A Berlinálé közönsége szerette Török Ferenc háborús filmjét

Az 1945, aminek az európai premierje a német fővárosban volt, a közönségszavazatok alapján a harmadik díjat nyerte el. Közben pedig Enyedi Ildikó filmje is halmozza az elismeréseket.

A Berlinale Panoráma programjában mutatták be az európai közönségnek Török Ferenc Filmalap támogatással készült történelmi filmjét, és a közönség meg is szavazta a harmadik legjobb alkotásnak.  Az 1945-nek ez egyébként már a második közönségdíja, hiszen a Miamiban megrendezett Zsidó Filmfesztiválon a narratív kategóriában is  a legjobbnak választották.

Az 1945 augusztusának egyetlen napján játszódó történelmi film témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon.  

Szántó T. Gábor novellájának filmes feldolgozása rendkívül erős színészgárdát vonultat fel: Rudolf Péter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra, Angelus Iván, Nagy Marcell, Szirtes Ági, Szarvas József, Znamenák István és Nagy-Kálózy Eszter alakítják a fontosabb szerepeket. A film forgatókönyvét Szántó T. Gábor és Török Ferenc közösen írta, operatőre a világhírű Ragályi Elemér, látványtervezője Rajk László, zeneszerzője Szemző Tibor, hangmestere Zányi Tamás, vágója Barsi Béla.

Az 1945 itthon a Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon lesz először látható április elején, és a Katapult Film forgalmazásában április 20-án indul a mozikban.

+2

Enyedi Ildikó szintén nem üres kézzel tér majd haza Berlinből, a Testről és lélekről, amit a mozikban március 2-től lehet megnézni, az ökomenikus zsűri, illetve a kritikusok díját is megkapta