A 90-es évek legnépszerűbb vígjátékainak legkínosabb jelenetei

Van itt minden, érzelmi zsarolás, értelmi fogyatékosok felizgatása vagy a helyzettel való többszörös visszaélés, ráadásul időhurok segítségével!

Sikoly (1996)

A film főszereplője, Sidney (Neve Campbell) kiborul édesanyja meggyilkolásának első évfordulóján, és az egészet csak súlyosbítja a várost hirtelen megfélemlítő gyilkossághullám. Ennek ellenére Sidney részt vesz egy bulin egy osztálytársa házában, majd ellóg a buliról barátjával, Billyvel (Skeet Ulrich), hogy bocsánatot kérjen, amiért hamisan megvádolta őt anyja meggyilkolásával. Billy Sidney bűntudatát használja fel, hogy rávegye őt a szexre, ami a legelső a lány életében. Maga a jelenet nem különösebben ijesztő: ketten bújnak össze az ágyon, és a képernyő elsötétül, de utólag nézve az egész teljesen más, és itt jön a spoiler. Billy nem csak kihasználta a lány érzéseit, de ő áll a gyilkosságok mögött, és ő volt az, aki annak idején szexuálisan bántalmazta és megölte az édesanyját.

Forrás: InterCom

 

Hatalmas Aphrodité (1995)

Woody Allen magánéletét sokan visszataszítónak tartják, amióta 1992-ben elvált akkori élettársától, Mia Farrow-tól, miközben bevallotta, hogy viszonya volt annak fogadott lányával, Soon-Yi Previnnel. Az 1995-ös vígjátékban, amelyet Allen írt és rendezett, Allen egy Lenny nevű középkorú férfit alakít, aki megszállottjává válik zseniális örökbefogadott fia biológiai anyjának, Lindának (Mira Sorvino), aki prostituált. Egy éjszakára össze is jönnek, Lenny azonban másnap visszamegy a feleségéhez. Woody Allen 30 évvel idősebb Mira Sorvinónál, és a korkülönbség bizony erősen érzékelhető, és saját magánéletének tükrében az, hogy egyetlen éjszaka után félredob valakit, elég visszásnak tűnik, még ha csak egy filmről is van szó.

Forrás: Budapest Film

 

Idétlen időkig (1993)

A történet elején Phil Connors (Bill Murray) egy rémes alak, aki lenézi a körülötte lévő embereket, és képtelen bármi jót is értékelni az életében. Phil hamarosan egy időhurokban ragad, és egy poros kisvárosban újra és újra átéli a Mormota-napot. A film végére megtanulja, hogyan lehet jobb ember Rita (Andie MacDowell) iránti szeretete révén, ám előtte jó pár szörnyű dolgot elkövet az időhurkot kihasználva. Phil például a napi ismétlődés következménynélküliségét kihasználva megdönti a városka legjobb nőjét (Marita Geraghty). Az egyik hurok során megkérdezi a nevét, hova járt gimnáziumba, az egyik tanára nevét és így tovább, majd az így szerzett információk segítségével ágyba is viszi, hogy aztán teljesen elfeledkezzen róla.

Ez egy sunyi és aljas módszer, ami talán még 1993-ban  sem volt annyira vicces, hiszen a másik gátlástalan  kihasználásáról szól

– miközben a közös éjszakájuk során Phil folyamatosan Ritának nevezi a nőt.

 

A vizesnyolcas (1998)

A '90-es évek egyik legnépszerűbb vígjátéka – mai szemmel érthetetlen módon – A vizesnyolcas volt, amelyben Adam Sandler egy Bobby nevű értelmi fogyatékos srácot alakít, akit anyja nevelt fel odahaza, és akinek rémes dadogása van – meg szörnyű motyogó hangja. Bobby egy helyi amerikai foci csapatnál először csak vízhordó, majd, alig kontrollálható dühének köszönhetően csatár lesz belőle. Bobby dadogása a film humorforrása mind a többi szereplő, mind a nézők számára, ami elég egyszerű dramaturgiai eszköz, másrészt bántó a fogyatékosságára való tekintettel. Ez triplán zavaró abban a jelenetben, amelyben ezt a csecsemő-férfit a lány, akiért mindig is odavolt, Vicki Vallencourt (Fairuza Balk) először szájon csókolja, majd a felsőjét kitárva valami „különlegeset” mutat neki – amit az anyát alakító Kathy Bates horkolása kísér.

 

Amerikai pite (1999)

Az Amerikai pite valójában sikamlós, már akkor is cikinek számító  jelenetek random módon felfűzött sora – ez is adta a vonzerejét, gondoljunk csak a címbéli pitére. A filmnek azonban van egy, nem csak a szereplőkre nézve kínos jelenete is, amikor Nadia (Shannon Elizabeth), a gyönyörű kelet-európai cserediák átmegy Jimhez (Jason Biggs) tanulni. Amikor Jim barátai ezt megtudják, ahogy azt is, hogy Nadiának le kell cserélnie balettruháját, rábeszélik, hogy titokban élőben közvetítse nekik az egészet, csakhogy a live streamet az egész város veszi – ami aztán Jimnek is extra kínos lesz, mert kétszer is „felsül”, amint a lány hozzáér. A lényeg azonban nem a cikis korai érkezés, hanem az erkölcsileg is elítélhető rész, hogy egy lányt a tudta nélkül vesznek fel és „osztanak meg”.

 

Forrás: looper.com