A 80 éves Robert De Niro 8 legrosszabb filmje

Augusztus 17-én lett 80 éves a színészlegenda, akinek a filmográfiájában felváltva követik egymást az igazi klasszikusok és a bűnrossz alkotások. Mi most a változatosság kedvéért az utóbbiakból válogattunk.

Rocky és Bakacsin kalandjai (2000)

A Rocky és Bakacsin animációs tévésorozat élőszereplős verzióját minden bizonnyal a Roger nyúl a pácban sikere hívta életre, így ebben a borzalomban is együtt szerepelnek a rajzfilmfigurák és a hús-vér szereplők. Rocky, a repülő mókus és barátja, a nem túl éles elméjű, de annál nagyobb szívű rénszarvas, Bakacsin ötvenes-hatvanas évekbeli karrierjük után ezúttal a világot kell, hogy megmentsék a Rettenetes Vezértől és Natasa nevű segédjétől (Rene Russo).

Sajnos a Rocky és Bakacsin kalandjai közel sem sikerült olyan jól, mint a Roger nyúl a pácban.

A CGI például olyan rossz benne, hogy teljesen kettéválnak az animált figurák és a valódi háttér, de a hangkeverés is hagy kívánnivalót maga után. A filmet pedig Robert De Niro bizarr főgonosza sem menti meg, hiába nyújtja az egyik jelenetben Taxisofőr-beli ikonikus jelenete („hozzám beszélsz?”) vicces paródiáját.


Godsend – A teremtés klinikája (2004)

Paul és Jessie Duncan tragikus balesetben elveszítik szeretett kisfiukat, a nyolcéves Adamet. Miközben éppen a temetést szervezik, Dr. Richard Wells (De Niro) hihetetlen ajánlattal keresi meg őket: azt állítja, klónozással lényegében képes visszahozni a gyereket az életbe. Az ajánlat számos kérdést vet fel, a gyászoló házaspár nem kevés gyötrődés és tépelődés után végül mégis elfogadja Wells ajánlatát, aki szinte fausti egyezségbe kényszeríti őket. Mivel az eljárás törvényellenes, abszolút titoktartásra van szükség, ezért a család átköltözik Rivertonba, az idilli kisvárosba, ami Dr. Wells Godsend Termékenységi Klinikája közelében van. Paul és Jessie élete az új Adammel boldog – egészen addig, amíg el nem érkezik a fiú nyolcadik születésnapja…


A Godsend mindössze 4 százalékon áll a kritikákat összesítő Rotten Tomates oldalon, mivel a korabeli kritikai közmegegyezés szerint

nem több ostoba párbeszédekkel tarkított olcsó ijesztgetésnél, amit a gyerekszereplő hiteltelen és De Niro fásult játéka sem dob fel igazán.

Nick Hamm sci-fi/horrorját sokat szidták közhelyes cselekménye és amiatt is, hogy az alkotók még csak kísérletet sem tettek a benne látható kísérlet tudományos alátámasztására.


A törvény gyilkosa (2008)

Al Pacino és Robert De Niro egész pályája során rivalizált egymással, hasonló szerepeket akartak megszerezni maguknak, és a közönség szívéért és a kritikusok kegyéért zajló verseny a művészetükre is jótékony hatással bírt. Több alkalommal is játszottak közös filmben, és a végeredmény mindig szenzációs lett – lásd A keresztapa II-t, a Szemtől szembent és Az írt. Az egyetlen kivételt ez a közepesnél is rosszabb sablonos zsaruthriller jelenti, amelyben a rossz forgatókönyv és a csapnivaló rendezés miatt egyik színész sem remekel. Pacino mindent túljátszik, De Niro pedig mintha nagyon unatkozna – és maga a film is unalomba fullad feszültség helyett.


De a sztárok maguk is érezték, hogy az egy önbíráskodó sorozatgyilkos után nyomozó, nyugdíj előtt álló New York-i rendőrökről szóló A törvény gyilkosa gyalázatos alkotás. „Nagyszerű ez a fogadtatás, de mi lenne, ha legközelebb valami olyasmit csinálnánk együtt,

amivel tényleg kiérdemeljük, és amire mi is büszkék lehetünk?”

mondta a film olaszországi díszbemutatóján Robert De Niro Al Pacinónak.

