A Coen-testvérek kultfilmje autóból nézve még lazább – A nagy Lebowski a Lupa autósmoziban

Augusztus 12-én, háromnegyed kilenckor a Lupa Drive-in Autósmozi műsorán.

Július 1-jén nyitotta meg a kapuit a PORT.hu, a Totalcar, a Filmio és a Lupa Beach együttműködésében a Lupa Drive-in Autósmozi a budakalászi Lupa-tó parkolójában. Azóta heti négy alkalommal csupa olyan örökzöld közönségkedvencet lehetett itt megnézni, mint a Vissza a jövőbe, a Jurassic Park, a Blöff vagy a Macskafogó. Vagy mint most A nagy Lebowskit.

Jeff Lebowski (Jeff Bridges) egyetlen aranytörvénye az életben: élj és hagyj élni! Békésen lopja a napot, iszogatja kedvenc koktélját és döntögeti a rekordokat törzshelyének tekepályáján. Haverjai mind hasonlóan céltalan csodabogarak. Az idilli életet megzavarja két rosszarcú és modortalan gengszter, akik betörnek lakásába. A meglepett Lebowskit helyben hagyják és bepiszkítják kincset érő perzsaszőnyegét. Hősünk felkerekedik az igazi Lebowskihoz (David Huddleston), hogy tisztázza a félreértést és kártérítést kapjon. Az öreg milliomos névrokona viszont üzletet ajánl: szerezze vissza "elrabolt" ifjú feleségét.

Bemelegítésül néhány érdekesség:

  • A Töki ruháinak jó része Jeff Bridges saját ruhatárából van, beleértve a szandált is.
  • Miután Jeff Bridges, a forgatókönyv elolvasása után először találkozott a Coen-testvérekkel, megkérdezte tőlük, hogy "Hé, ti együtt lógtatok velem középiskolában?"
  • Az álomjeleneten kívül soha nem látjuk a Tökit bowlingozni.
  • John Turturro azt hitte, nagyobb szerepe lesz a filmben, és csak a forgatókönyvet elolvasva szembesült azzal, hogy Jesus csak két-három jelenetben tűnik fel. Coenék azonban megengedték neki, hogy a saját ötleteivel színesítse a figurát: a színész ötlete volt a keménykedő golyófényesítés és a hátrafelé táncolás is, amit Muhammad Alitól kölcsönzött.
  • A rövidke bevágásban, amelyben Jesus regisztrált pedofilként becsenget egy lakásba, hogy a törvény szerint tájékoztassa az ott lakókat büntetett előéletéről, nadrágja jócskán kidudorodik. Egy kis zacskó madáreleséggel jelenítették meg rosszra használt férfiasságát.
  • John Goodmannek ez a kedvenc saját filmje, és soha nem érezte még magát olyan jól egyetlen forgatáson sem.
Július 1-jén nyitotta meg a kapuit a PORT.hu, a Totalcar, a Filmio és a Lupa Beach együttműködésében a Lupa Drive-in Autósmozi, amely a műfaj '60-as évekbeli amerikai fénykorát igyekszik hetente négy este megidézni a budakalászi Lupa-tó parkolójában, csupa olyan régi klasszikussal és örökzöld közönségkedvenccel, mint a Ponyvaregény, a Vissza a jövőbe, a Koktél, a Macskafogó vagy az Üvegtigris.