A filmtörténelem 10 legjobb gyerekszínésze

A ScreenRant Reddit-felhasználók hozzászólásait összesítő listája alapján megnéztük, kiket tartanak a legtehetségesebbnek az emberek a harmincas évektől napjainkig – legyen szó már felnőtt, visszavonult, esetleg elhunyt vagy a mai napig aktív gyereksztárokról.

Christian Bale

Christopher Nolan Batman-filmjeinek a sztárja már évtizedekkel felnőtt alakításai előtt szinte kiforrott színészként állt a közönség elé – sokan legalábbis nemcsak minden idők legjobb gyerekszínészi teljesítményének, de máig a színész pályája legkiemelkedőbbjének tartják A Nap birodalmát (amely háborús filmben Spielberg rendezte a 13 éves kis Bale-t). Az, hogy ilyen fiatalon ennyire mély drámai alakításra volt képes, egyértelmű tehetségét bizonyítja, így nem csoda, hogy a sztár később, már felnőttként elnyerte a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat (a 2010-es The Fighter – A harcosért), hiszen volt mire alapoznia.


Christian Bale további híres filmjei gyerekszínészként: Anasztázia (tévésorozat), V. Henrik, A kincses sziget, Rikkancsok.


Mara Wilson

Mara Wilson volt a kilencvenes évek egyik ikonikus gyerekszínésze – egészen addig, amíg még gyerekként visszavonult a színészettől (erről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben korábban). Felnőttként Wilson íróként kezdett új életet, viszont maroknyi filmjével is olyan nagy hatást tett a rajongókra, hogy nem kizárt, hogy az ő címszereplésével készült Matilda, a kiskorú boszorkány miatt készült el a Netflix tavalyi Matilda-musicalje, mivel a legtöbb néző az eredeti film és Wilson játékának hatására lett hatalmas Matilda-rajongó, és éveken át követelték kitartóan a remake-et. A színésznő csodálói szerint egyébként abban rejlett a titka, hogy már igen zsenge korában nagyon öntudatos és átgondolt volt, ami miatt meglepően érett volt a jelenléte a vásznon.


Mara Wilson további híres filmjei gyerekszínészként: Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van, Csoda New Yorkban, Csiri Bá!


Macaulay Culkin

A szintén a kilencvenes években berobbant Macaulay Culkin hatása gyerekszínészként olyan hatalmas volt, hogy sokak számára a mai napig az ő neve ugrik be a ’gyerekszínész’ szó hallatán, pedig már bőven 40 fölött jár. Olyan filmjeivel, mint a Reszkessetek, betörők! vagy a My Girl – Az első szerelem, elképesztő pénzeket hozott, mondhatni, hogy szinte egyedül ő maga, a mozipénztárakban. Egyesek szerint Culkinnak magának volt egyfajta kisugárzása, amelyre akkoriban Hollywoodnak szüksége volt, mások úgy vélik, a főszereplésével készült „komfortfilmek” sugároztak olyan gyermeki ártatlanságot, amelyben szívesen lubickolt bárki, és amelyek utat nyitottak a további szívmelengető Culkin-filmek előtt.

Macaulay Culkin a Reszkessetek, betörők!-ben. Forrás: Mokép


Macaulay Culkin további híres filmjei gyerekszínészként: Belevaló papapótló, A jófiú, Diótörő, Palira vettem a papát, Reszkessetek, nem hagyom magam!, Richie Rich – Rosszcsont beforr.


Jodie Foster

Jodie Fosteren már gyerekként látszott, hogy nagy dolgokra hivatott, s habár pályája elején még olyan könnyedebb produkciókban szerepelt, mint a The Courtship of Eddie’s Father című sitcom, a Napoleon és Samantha című oroszlános kaland vagy a Tom Sawyer kalandjai, hamar rátaláltak a drámai szerepek, lásd például a Taxisofőr kiskorú prostituáltját – ahonnan már nyílegyenes útja vezetett addig a sztárstátuszig, amit immár évtizedek óta betölt. Rajongói szerint gyerekszínészként abban rejlett az ereje, hogy

nagyon emlékezetes volt a jelenléte a vásznon: szinte uralt minden jelenetet, amelyben szerepelt, még akkor is, ha épp nem ő volt fókuszban.


Jodie Foster további híres filmjei gyerekszínészként: Alice már nem lakik itt, Bugsy Malone, A nyár visszhangjai, A kislány, aki az utcánkban lakik, Bolondos péntek / Kelekótya péntek, A kapitány kincse, Rókák.


Christina Ricci

Az Addams Family – A galád család Wednesday Addamseként világhírűvé vált Ricci varázsát az adta, hogy már igen fiatalon megtalálták a sötétebb, komorabb szerepek, amelyekben remekül helytállt (és amelyekhez egyébként felnőttként is hű maradt). S habár egyesek szerint az Addams Family-filmek minőségét ma már meg lehet kérdőjelezni, az ifjú színésznő játéka vitán felül kiemelkedő bennük. A gyerekszínészeknek egyfelől nehéz a dolguk, mert nem áll még rendelkezésükre akkora élettapasztalat, amiből meríthetnek, másfelől viszont gyakran kínálják meg őket könnyedebb anyagokkal

– ez utóbbi luxus Riccinek nem gyakran adatott meg, viszont minden bizonnyal ezek miatt a kihívások miatt fejlődtek a színészi képességei.
Christina Ricci az Addams Familyben. Forrás: InterCom


Christina Ricci további híres filmjei gyerekszínészként: Sellők, Jobb ma egy zsaru, mint holnap kettő, Özvegyek klubja, Casper, Tegnap és ma, Fránya macska, Jégvihar.


Shirley Temple

Nagy biztonsággal kijelenthető, hogy ez a göndör fürtjeiről híres legendás gyerekszínész volt, aki kitaposta az utat az utána következő nemzedékek számára. Temple már tízéves korára veteránnak számított, olyan sok filmben szerepelt, és ezek közül rengeteg lett bombasiker. 7 éves korától kezdve több egymást követő évben is olyan sztárok filmjeit nyomta le a mozikasszáknál, mint Clark Gable, Bing Crosby, Gary Cooper vagy Joan Crawford. Shirley Temple minden bizonnyal csodagyerek volt, de sajnos sosem derült ki, milyen színész lett volna felnőttként, mivel amikor tinédzserként csökkent a népszerűsége, otthagyta a szakmát, és aktivistaként, illetve diplomataként tevékenykedett (ő volt például Csehszlovákia amerikai nagykövete a nyolcvanas évek végén-kilencvenes évek elején). 2014-ben hunyt el, közel 86 éves korában.

Forrás: John Springer Collection / Corbis via Getty Images


Shirley Temple híres filmjei: Ez a kislány eladó, Szegény kis gazdag lány, Heidi, Kacagó szemek, Napsugár kisasszony, A kis lázadó, Shirley, a kis primadonna, A kis hercegnő, Mosolyhercegnő, A kék madár, Mióta távol vagy, Találkozunk még, Az agglegény és a tinédzser, Apacserőd.


River Phoenix

Christian Bale-hez hasonlóan ennek a tragikusan fiatalon elhunyt gyerekszínésznek is olyan kiforrottak voltak az alakításai, hogy felnőtt kollégáiéval vetekedtek, így Phoenixnek annak ellenére sikerült maradandót alkotnia, hogy mindössze 23 évesen itt hagyott minket. A sztár a gyerek-, illetve kamaszkort maga mögött hagyva sem veszített népszerűségéből, de olyan, már felnőttként forgatott filmjeit követően, mint az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag, az Otthonom, Idaho vagy a Komputerkémek, csonkán maradt a pályája. River Phoenix emlékezetét szintén zseniális öccse, Joaquin Phoenix a mai napig ápolja (gyakran emlékezik meg róla nyilvánosan, több díját is neki ajánlotta, és még kisfiát is utána nevezte el).


River Phoenix híres filmjei gyerekszínészként: Űrrandevú, Állj mellém!, A Moszkitó-part, Az ifjú Don Juan, A kis Nikita, Üresjárat.


Tatum O’Neal

A Love Story sztárjának, Ryan O’Nealnek a kislánya azzal vált híressé, hogy 1974-ben élete első filmjével mindössze tízévesen elnyerte azt a díjat, amire sok-sok felnőtt kollégája csak ácsingózik: a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscart – ezzel pedig azóta is az Oscar-történelem legfiatalabb díjazottja versenykategóriában (Shirley Temple 1935-ben csupán tiszteletbeli Oscart kapott hatéves korában). A megtiszteltetést O’Neal a Papírholdban nyújtott alakításával érdemelte ki, amit sokan máig a legjobb gyerekalakításnak tartanak. A gyereksztár valóban olyan kimagasló volt a szerepben (és utána több másban is), hogy volt egy időszak, amikor sikereivel még a kor nagy sztárjának számító apjáét is elhomályosította. Sajnos felnőttkorára O’Nealnak nem sikerült megőriznie gyerekkori ragyogását, vagy legalábbis nem sáfárkodott jól a tehetségével.


Tatum O’Neal további híres filmjei gyerekszínészként: Gáz van, jövünk!, Az ötcentes mozi, A nagy vágta, Rossz kislányok, Összeesküvők.


Jacob Tremblay

Jacob Tremblay az elmúlt években azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy zsinórban több, jelentős kritikai sikert aratott filmben szerepelt A szobától kezdve Az igazi csodán át a Lucáig (utóbbiban szinkronizált). A listánkon szereplő legtöbb gyerekszínésztől eltérően rajongói szerint Tremblay-nek abban rejlik a titka, hogy

gyerekként hitelesen alakít gyereket:

azaz valóban úgy viselkedik a vásznon is, mint egy gyerek, nem akar a felnőttekkel vetélkedni, ami szintén nagyon meggyőző tud lenni. Mivel a sztár még mindig csak 16 éves, hosszú pálya áll még előtte – kíváncsian várjuk, hogyan fog kiteljesedni.


Jacob Tremblay további híres filmjei: Mielőtt felébredek, Bezárva, Henry könyve, Predator – A ragadozó, Jó srácok, Álom doktor.


Haley Joel Osment

Haley Joel Osment olyan filmjeivel, mint a Hatodik érzék, A jövő kezdete vagy az A.I. – Mesterséges értelem a kilencvenes évek végén-kétezres évek elején volt a csúcson. Sikerének titkát leginkább úgy lehetne megfogalmazni, hogy rendkívüli érzékkel tudott igen komplex érzelmeket megjeleníteni. A filmeken kívül sokan szerették a játékát a nálunk kevésbé ismert, 1995 és 1997 között futott családi sitcomban, a The Jeff Foxworthy Show-ban is. Tatum O’Nealhez hasonlóan viszont felnőtt színészként sajnos már nem tündököl. Nem tűnt el ugyan annyira, mint O’Neal, de ma már csak tévés vagy mellékszerepeket bíznak rá – és közel sem olyan jó, mint gyerekként.

Viszont korai filmjeivel már így is beírta magát a filmtörténelembe, szóval neki sincs oka a panaszra.

Haley Joel Osment a Hatodik érzékben Bruce Willisszel. Forrás: InterCom


Haley Joel Osment további híres filmjei gyerekszínészként: Forrest Gump, Végállomás a Saber folyónál, Áprilisi emlékek, Az úr morzsái, Segíts, mumus!, Leharcolt oroszlánok.


(via ScreenRant)