 

Ez is érdekelhet

A 83 éves Al Pacino 8 legrosszabb filmje

Habár tehetsége vitathatatlan, a kedden szülinapos Al Pacino több filmjében is az egyértelmű denirósodás jeleit mutatja. Mi pedig hogy máshogy is köszönthetnénk a jeles nap alkalmából, mint a legnagyobb mellényúlásainak kiválogatásával.

Tovább

 

Utódomra ütök (2010)

A kiváló Apámra ütök és a még mindig elég jó Vejedre ütök folytatásában a Beckur és a Byrnes családban még mindig nem nyugszanak a kedélyek. Hiába a két gyerek, a rengeteg akadály legyőzése, Greg Beckur (Ben Stiller) még ma is, tíz évvel az első találkozásuk óta jelentéktelennek érzi magát szigorú apósa, Jack (De Niro) mellett. De legalább megbékélt a helyzettel. Ám elérkezik az idő, amikor be kell bizonyítania a gyanakvó férfinak: alkalmas arra, hogy átvegye a családfő szerepét. Miközben a família tagjai egy szülinapi zsúrra készülnek, Gregnek el kell nyernie az ikrek suliját vezető igazgatónő jóindulatát, túl kell járnia a házát renováló simlis kivitelező eszén és ki kell védenie a gyógyszergyár csinos területi képviselőjének nyomulását.


Az Utódomra ütökkel a sztár sikerrel cáfolta meg a

„nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba”

hérakleitoszi elméletét, hiszen a trilógia záró darabjának nemhogy másodjára, de harmadjára is sikerült elsütnie ugyanazokat a poénokat, mint a két korábbi filmben. Az alkotók szemlátomást nem ismerték fel, mikor kell abbahagyni, a színészek pedig nyilván csak a gázsiért vállalták a szereplést, ami meg is látszik az alakításokon: a hiperaktív gyerekszereplők oldalán kifejezetten unottnak tűnnek – ami amúgy nagyon passzol a teljesen fantáziátlan forgatókönyvhöz. Mindezt valahol De Niro is sejthette, hiszen minden jelenetében látszik rajta, hogy alig várja, hogy túlessen rajta.


Szilveszter éjjel (2011)

Nem mondhatjuk, hogy sztárunk nem szeret kísérletezni a műfajokkal, hiszen 2011-ben szerepet vállalt Garry Marshall ünnepi romkomtrilógiájának (lásd még: Valentin nap és Anyák napja) középső darabjában is. A jól bevált recept alapján tucatnyi sztárt mozgató darabban ezúttal is azt láthatjuk, ahogy a sok-sok karakter útja megható (szentimentális) módon keresztezi egymást, ezúttal szilveszter éjjel. A film minőségéről legyen elég annyi, hogy a néhai Roger Ebert, az egyik legismertebb amerikai filmkritikus a

„hogyan lehetséges összetrombitálni több mint két tucat sztárt, hogy aztán semmi izgalmasat ne találjunk ki a számukra?”

kérdést tette fel a kapcsán.

Forrás: InterCom


De Niro egyébként viszonylag sértetlenül élte túl a kirándulást, hiszen nem az övé volt a leggiccsesebb vagy a leghiteltelenebb cselekményszál, de azért azt nem úszta meg, hogy ne gazdagítsa tovább unott alakításai sorát. A filmben a színész egy, a rák végső stádiumában szenvedő apát alakít, aki elutasítja a kemoterápiát, és felkészült a halálra. Egyetlen vágya van már csak az életben: hogy még egyszer utoljára átélhesse a híres New York-i szilveszter éjszakát a hatalmas bulival a Times Square-en. A Szilveszter éjjel premierjekor egyébként De Niro partnernője, a lányát alakító Hilary Swank többször elmesélte azt az anekdotát, hogy a legfontosabb közös jelenetükben, amikor egy érzelmes apa-lánya mozzanatot élnek át, a sztár egyszerűen elaludt a felvétel során – ami sokat elárul Robert De Niro alakításának átéltségéről.


Gyilkos szezon (2013)

Benjamin Ford (De Niro) amerikai veterán, aki az Appalache-hegységbe vonult vissza, hogy nyugalomban élje le élete hátralévő részét. Egy nap váratlanul egy turista (John Travolta) toppan be hozzá, akivel a hosszú ideje magányosan élő öreg katona gyorsan összebarátkozik. A látogató azonban nem az, akinek látszik. Valójában egy leszerelt szerb katona, aki bosszúra szomjazik. Kezdetét veszi kettejük között az élethalálharc. Nehéz eldönteni, melyik a rosszabb összmunka De Niro pályáján: ez vagy a fentebb szereplő Al Pacino-együttműködés A törvény gyilkosában. Ezúttal a sztár legalább nem tesz unott benyomást, viszont Travolta bizarr akcentusra támaszkodó, erősen túlzó alakítása őt is magával sodorja.

