A 90-es évek legcikibb filmjei

Van köztük gagyi videójáték-adaptáció, elbaltázott karácsonyi komédia, magyar akcióthriller és persze minden idők legbénább képregényfilmje.

A 90-es évek közepén, 1995-ben indult el a PORT.hu. Az évforduló apropóján összegyűjtöttük az évtized legkínosabb mozgóképeit. Van köztük az „annyira rossz, hogy már jó” kategóriából, olyan is, ami bűnös élvezetnek számít, és vannak szimplán csak bűnrossz filmek is a listában.

A Flintstone család

Papíron se biztos, hogy olyan jó ötlet egy kultikus rajzfilmsorozatból élőszereplős verziót készíteni, mert ami rajzolva vicces, az hús-vér figurákkal könnyen bárgyúvá és idétlenné válhat. Brian Levant filmjében viszont nem is a díszletekkel vagy a kosztümökkel volt a probléma, hanem a humortalan forgatókönyvvel. John Goodman Frédi szerepében mentette a menthetőt (és Rick Moranis Bénije is vállalható), de így sem érdemel a film annál a 20 százaléknál többet, mint amit a Rotten Tomatoes-on kapott. Más kérdés, hogy így is kasszasiker lett, 46 millióból készült és 342 millió bevételt termelt.

Spice World

A fiatalabbak talán már nem is ismerik a 90-es évek egyik legnépszerűbb női popbandáját, az igazán szerencsések pedig arról sem tudnak, hogy népszerűségük csúcsán még egy Spice Girls-film is készült. Nagy hagyománya van a popegyüttesekről még egy bőrt lehúzó filmeknek, a Beatles tagjai is csináltak néhányat, de ez sem menti fel a „fűszeres lányokat”, illetve a producereiket, mert nyilván ők állnak a háttérben. A cselekményért nem kellett messzire menni: egy koncertkörút viszontagságait dolgozták fel, a Spice Girls tagjai pedig önmagukat alakították. A rajongóknak hála a mozikban sikeres volt a film, a kritikusoknál kevésbé. Összesen 7 Arany Málna-jelölést kapott, a lányok a legrosszabb színésznő díját haza is vihették közösen.

Batman és Robin

A film, amely annyira rossz, hogy Joel Schumacher rendező évekkel később hivatalosan is bocsánatot kért érte. A mellbimbós batgúnyát magára öltő George Clooney hasonlóképpen tett, sőt, a sztár állítólag azt is felajánlotta, hogy bármelyik elégedetlen nézőnek visszafizeti utólag a mozijegye árát, mivel éveken át úgy érezte, 1997-ben „kinyírta a Batman franchise-t”, és egy időre a saját karrierjét is ezzel a filmmel.

A Batman és Robin igazából annyira rossz, hogy már szinte jó, paródiaként legalábbis egész szórakoztató. Elég csak az önfeledten ripacskodó Schwarzenegger pusztító egysorosaira vagy az émelyítően színes látványvilágra gondolni.

Street Fighter - Harc a végsőkig

Az 1995-ös Mortal Kombat se volt éppen az akciófilmes műfaj csúcsteljesítménye, de az egy évvel korábban bemutatott Street Fightert nehezen lehetett volna alulmúlni a verekedős játékok adaptációjának kategóriájában. Steven E. de Souza filmje is ott bukott el, ahol a Batman és Robin: túl színesre és infantilisre vették a stílust. A kritikák dicsérték a főgonoszt alakító Raul Julia játékát, de más értékelhetőt nem találtak benne (13 százalékon áll a Rottenen). A bukás amúgy összefüggésben lehet azzal is, hogy a főszerepet alakító Van Damme finoman szólva se adott bele mindent a filmbe – bekokózva tolta végig a forgatást.

Flubber – A szórakozott professzor

A 80-as évek legendás író-rendezője, John Hughes (Nulladik óra, Meglógtam a Ferrarival) írta a forgatókönyvet egy 1961-es Disney-film alapján, úgyhogy akár még működhetett is volna a koncepció, de Les Mayfield rendező sajnos túl sok mindent bízott az akkor még gyerekcipőben járó CGI-ra, és a film sztárját sem tudta féken tartani. Robin Williams zseniális komikus volt, de néha túljátszotta és elbohóckodta a szerepet. A film jelenleg 24 százalékon áll a Rotten Tomatoes-on, és nem is érdemel többet.

