A 9 legjobb romantikus kalandkomédia

Olyan filmre vágysz, ami izgalmas, mint egy Indiana Jones-kaland, de olyan szíve van, mint egy Nora Ephron-romkomnak? Segítünk!

Még a tavasszal került mozikba Sandra Bullock és Channing Tatum dzsungeles kalandkomédiája, Az elveszett város, amiből egyelőre úgy tűnik, hogy nem lesz kultklasszikus, a Port kritikusa legalábbis nem volt túl lelkes. Akit nem győzött meg a film, annak azért, aki pedig rajongója lett, annak azért ajánlunk most hasonló romantikus kalandfilmeket, ennek a műfajnak ugyanis elég gazdag múltja van. Íme, a legjobbak.

Afrika királynője (1951)

Forrás: Filmmúzeum

 

Ha ismerősnek tűnt a 2021-ben bemutatott Dzsungeltúra alaphelyzete, amelyben Dwayne Johnson egy hajóskapitányt, Emily Blunt pedig egy vakmerő kalandort alakított, az nem a véletlen műve.  John Huston filmje, amelyben Humphrey Bogart és Katharine Hepburn kalandoznak Afrikában, a műfaj igazi klasszikusa. Bogart Oscart kapott érte, és a Disneyland is onnan merített ihletet az 1955-ben átadott csónakázós élményparkjához, a Dzsungeltúrához – amelyből aztán 66 évvel később elkészült a Dwayne Johnson-féle film.

A sztori Kelet-Afrika németek által megszállt területén játszódik, az első világháború kitörése elején. A Hepburn által alakított Rose egy misszionárius telepen dolgozik, amikor a német hadsereg (és afrikai katonái) felégeti a falut, az embereket elhurcolják. Csak a nő marad életben, amikor másnap megérkezik az „Afrika királynője” nevet viselő apró gőzhajó tulajdonosa és kapitánya, Charlie. A férfi azt javasolja, hogy húzódjanak meg egy közeli szigeten, amíg az angol hadsereg odaér, Rose viszont azzal az ötlettel áll elő, hogy hajózzanak le egy hajózhatatlannak tartott folyón, és támadják meg a németeket, úgy, hogy Charlie hajóját torpedóvá alakítják.

A smaragd románca (1984)

Forrás: HBO

 

Az elveszett városhoz hasonlóan Robert Zemeckis filmjének is egy regényíró a főhősnője. Amikor a romantikus kalandregényeivel ismerté vált Joan (Kathleen Turner) nővérét elrabolják, a nő azonnal Dél-Amerikába utazik, ahol összehozza a sors Jack Coltonnal (Michael Douglas), azzal a fickóval, aki akár valamelyik regényéből is előléphetett volna. Jack jóképű kalandor, igazi szerencselovag, aki segít Joannek, hogy élve ússza meg ezt a kalandot.

A bemutató idején a kritikusok nem lelkesedtek a filmért, sokan ugyanis az 1981-es Az elveszett frigyláda fosztogatói koppintásának tartották. A smaragd románcának azonban már 1979-ben kész volt a forgatókönyve (az akkoriban pincérnőként dolgozó Diane Thomas írta), így minden hasonlóság csak a véletlen műve.

A Nílus gyöngye (1985)

Forrás: RTL Klub

 

A smaragd románca olyan nagy és váratlan siker lett, hogy túl azon, hogy Zemeckis rendező „jutalomból” elkészíthette a Vissza a jövőbe című projektjét, a folytatást is leforgatták egy éven belül. A Nílus gyöngyében Joan elvállalja, hogy megírja egy afrikai ország uralkodójának, Omar arab sejknek (Spiros Focás) az életrajzát. A helyszínen derül ki, hogy a sejk ellenszenves zsarnok, aki egy különös gyöngy révén az egész keleti világ feletti uralomra tör. A nőt bebörtönzik, és bár az időközben felbukkanó Jack (Douglas) segítségével sikerül megszöknie, az ékszer rejtélye nem hagyja nyugodni. A heves vérmérsékletéről ismert Ralph (Danny DeVito) pontosan tudja, hol rejtőzik ez a bizonyos kincs, ám nyomában járnak Omar emberei.

Turner valójában nem akart folytatást, de a stúdió perrel fenyegette, így kényszerből vállalta el a szerepet. A végeredményt nem is lehet A smaragd románcával együtt emlegetni, de még így is egy kellemes kalandkomédia.

Joe és a vulkán (1990)

Forrás: Tv2

 

A Tom Hanks által alakított Joe a munkájánál csak az életét unja jobban, így egyenesen megkönnyebbül, amikor megtudja, hogy beteg, és legfeljebb fél éve van hátra. Egy milliomos felajánlja neki: ha vállalja, hogy beleugrik a birtokán lévő tűzhányóba, amelyről az őslakók azt hiszik, hogy időről időre emberáldozatot kíván, luxuskörülmények között töltheti hátralevő hónapjait. A férfi egy jachton utazik a szigetre, a hajó kapitánya pedig történetesen a milliomos csodaszép lánya (Meg Ryan), akivel egymásba is szeretnek. Így már nem tűnik annyira jó ötletnek az önfeláldozás.

