A Disney eltüntet egy biszexuális szereplőt a Mulanból, a közönség háborog

A Disney az élőszereplős Mulannal már nem először húzza ki a gyufát a leendő közönségnél. Ezelőtt a "whitewashing" problémájától volt hangos a média.

Igen, az eredeti, animációs Mulanban Li Shang, Mulan parancsnoka valószínűleg biszexuális, mivel akkor is vonzódik Mulanhoz, amikor ő férfinak öltözve katonának áll. Aztán pedig akkor is, amikor kiderül, hogy akit ő eddig férfinak gondolt, igazából nő. A vonzalom azonban megmarad.

Az élőszereplős verzióból most őt akarják kivágni épp, legalábbis a casting listán nem szerepel a karakter neve. Őt hivatott helyettesíteni Chen Honghui, akit Mulan riválisaként ismerünk meg, és csak akkor szeret bele a lányba, amikor kiderül valódi személyisége, vagyis leveti a katona jelmezt, és kiderül, hogy ő lány.

A rajongók ennek nem örülnek, sőt. Egyikük azt írja, hogy egyáltalán nem érdekli egy olyan történet, amiben a férfi csak akkor tekinti Mulant riválisának és ismeri el képességeit, amikor férfinak gondolja, aztán meg hirtelen „d*ghatóvá válik a szemében, amikor kiderül, hogy ő valójában egy lány.

Azért is fura a Disney döntése, mert a stúdió általában haladó szellemiségű, már ami a gender-kérdést illeti: az élőszereplős A szépség és a szörnyetegben szerepelt először meleg karakter a Disney történetében, és az sincs kizárva, hogy a Jégvarázs második részében Elsáról kiderül, hogy leszbikus.

Az élőszereplős Mulan címszerepét egy kínai színésznőre, Liu Yifeire osztották, de a többi, eredetileg ázsiai karakter szerepére fehér színészeket választottak, amin persze jogosan háborodtak fel sokan.

A film – ellentétben a rajzfilmmel – nem musical lesz.

via NME