Európa expressz 

Az „első magyar akciófilm” alkotóiban megvolt a kellő ambíció ahhoz, hogy meghonosítsák nálunk is az egyik legnépszerűbb műfajt, „csak” egy jó forgatókönyv, a technikai tudás és a normális költségvetés hiányzott ahhoz, hogy sikerrel járjanak. A sztori ígéretes (az ukrán maffiavezér vonattal menekülne Bécsbe, a magyar rendőrség különleges alakulata azonban résen van), a kivitelezés viszont botrányosan béna, mintha egy akciófilm-paródiát néznénk, főszerepben olyan, jobb sorsra érdemes színészekkel, mint Kamarás Iván, Dobó Kata, Stohl András, Szilágyi Tibor és Rátóti Zoltán.

Hook

Vannak erényei az 1991-ben bemutatott élőszereplős Pán Péter-adaptációnak: a hatalmas díszletek, a fantáziadús kosztümök és John Williams fantasztikus muzsikája, illetve Robin Williams, aki mindig (majdnem) mindenben jó. Öt Oscar-jelölést is kapott a film a technikai kategóriákban, illetve a betétdalért, úgyhogy talán nem is panaszkodnánk, ha nem Spielberg lenne a rendező. A Hook túl művinek hat, a giccs sokszor eluralkodik rajta, és a színészek is hajlamosak a ripacskodásra, ami egyértelműen Spielberg sara.

Kazaam, a szellem

Ha leszerződtetjük minden idők egyik legsikeresebb kosárlabdázóját, akkor már meg is vagyunk a meló nagy részével – gondolhatták a Kazaam producerei, így aztán nem fektettek túl sok energiát olyan apróságokba, mint például a forgatókönyv. A „vígjáték”, amelyben Shaquille O'Neal egy zeneládába száműzött dzsinnt alakít, akkor is vérciki lenne, ha O’Neal legalább minimálisan tehetséges színész lenne, de sajnos nem az. 2012-ben így nyilatkozott a filmről: "Egy fiatalkorú bűnöző voltam Newarkból, aki mindig is arról álmodott, hogy lesz egy saját filmje.

Valaki hozzám vágott 7 millió dollárt azzal, hogy csináljuk meg ezt a dzsinnes filmet. Mit kellett volna mondanom, hogy nem? Megcsináltam.”

Az eredmény: 5 százalék a Rotten Tomatoes-on és 19 milliós bevétel. A büdzsé 20 millió volt…

Télapu

A '90-es évek a futószalagon gyártott karácsonyi filmekről (is) szólt, és ebben Tim Allen az egyik legnagyobb bűnrészes. Az egész történet eleve egy kifordított Karácsonyi ének, ahol a karácsonyt gyűlölő, mogorva Ebenezer Scrooge-ot ezúttal Tim Allen alakítja, aki kénytelen átvenni az ajándékokat kihordó Mikulás szerepét, miután akkorát kiált alsógatyában az öregre, hogy szegény leesik a tetőről. Mivel a filmet a Disney készítette, tele van émelyítően aranyos gyerekekkel, és azzal a fajta rajzfilmekből átemelt Reszkessetek, betörők!-humorral, ahol a főhős gereblyébe lép, kigyullad a ruhája és úgy felfújódik a hasa, mint egy lufi. A Télapu úgy gagyi, ahogy van, és még a bemutató óta eltelt 27 év sem tudta megszépíteni.

Godzilla

Aki nem ismeri az eredeti japán Godzillát, annak talán kevésbé volt szentségtörés Roland Emmerich blockbustere, amely a szörnyből egy óriásgyíkot csinált a Jurassic Park után szabadon. Majd azt a bűnt is elkövette, hogy behozott egy nagy rakás bébigodzillát, amiknek ráadásul elég sok játékidőt is adott, az eredeti Godzilla atomsugarát viszont robbanó bélgázra cserélte. Nem is csoda, hogy a közel 230 milliós költségvetésű film mindössze 379 millió bevételt hozott.

 

Amennyiben értesítést szeretne kapni az olimpiával kapcsolatos Port.hu tartalmakról, kattintson ide és iratkozzon fel az értesítésekhez.

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu