A 9 legjobb film a nyár végéről

Van köztük tinirománc, családi komédia és Pixar-klasszikus is.

Rengeteg olyan film készült, amely megragadja a nyár hangulatát, azt az időszakot, amikor még úgy tűnik, soha nem fog véget érni a vakáció. De mi a helyzet az elkerülhetetlen nyárvéggel? Amikor közeledik az iskolakezdés, az éjszakák (elvileg) hidegebbé válnak, és a nappali fények is megváltoznak? Filmes szempontból ebben az időszakban is van fantázia bőven, olyan témákat lehet a legjobban kifejteni ilyenkor, mint az újrakezdés, vagy a kapcsolatok vége, egy korszak lezárása. Lássuk a legjobb témába vágó alkotásokat!

Holdfény királyság (2012)

Wes Anderson kedves ifjúsági romkomjában 1965 nyarán egy fiatal cserkészfiú és a barátnője együtt szöknek el a vadonba, hogy bebizonyítsák érettségüket szüleiknek és egymásnak. Különböző hatóságok próbálnak a nyomukra bukkanni, vad vihar készül kitörni a partnál és a sziget nyugodt közösségének élete a feje tetejére áll. A New England partjainál fekvő sziget tökéletes helyszíne a történetnek, az esős és felhős hátterével kiválóan ragadja meg a nyárutó hangulatát.


Állj mellém! (1986)

Az ember sosem felejti el a gyerekkori legjobb barátait, vagy azt, hogy majdnem elgázolta egy vonat – vagy, hogy talált egy holttestet az erdőben. Mindhárom megtörténik Rob Reiner 1986-os klasszikusában. A Stephen King A test című novellájából készült film a nyár vége felé játszódik, és a gyermekkor naivitását mutatja be, és azt a félelmet, hogy mindennek vége lesz egyszer.


Kalandpark (2009)

Greg Mottola drámába oltott vígjátéka (vagy fordítva) 1987-ben játszódik, középpontjában pedig egy csapat szerencsétlen, akik egy lepukkant pennsylvaniai vidámparkban dolgoznak, miközben a frissen érettségizett James Brennan (Jesse Eisenberg) megpróbál elég pénzt gyűjteni ahhoz, hogy ősszel a Columbia Egyetemre járhasson újságírószakra. A kor legígéretesebb fiatal sztárjaival teletűzdelt film köztük Eisenberg mellett Kristen Stewart, Ryan Reynolds és Bill Hader a dolgozók különféle túlélési és tespedési stratégiái mellett bemutatja a nyár végére való felkészülést, amikor a bolondos bandának külön utakon kell továbbindulnia.


Toy Story 3 (2010)

A Pixarnak köszönhetjük az egyik legszomorúbb jelenetet, már ami a gyerekeknek szánt filmek mezőnyét illeti. A Toy Story harmadik részében érzékeny búcsút veszünk attól a rengeteg játéktól, amikkel mi is összebarátkoztunk a kalandok során. Andy felnőtt, már igazából nem is játszik velük, így eljött a pillanat, hogy továbbajándékozza őket. Ám Woodytól, a serifftől nem szívesen válik meg, hiszen ő volt a legjobb barátja. Végül nehéz döntést hoz: tőle is búcsút vesz, és bár a szív megszakad, de azt is be kell látni, hogy az ember kénytelen továbblépni.

Az egész film hangulatára rányomja bélyegét a gyorsan közeledő tanév, a nyár vége, ami egyben a gyerekkor végének is szimbóluma.


Hóbortos hétvége (1989)

A nálunk is kultikusnak számító komédiában Andrew McCarthy és Jonathan Silverman két alacsony beosztású biztosítási alkalmazottat alakít, akik meghívást kapnak, hogy a munka ünnepének hétvégéjét a Hampton-vidéken, egy népszerű tengerparti üdülőhelyen töltsék el a kiállhatatlan főnökükkel, az üzletember azonban váratlanul meghal. Ahelyett, hogy visszamennének a városba, a páros úgy dönt, hogy a legtöbbet hozzák ki a helyzetükből, és a nyár utolsó napjait a bulinak szentelik, miközben úgy tesznek, mintha Bernie még élne és virulna...


American Graffiti (1973)

George Lucas első és egyben legszemélyesebb filmje a felnőtté válás nehézségeiről szól, arról, hogy egy csapat középiskolás barát megpróbálja a legtöbbet kihozni az utolsó közös nyári éjszakából, hiszen másnap kezdődik a főiskola és a felnőtt életük hátralévő része. A lazán összekapcsolódó epizódokból álló történet valamennyi főszereplője egyetlen éjszaka találkozik a nagy változással. Az American Graffiti ami furcsa okból sosem kapott magyar címet tökéletes nyárzáró film a tinédzserévek felidézésére, és arra, hogy hogyan kell megélni a pillanatot.


Gyagyák a gatyában, avagy tudom, kit fűztél tavaly nyáron (2001)

A kriminális magyar címet kapott Wet Hot American Summer című alulértékelt szatirikus vígjáték akkor is felkelti a nézőkben a nosztalgiát a nyári táborok hangulata iránt, ha sosem járt ilyen helyen. David Wain 1981-ben játszódó filmjében a nevelőtanárok megpróbálják még egyszer utoljára életben tartani a táborozókat, miközben le akarják ők is aratni a tábori romantika babérjait a nyár utolsó napjaiban. Hollywood szinte minden akkor menőnek számító komikusa feltűnik a paródiában, Paul Ruddtól Elizabeth Banksen és Amy Poehleren át Janeane Garofalóig.


Rumlis vakáció (2006)

Az egyik legalulértékeltebb filmjében Robin Williams egy túlhajszolt családapát alakít, aki spontán autós kirándulásra indul a családdal, mielőtt még véget érne a nyár és elkezdődne az iskola. Eredetileg Hawaiira készültek, de a családfő ultimátumot kap a főnökétől, miszerint meg kell jelennie egy coloradói megbeszélésen, különben búcsút mondhat a munkájának. A szorult helyzetben Bob úgy dönt, hogy összeköti a kellemeset a hasznossal. Repülőút helyett az aszfaltturnét választja, és azzal nyugtatgatja vonakodó családját, hogy a közös út majd összehozza őket. A végeredmény borítékolható: totális káosz.


Kincsvadászok (1985)

Richard Donner klasszikusa az oregoni Astoria esős vidékén játszódik, ahol Mikey és Brand, a két testvér és barátaik egy térképet követve próbálják megtalálni az elveszett aranyat, és megmenteni a városukat az aljas befektetőktől, akik csak azért vásárolták meg a házaikat, hogy lebontassák őket. A Kincsvadászok egy utolsó közös kalandot akarnak, mivel a nyár végével nekik is el kell válniuk egymástól.

Via: Movieweb