A filmtörténelem 7 legemlékezetesebb halál előtti utolsó mondata

A spoileres toplistára Obi-Wan önfeláldozása, a replikáns Roy Batty monológja és a vízbe fúlt Leonardo DiCaprio is felkerült.

Korábban két cikkünkben is összeszedtük a mozgókép-történelem olyan kultikus filmvégi záró mondatait mint a Vissza a jövőbe fináléjában elhangzó „Utak? Ahová megyünk, ott nincs szükség utakra!”. A nagy sikerre való tekintettel most azt vesszük górcső alá, melyek voltak az elmúlt évtizedek blockbusterjeinek legemlékezetesebb halálmonológjai, amelyek nem feltétlenül az adott film végén hangoztak el, viszont többnyire az adott alkotás érzelmi csúcspontjának szánták a készítők.

V I G Y Á Z A T ,  S P O I L E R V E S Z É  L Y ! ! !

1. Roy Batty halála a Szárnyas fejvadászban

Láttam sok olyat, amit ti emberek el se hinnétek. Lángban álló hadihajókat túl az Orion-csillagképen, láttam C-sugarakat csillogni a sötétben a Tannhauser kapu mellett. Ezek a csodás pillanatok eltűnnek az időben, akár a könnyek az esőben... Ideje meghalni.

Rutger Hauer híres monológja eredetileg máshogy szerepelt a forgatókönyvben, de a színész úgy vélte, hogy az nem illik a replikáns karakteréhez, így a forgatáson megváltoztatta. És milyen jól tette, hiszen máig emlegetik a sci-fi rajongók!

2. Hans Gruber halála a Drágán add az életedben

Mit is mondott nekem nemrég? Jípíáé... Jól emlékszem?

No persze a csurom véres Bruce Willis ennél sokkal csúnyábbat mondott az eredeti verzióban, de itt úgysem ez a lényeg, hanem hogy Alan Rickman mennyire jó színész volt ebben a klasszikus, 1988-as akciófilmben. És mennyire hiteles volt az ijedsége a zuhanáskor, ugyanis az őt tartó kaszkadőr nem háromra engedte el, hogy hat méter magasból lepottyanjon egy szivacságyra, hanem már kettőnél!

3. Obi-Wan Kenobi halála a Csillagok háborújában

Csak a gonosznak lehetsz mestere, Darth! Nem győzhetsz Darth! Ha most halálra sújtasz, nagyobb lesz az erőm, semmint azt el tudnád képzelni!

Utólag elég furcsa, hogy az öreg Obi-Wan miért nem Anakinnak szólítja egykori padawanját, amikor évtizedekkel azután, hogy összecsaptak a Mustafar bolygó lávafolyama fölött, ismét találkozik a mester és a tékozló tanítványa egy fénykardpárbaj erejéig. A cinikus magyarázat persze erre az, hogy a '70-es években Lucasnak még lila gőze sem volt arról, hogy a Sith nagyúr valójában Luke apja, a Darth pedig még csak egy keresztnév volt, annak a gonosz tanítványnak a neve, aki elpusztította Anakint (ami valahol persze mégis igaz, hiszen Vader akkor született meg, amikor az ifjú Skywalker elbukott, és engedett a Sötét Oldal csábításának).

4. Jack Dawson halála a Titanicban

Figyelj, Rose! Ki fogsz jutni innen. Túl fogod élni, és rengeteg gyereket fogsz még szülni. Látod majd, ahogy felnőnek, és úgy fogsz meghalni, mint egy kedves, idős hölgy. Egy puha, meleg ágyban. Nem itt. Nem ma este. És nem így. Megértettél, Rose? Az, hogy megnyertem ezt a jegyet, a legjobb dolog volt, ami történt velem, mert így találkozhattunk. Ezért hálát adok az égnek, Rose. Hálát adok. Muszáj… Muszáj ezt megtenned értem! Meg kell ígérned, hogy életben maradsz! Ígérd meg, hogy nem adod fel, bármi történjék is! Nem számít, milyen reménytelen… Most ígérd meg nekem, Rose, és soha ne szegd meg az ígéretedet! Soha ne add fel!

Világszerte bizonyára tinilányok milliói pityeregtek 1997-ben a mozikban, amikor a Titanic végén nemcsak a híres óceánjáró süllyedt el a hullámsírban, de Leonardo DiCaprio jéggé fagyott karaktere is. Azóta persze már bebizonyították, hogy ő is simán felfért volna Rose (Kate Winslet) mellé az ajtóra, csak akkor nincs drámai finálé.

5. A rabbi halála a Brian életében

Abbahagyni! Elég! Figyeljetek! Senki nem kövez meg senkit, míg meg nem fújom ezt a sípot! Világos? Még ha, és ezt véssétek végre az agyatokba, még ha azt is mondja, hogy Jehova! 

Többszörösen is vicces ez a jelenet (főleg a kultikus magyar szinkronnal!), hiszen Brian (Graham Chapman) és az anyja (Terry Jones) a focimeccsek szotyi- és zászlóárusait idéző kufártól veszik meg a kövezéshez a köveket (amiből egy kősivatagban rengeteg lenne ingyen is), ráadásul a kövező tömeg nagy része olyan álszakállas nő, akinek nem is lenne szabad ott lennie egy nyilvános kövezésen. Az ítéletet kihirdető vallási vezetőt John Cleese alakította fergetegesen, és szegény a saját maga nyelvtani csapdájába esve végezte egy hatalmas szikla alatt.

6. William Wallace halála A rettenthetetlenben

Szabadsááág!

„A férfiak Titanicja” – így szokták emlegetni Mel Gibson 1995-ös, öt Oscar-díjat nyert klasszikusát, amelyben a valóságban is létező XIII. századi skót felkelő, William Wallace lovag életét és halálát mutatta be (igaz, a nagyobb drámai hatás kedvéért kicsit átírva a történelmi eseményeket – ezeket a változtatásokat ebben a cikkben tárgyaltuk ki bővebben)

7. Charles Foster Kane halála az Aranypolgárban

Rózsabimbó.

Ez az utolsó szava a palotájában magányosan haldokló milliomosnak (Orson Welles). Egyszerű emberként indult, de kis szerencsével mindig felismerte a környezetében lévő lehetőségeket és képes volt azt saját hasznára fordítani. Újságjai voltak, rádióállomásai, a közvélemény kiszolgálója és befolyásolója volt. Charles Foster Kane története, aki alulról kapaszkodott fel, ám ezt elfelejtette. Magányosan halt meg, pedig halhatatlannak tűnt, és vele együtt halt a gazdagsága, hatalma és dicsősége is.

(via Listverse)