10 dolog, amit tuti nem tudtál A rettenthetetlenről

Nem is William Wallace eposzi jelzője volt eredetileg a Rettenthetetlen, az 1400 skót szabadságharcos pedig valójában mind hivatásos ír katona volt a forgatáson.

1. Eredetileg nem is Mel Gibson lett volna a főszereplő. A rettenthetetlen, mint egy nagyszabású, történelmi film terve, már a '90-es évek elején ott keringett az MGM stúdiójában. Egy producer, Alan Ladd Jr. le is csapott rá, és amikor 1993-ban távozott a cégtől, vitte magával a forgatókönyvet is., hogy majd a saját cége, a The Ladd Company és a Paramount stúdió megfinanszírozza. Mel Gibson már ekkor megkaphatta volna a főszerepet, de miután elolvasta a forgatókönyvet, kijelentette, hogy nem vállalja, mert ő már túl öreg huszonéves skót felkelőnek, legyen inkább Jason Patric vagy Brad Pitt William Wallace. Végül egy évre rá már vállalta a főhős szerepét, de csak azzal  feltétellel, ha nem kell szakállt növesztenie.

Forrás: Port.hu

 

2. Terry Gilliam rendezte volna eredetileg a filmet. Gibsonnak nagyon tetszett A rettenthetetlen forgatókönyve, és azt szerette volna, ha Terry Gilliam lesz a rendező, hisze a Gyalog galopp, a Jabberwocky, az Időbanditák és a Münchausen báró kalandjai is mind olyan kosztümös történelmi kalandfilm volt, amit Gilliam profin le tudott vezényelni. Ő azonban nem vállalta a munkát, így Gibson kénytelen volt maga vállalni a rendezést. 

3. Mel Gibson kegyetlen rendező hírében állt. Rengetegszer leállította a csatajelenetek forgatását, hogy már a helyszínen visszanézhesse a felvett napi jeleneteket, és mindig új felvételt kért, ha bárhol kivillant a jelmez alól egy karóra vagy sportcipő. A perfekcionizmusának meg is lett az eredménye: 1996-ban Oscar-díjat kapott legjobb rendezőként, és a legjobb film Oscar-díja is az övé lett, mivel ő volt a film producerek.

4. Valójában nem is William Wallace-t hívták Rettenthetetlennek. A film valós eseményeken alapul: a XIII. századi skót felkelő, William Wallace lovag valóban élt, és valóban kaotikus állapotok uralkodtak Skóciában akkoriban, mivel  I. (Nyakigláb) Eduárd angol király élő örökös híján a skót trónt is elfoglalta. William Wallace valóban felkelést szervezett ellene, de nem őt hívták Rettenthetetlennek, hanem Robert de Bruce-t, aki ugyan valóban támogatta kezdetben William Wallace felkelését, ám később Eduárd oldalára állt, majd miután 1306-ban I. Róbert néven skót királlyá koronázták, egész életét az angoloktól való elszakadásnak szentelte.

5. Az angolok mellett a skótok sem nagyon örültek A rettenthetetlen forgatásának. Miután híre ment, hogy híres Mel Gibson a híres skót szabadságharcosról akar filmet forgatni Nagy-Britanniában, az angol filmipar képviselőivel a téma miatt nemigen lehetett együttműködni, mert ők már előre féltek, hogy egy ilyen blockbuster csak erősíteni fogja a skót nacionalizmust (igazuk is lett egyébként). A skótok viszont a történelmi tények laza kezelése miatt nem akartak együtt dolgozni Gibsonnal és a Paramounttal, így végül a skót Felföld kivételével (itt játszódnak Wallace fiatalkori jelenetei) mindent Írországban vettek fel. A kékre festett képű, szoknyás skót harcosok serege valójában tehát 1400 ír statisztából állt, akiknek a többsége az ír hadsereg hivatásos katonája volt.

6. A forgatókönyvíró Randall Wallace sosem volt William Wallace rokona. Randall Wallace a '90-es években szívesen nyilatkozott úgy, hogy az európai utazása során ősei skót kastélyában kirándult, amikor meglátott egy William Wallace-szobrot, és ekkor döntötte el: filmet fog készíteni a neves rokonról. Utóbb kiderült azonban, hogy ez csak egy hollywoodi legenda.

7. Az igazi Wallace-rokonok viszont statiszták voltak a filmben. Mel Gibson a forgatás alatt felkereste az igazi Wallace-klánt Skóciában, és miután eltöltött náluk egy kis időt, statisztaszerepet adott nekik a filmben.

8. Az állatvédők keresztre akarták feszíteni Mel Gibsont. Bár a film véres jeleneteit Gibson utólag megvágta (állítólag a kivégzési jelenet majdnem olyan véres volt, mint a Passióban Jézus megkorbácsolása!), a csatajelenetekben eleső, ledöfött lovak miatt a bemutató után az állatvédők feljelentették a rendezőt. Gibson viszont megmutatta nekik a werkfilmeket, mivel kifejezetten büszke volt arra, hogy a trükkmesterek által megépített, a lándzsás sorfalba rohamozó lovak valójában nem is igazi állatok voltak, hanem élethű, sínen futó animatronic paripák (lásd a lenti videóban, 27:30-tól)!

9. Sean Connery lett volna eredetileg Nyakigláb Eduárd. De sajnos nem tudta elvállalni a király szerepét, mert pont ugyanakkor forgatta az Egy igaz ügyet. I. Eduárdot végül Patrick McGoohan alakította a filmben.

10. Természetesen A rettenthetetlen is megjelent könyvváltozatban. Mint a korszakban annyi más blockbusterhez (lásd: Robin Hood, a tolvajok fejedelme, Dredd bíró, Az utolsó akcióhős, Hook, Reszkessetek, betörők! 2 és társaik), A rettenthetetlenhez is készült a forgatókönyv alapján egy hivatalos regényváltozat, a film plakátjával. Ezeket annak idején nálunk az InterCom rendszeresen ki is adta, ám A rettenthetetlen könyv alakban végül a Lap-Ics kiadónál jelent meg 1996-ban Rettenthetetlen címmel, természetesen egy karddal felfegyverzett Mel Gibsonnal és egy Oscar-szoborral a borítóján.