A színészek erőlködése ellenére a végeredmény mégis unalmas lett, köszönhetően a fárasztó forgatókönyvnek és Mark Steven Johnson rendező alkalmatlanságának.

 

Ez is érdekelhet

John Travolta legrosszabb filmjei

A Szombat esti láz, a Grease és a Ponyvaregény sztárja a héten ünnepelte 67. születésnapját. Mivel azt mindenki tudja, melyek voltak eddig pályája legjobb filmjei, mi inkább kigyűjtöttük a legrosszabbakat. Célunk nem titkoltan a nevettetés!

Tovább

 

Nagyfater elszabadul (2016)

Öreg napjaira Robert De Niro a sok kiváló alkotás mellett rengeteg rossz filmben is szerepelt (ennek okáról ebben a cikkünkben írtunk korábban), de

ez az az opus, ami csont nélkül bekerül minden legrosszabb filmes válogatásba – szóval ha arra vagyunk kíváncsiak, melyik mind közül De Niro legrosszabb filmje, ne keressünk tovább.

A sztori szerint főhősünket, Jasont (Zac Efron) egy hét választja el, hogy feleségül vegye főnöke irányításmániás lányát, és így végre társtulajdonossá váljon apósa ügyvédi irodájába, amivel megkezdődhet kiszámítható, tökéletesnek tűnő élete. Ez a szépen megtervezett jövő azonban egy csapásra veszélybe kerül, amikor Jason szabad szájú nagyapja, Dick (De Niro) csőbe húzza az unokát, és érzelmi zsarolással ráveszi, hogy kísérje el Daytonába, ahol épp a legvadabb tavaszi szüneti fesztivált tartják.


A film eredeti címéhez, a Dirty Grandpához hűen De Niro karaktere végig ontja magából a disznó vicceket, amelyek azonban sokkal erőltetettebbek annál, hogy nevetni lehessen rajtuk; és persze nincs hiány a szexista, a rasszista és a homofób poénokban sem. A mélypont valószínűleg az, amikor a főhős rajtakapja a nagyapját (idézzük fel ismét: Robert De Niro, a színészóriás által játszott nagyapját) maszturbálás közben.

Teljesen érthető, hogy a 37. Arany Málnán a Nagyfater elszabadul öt jelölést érdemelt ki (köztük egyet De Niro a legrosszabb férfi színész kategóriában) – csak azt nem értjük, hogyhogy nem nyert el közülük egyet sem…

 

Magyarázat mindenre?

Robert De Nirónak a felesége miatt kell mindent elvállalnia

Legalábbis ezt állítja a sztár ügyvédje, aki szerint a színész heti hat napot kénytelen dolgozni.

Tovább

 

A komikus (2016)

2016-ban De Niro nagyot ment, és a borzalmas Nagyfater elszabadul mellett kijött még egy rossz filmje. Igaz, míg a Nagyfater esetében már a cím elég árulkodó volt, A komikusnál

szinte érthetetlen, hogy miért sikerült ennyire félre.

Az az Oscar-díjas Taylor Hackford rendezte ugyanis, akinek olyan kiváló filmeket köszönhetünk, mint a Garni-zóna, a Dolores Claiborne, Az ördög ügyvédje vagy a Ray, nagyon menő szereposztással (De Niro mellett játszik a filmben Charles Grodin, Danny DeVito, Edie Falco, Harvey Keitel, Leslie Mann, Cloris Leachman, Patti LuPone és Billy Crystal is).


A komikus egy olyan öregedő standuposról szól, akinek a poénjai az emberek inzultálására épülnek, és a De Niro által játszott figura hasonló szellemben éli a hétköznapjait is, amíg egy szép napon össze nem jön a Leslie Mann által játszott fiatal nővel. Az ígéretesnek tűnő sztorit azonban sajnos nagyon elrontja, hogy a sztár egy standupost játszik, viszont sosem az élő előadás és a vicces rögtönzés volt az erőssége (lásd például még Saturday Night Live-beli fellépéseit).

Ennek köszönhetően A komikus poénjai nem igazán viccesek, szóval aki igazi inzultust él át a végére, az maga a közönség.


(via Looper, Far Out Magazine)