Alig volt pár filmjük, mégis hatalmas sztárok

Nem kell ahhoz feltétlenül sok filmet forgatni, hogy egy kiváló színész bebetonozza a hírnevét a mozi világában, hiszen a minőség fontosabb, mint a mennyiség. Mutatunk is néhány példát.

Daniel Day-Lewis: 20 film

Elsőre a húsz film nem hangzik éppen kevésnek, de tekintve, hogy a method acting nagymestere 65 éves, és összesen 37 évet töltött a szakmában, sokkal több is lehetne. A brit-ír színész azonban egyrészt 2017-ben bejelentette visszavonulását, másrészt már előtte is jókora, gyakran többéves szüneteket tartott (az öt évvel ezelőtti nyugdíjba vonulás előtt például már 1997-ben is tartott egy nagyobb pihenőt, amikor öt évig nem forgatott, helyette elment kitanulni a cipész szakmát). De nem csoda, hogy Day-Lewis pályája során nem volt túl termékeny, hiszen a method acting sokat kivehetett a színészből – Az utolsó mohikán forgatása előtt például a sztár több hónapra elvonult a vadonba, hogy hasonló körülmények között éljen, mint az általa megformált Sólyomszem, és ott állítólag halászott, vadászott és abból élt, amit a föld adott neki.

Forrás: Jason Merritt / Getty Images

 

Chris Farley: 8 film

A gömbölyű komikus esetében is megvan rá a pontos magyarázat, hogy miért csak 8 filmmel hagyta hátra a pályát: mindössze 33 éves volt, amikor drogtúladagolásban elhunyt. 1997 decemberében bekövetkezett halálakor a színésznek több befejezetlen munkája is volt – köztük például a Shrek címszerepe, amelynek a szinkronmunkái egyébként már zajlottak, és biztosak lehetünk benne, hogy ha be tudta volna fejezni a filmet, az

igazi szupersztárrá avatta volna Farley-t.

 

Forrás: Steve Granitz / WireImage / Getty Images


Miután a kilencvenes évek elején a közönség a Saturday Night Live komikusaként ismerhette meg, az évtized második felét a színész arra fordította, hogy olyan kisebb szerepek után, mint a Wayne világa-filmek cameói, betörjön a film világába is. Amire minden esélye megvolt, olyan vígjátékokkal, mint a Tommy Boy, a Fekete bárány, a Beverly Hills-i nindzsa vagy a Hajszál híján hősök, de rövid életében Chris Farley-nak a tízet is csak alulról súrolta nagyjátékfilmjeinek száma (két munkájában, a Billy Madisonban és a Bérbosszú Bt.-ben ugyanis hivatalosan nem volt feltüntetve a neve a stáblistán).


Tupac Shakur: 7 film

Nagyon kevés az olyan zenészek száma, akikből ugyanannyira jó színész tud válni, és még kevesebben vannak azok a rapperek, akik elmondhatják ugyanezt magukról. Tupac Shakur viszont közéjük tartozott, és ezt a teljesítményt – mielőtt 1996-ban meggyilkolták volna – villámgyorsan és mindössze hét filmmel sikerült elérnie. Tupacet ugyan eleinte olyan szerepekre választották ki, amelyek passzoltak a róla kialakult gengszter imidzshez (lásd Hosszú lé, Harlemi ziccer), de miután meglepően jó alakítást nyújtott a Hazug igazság című romantikus filmben Janet Jackson és Az utolsó belövés című drogdrámában Tim Roth oldalán, a kritika is elismerte a művészetét.

Minderre pedig utolsó munkájával, Bűnös szándékkal tette fel a koronát, amelyben Jim Belushival együtt korrupt rendőrt alakított.
Forrás: Bob Berg / Getty Images

 

Mara Wilson: 7 film

Mara Wilson, az egykori gyerekszínész annak köszönheti filmjei alacsony számát, hogy tudta, mikor kell abbahagyni, hogy ne jusson a kiégett és a drogba/alkoholba menekülő gyereksztárok sorsára. A Mrs. Doubtfire-rel, a Csoda New Yorkbannal és a Matilda, a kiskorú boszorkánnyal a háta mögött Wilson már ünnepelt filmcsillagnak számított, mégis otthagyta a szakmát 2000-es munkája, a Thomas and the Magic Railroad után – hogy helyette felnőve íróként kezdjen új életet. Az egykori gyereksztár a 2010-es évek óta ismét vállal vendégszerepléseket, de kizárólag podcastekben és animációs sorozatokban. Befejezett nagyjátékfilmjei száma így továbbra is mindössze hét.

„Depressziós voltam, és szorongtam.

Tényleg nagyon nehéz időszak volt. Szóval úgy hiszem, határozottan kiábrándultam a színészkedésből” – indokolta gyerekkori döntését Wilson.

Forrás: Amy Sussman / Getty Images

 

John Cazale: 5 film

John Cazale életműve Chris Farley-éhoz és Tupac Shakuréhoz hasonlóan tragikus okok miatt maradt befejezetlen: még nem volt 43 éves, amikor tüdőrákban elhunyt; sőt, utolsó filmjét, A szarvasvadászt már betegen forgatta. Ha a hatvanas években készült rövidfilmjét és egy tévésorozat-epizódot nem számolunk, Cazale mindössze hat évet töltött Hollywoodban, viszont olyan ragyogó tehetség volt, hogy mind az öt nagyjátékfilm, amiben feltűnt (azaz A keresztapa, a Magánbeszélgetés, A keresztapa II., a Kánikulai délután és a már említett A szarvasvadász), Oscar-jelölést érdemelt a legjobb film kategóriájában (A keresztapa-filmek és A szarvasvadász meg is nyerte a díjat).

A sors fintoraként tehát a színész amilyen balszerencsés volt a saját életében, olyan nagy szerencsét jelentett minden filmnek, amelyben játszott.

A színész A keresztapa II.-ben. Forrás: CBS via Getty Images

 

James Dean: 3 film

Akárcsak Cazalénak, James Deannek is az összes filmje igazi klasszikussá vált, de neki még A keresztapa sztárjánál is kevesebb alkotásban, mindössze háromban volt lehetősége játszani. A 24 éves korában autóbalesetben elhunyt színész számos reklámfilmben és tévésorozatban szerepelt, mielőtt 1955-ben az Édentől keletre filmverziója meghozta számára a nagy áttörést. Ugyanebben az évben mutatták be másik nagy sikerét, a Haragban a világgalt – és igazából

ez az egyetlen év volt az, amit Dean az álomgyárban tölthetett,

hiszen még 1955-ben meg is halt: utolsó munkáját, az Óriás című monumentális családtörténetet már posztumusz mutatták be a halálát követő évben, 1956-ban. Szívbe markoló belegondolni, mennyi mindenre vihette volna még ez a hatalmas tehetségű fiú.

Dean a Haragban a világgal című filmben. Forrás: Sunset Boulevard / Corbis via Getty Images



(via CBR)

 

Nyitókép (James Dean az Óriásban) forrása: Bettmann / Getty Images.