John Patrick Shanley filmje nem szabályos romkom, szatíraként indul, és később is bátran rúgja fel a műfaji szabályokat. A bemutató idején nem is tudtak mit kezdeni vele a kritikusok, azóta viszont lett egy kisebb kultusza.

Az üstökös éve (1992)


Peter Yates filmje sem egy klasszikus romkom, hanem road movie-ba oltott heistfilm, ráadásul a dzsungel helyett a nem kevésbé vadregényes vidéki Skóciában játszódik. A William Goldman által írt film főhőse Maggie (Penelope Ann Miller), egy gazdag borkereskedő lánya, aki már régóta szeretne feljebb jutni a családi ranglétrán, de apja soha nem bíz rá komoly feladatot. A nő besokall, és úgy dönt, hogy elköltözik otthonról. Hogy a lánya tervét megakadályozza, apja elküldi őt a skót felföldre, hogy felszámoljon egy borospincét. A felszámolás során a lány rátalál a "császárok borára", az 1811-es évjáratú Üstökös évére. Egy dúsgazdag ügyfél hatalmas összeget kínál az értékes borért, és megbízza egyik emberét, hogy szállítsa le neki az árut. A különleges nedűre azonban nem csak egy embernek fáj a foga.

Hat nap, hét éjszaka (1998)

Forrás: PORT.hu


A könnyed akcióvígjáték egyik főhőse a Harrison Ford által alakított mogorva alak, aki egy rozzant teherszállítógép pilótájaként fekete fuvarokat vállal egyik trópusi szigetről a másikra.  A női főszereplő pedig Anne Heche, aki egy New York-i magazin szerkesztőjét alakítja, és újdonsült vőlegényével egy egzotikus déltengeri szigeten tölti a nyaralását. A két, egymástól szinte mindenben különböző karakter egy lakatlan szigeten találja magát, ahová megérkeznek a vérszomjas kalózok is, akik a szigeten rejtegetik összerabolt kincseiket. Elérhető: Apple TV

A múmia (1999)

Forrás: PORT.hu


Az ókori Théba falai között tiltott szerelemre lobbant Imhotep főpap és a fáraó szeretője. Bűnükért halálra ítélik Osiris főpapját és a lányt. Imhotep férgektől nyüzsgő teteme háromezer évig feküdt Hamunaptra elveszett városában. A kalandor Rick O'Connell (Brendan Fraser) és az egyiptológus Evelyn (Rachel Weisz) igyekeznek megszabadulni a szörnyű átoktól, amely az egész emberiséget fenyegeti.

Az 1932-es klasszikus Múmia feldolgozása is eredetileg horrornak készült volna, de Stephen Sommers rendező inkább félig vicces-kalandos, félig félelmetes kalandfilmként gondolta újra. Ami A smaragd románcával összeköti: a rossz nyelvek szerint mindkét film Az elveszett frigyláda fosztogatói koppintása.


Bolondok aranya (2008)


2008-ban Matthew McConaughey még nem egy fura fickókat alakító karakterszínész, hanem a romkomok teljes játékidőt félmeztelenül töltő főhőse volt. A Bolondok aranyában ő alakítja Bent, a világ legpechesebb kincsvadászát, aki nyolc éve hajszolja a Királynő Hozományaként elhíresült kincset, amely 1715 óta a tenger fenekén hever. Felesége annyira megunja a férje hóbortját, hogy szakít vele, és egy luxusjachton lesz fedélzetmester. Ugyanekkor Ben biztos nyomra bukkan. Jobb híján fellopódzik exneje új munkahelyére és megpróbálja rávenni Nigel Honeycutt-tot (Donald Sutherland), az unatkozó iparmágnást, hogy együtt induljanak kincsvadászatra. Azt azonban nem köti az orrára, hogy nemcsak ők pályáznak a kincsre.

A Bolondok aranya bizonyos szempontból az újrajátszások filmje, hiszen McConaughey már eredt titokzatos kincs nyomába a Szaharában (2005), és volt zűrös kapcsolata Kate Hudsonnal a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alattban (2003), de ettől még szállítja azt a könnyed szórakozást, amelyet megígér.


+1 Az őserdő hőse (1997)

Forrás: PORT.hu

 

Sam Weisman filmje némileg kakukktojás, mert van ugyan benne romantika és kaland is, de elsősorban egy önfeledten hibbant komédia, amely egyben egy Tarzan-paródia is. Főhőse George, aki a hatvanas években még rajzfilmhősként hódította meg a közönséget, ebben az élőszereplős verzióban pedig szenvedélyes szerelemre lobban a gyönyörű Ursula (Leslie Mann) iránt. Felcsillan számára a modern városi élet kényelmének lehetősége, végül mégis úgy dönt, visszatér a dzsungelbe, hogy elűzze a könyörtelen orvvadászokat, és megvédje állatbarátait.

A szegény ember Tarzanját a pályája elején még drámai színésznek készülő Brendan Fraser alakítja, szerelmét pedig az ifjú Leslie Mann, akit pedig a még szintén fiatal, de gonosz Thomas Haden Church venne el.