten született, de ő sosem nyilatkozott arról, mennyi idős is valójában. Ami viszont biztos, hogy eredeti neve Gábor Sári, de igazi karriert csak azután futott be, hogy távozott az Egyesült Államokba. Apja katona volt, anyja pedig a kapcsolataiból élt. Testvérei Magda és Éva, akik szintén a kor szépségeinek számítottak. Karrierjének kezdete tán az 1936-os Miss Hungary szépségverseny volt, ahol először tűnt fel. Innen egyenes út vezetett Bécsbe, ahol Richard Tauber darabjában kapott énekes szerepet. Celeblétét tán innentől számítjuk, amihez hozzá tartoztak a férfiak is.

Első férje egy török diplomata volt, Burhan Asaf Belge, akiről nem sokat tudunk, ám második férjévől, Conrad Hiltonról annál többet. Igen, ő volt a híres hotellánc alapítója, és Paris Hilton apja. A kapcsolatból született meg egyetlen gyereke, Francesca Hilton, 1947-ben. A pár addigra már elvált, a következő a sorban George Sanders színész volt. Persze a karrierje is haladt előre, 1952-ben a Moulin Rouge c. filmben vállalt szerepet. A következő a férjek sorában egy üzletember volt, Herbert Hutner, akihez állítólag szerelemből ment hozzá. 1986-ban jutott el utolsó férjéig,  Frédéric von Anhalt német hercegig. A házassággal cím is járt, onnantól kezdve Gábor Anhalt és Szászország hercegnője hivatalos megszólítást viselhette. 

Szakmai munkássága nem olyan hosszú, mint a férjei névsora. Első szerepét az Öröm ránézni című filmben alakította, majd a Ginger Rogers főszereplésével készült We're Not Married!-ben szerepelt, ezt követte a Moulin Rouge női főszerepe, majd a Lili című musical. 1958-ban Orson Welles  filmjében, A gonosz érintésében szerepelt, majd ezt követte 65 másik film. 1993-ban a Beverly Hill-dili (The Beverly Hillbillies) című amerikai vígjátékban játszott, 1996-ban A Brady család 2 (A Very Brady Sequel) című vígjátékban még önmagát alakította.

Zsazsa életéről bővebben a Velveten >>>.