A 10 legjobb forgatási trükk, amit a filmkészítők használnak

Mit csinálnak a háttérstatiszták? Miért láthatjuk ugyanazt a jelmezt különböző filmekben? Összeszedtünk néhány forgatási kulisszatitkot.

  • A filmekben és sorozatokban látható beszélgető, nevetgélő háttérstatiszták valójában egy hangot sem adnak ki, csupán a szájukat mozgatják, és persze arra is figyelnek, hogy még csak véletlenül se nézzenek bele a kamerába. Nem úgy, mint ez az úr a Nagymenőkből, aki De Niro háta mögött látványosan küzd, hogy ne bámuljon a nézőre.

  • Mit élnek át a gyerekek egy horrorfilm forgatása közben? A rendezők ügyesen és körültekintően irányítják őket, hogy úgy fogják fel a legrémisztőbb jeleneteket, mintha csak jó móka lenne, és a gyerekek úgy is élik meg. Az utómunkák során - vágás, hangkeverés - válnak a felvételek félelmetessé. Danny Lloyd, a Ragyogás főszereplője például csak akkor szembesült vele, hogy egyáltalán miben játszott, amikor 16 évesen megnézte a filmet. 
  • Megdöbbentő, de a klasszikus maketteket még ma is használják, sőt: a Star Wars előzménytrilógia teljes mértékben CGI-nak tűnik - ami azért eléggé agyon tudja csapni a varázslatot, hiszen a praktikus trükkök épp a valóságosságuk miatt jobban működnek -, pedig elképesztő mennyiségű makettet építettek a forgatáshoz, még ha csak egyetlen, rövidke snittben is látszódtak. Persze utána nyakonöntötték az egészet CGI-jal.

  • Az intim jelenetek a színészek számára akár kellemetlenek is lehetnek, így azokat általában egy forgatás végén szokták felvenni. Bizonyos felvételeknél dublőröket is alkalmaznak - azaz mások meztelenkednek a színész helyett -, vagy digitálisan "vetkőztetnek le" valakit, ahogy azt Jessica Albával is tették a Machetében. A színésznő ugyanis nem pucéran állt a zuhany alá, CGI segítségével tüntették el róla a ruhát.
  • Ha a szereplő épp tükörbe néz, a kamerát általában olyan szögben helyezik el, hogy ne látszódjon a tükörképe. James Cameron a Terminator 2-ben azonban egy igen rafinált trükköt alkalmazott: Linda Hamiltonnak ugyanis van egy ikertestvére, és ő játszotta el a színésznő tükörképét!
Forrás: Reddit

 

  • A szereplők esznek, de a színészek nem. Egy jelenetet többször is felvesznek, így képzeljük el, mennyit kéne falniuk, ha újra és újra meg kellene enniük ugyanazt az ételt. Ezért van az, hogy harapni és rágni látjuk őket, de nyelni általában nem.
  • Ha a filmben egy autót látunk éjjel közlekedni, nézzük meg az úttestet! Általában nedves az úttest, mert látványosabb bevilágítani és jobban is néz ki.
  • A jelmezeket rendre újrahasznosítják, így több filmben is felbukkanhatnak. A Csillagközi invázió katonai páncéljait például láthatjuk a Firefly-ban, de A Birodalom visszavág egyik fejvadászának öltözetét is egy régi Doctor Who epizódból kölcsönözték (ami egyébként a Brit Királyi Légierő magas légköri repülésekhez használt pilótaruhája a 60-as évekből). Ezen a tumblr oldalon számos remek példát összegyűjtöttek.
Forrás: Reddit

 

  • A színészek általában nem igazi cigarettát szívnak, mert gyorsabban leég, mintsem a felvétel számára hasznos lenne - több filmben is láthatjuk azt a bakit, hogy egy jeleneten belül folyton változik a cigaretta hossza, és akár még hosszabb is lehet, mint pár másodperccel azelőtt. No és persze az sem egészséges, ha a színésznek a jelenet többszöri ismétlésnél is újra és újra cigarettáznia kell. Ehelyett gyógynövényes cigit használnak, vagy csak egyszerűen imitálják a dohányzást.
  • Bizonyos dolgokat ügyesen helyettesítenek. A kokain például tejpor, vitaminok vagy porcukor, a vér vörös ételfestékkel színezett kukoricaszirup, az üveg cukorüveg, de napjainkban inkább már műgyanta, és a sör almalé. A havat papírdarabkákból csinálják, és külön cégek szakodosodtak arra, hogy a forgatási helyszíneket behavazzák.

(Forrás: Bright Side)