A Jégvarázs segített megoldani a Gyatlov-rejtélyt

De mi köze a Disney Oscar-díjas klasszikusának az 1959-es uráli tragédiához?

Hatvanegy éven át foglalkoztatta az összeesküvés-elméletek híveit a Gyatlov-rejtély. 1959. február 2-án, hajnalban, az Urál északi részén, a Holatcsahl hegy közelében egy egyetemistákból álló kilencfős turistacsoport tagjai szörnyethaltak. A holttesteken talált furcsa külsérelmi nyomok miatt rengeteg elmélet született. Az eset sokak fantáziáját megmozgatta, dokumentumfilmek, regények készültek róla, 2013-ban egy horrorfeldolgozás is született (Halálhegy - A Dyatlov-rejtély), sőt tévésorozatot és videójátékot is inspirált.

Tavaly nyáron az Uráli Szövetségi Járás sajtótájékoztatóján felfedték a rejtélyt, a turistacsoport halálát a főügyészség szerint lavina okozta. A National Geographic cikke nyomán most az is kiderült, hogy a megfejtés a Disney Oscar-díjas animációs filmjének, a Jégvarázsnak is köszönhető.

A lavinaelmélet már 1959-ben felmerült, de a szakértők elvetették. A lavina morajlása megmagyarázhatta volna, hogy miért menekültek a csoport tagjai a sátorból mezítláb, de korábban az volt a konszenzus, hogy lavina keletkezéséhez túl alacsony volt a hőmérséklet, a lapos lejtő miatt sem alakulhatott ki, ráadásul a lavina által megmozgatott hómennyiség sem maradt meg.

Egy lavinaszimulációval foglalkozó svájci intézet vezetőjét, Johan Gaume-t annyira lenyűgözte, ahogyan a hó mozgását kidolgozták a Jégvarázsban, hogy úgy döntött, elkéri a Disney-től a kódot. Elutazott Hollywoodba, ahol találkozott a Jégvarázs hóeffektjeit kidolgozó specialistával. Gaume módosította az animációs kódokat, hogy a segítségével szimulálni tudja a lavinák emberi testre gyakorolt hatását. Alexander Puzrin geotechnikus mérnökkel közösen sikerült bebizonyítaniuk, hogy a Holatcsahl hegyről lezúduló hótömeg a felelős az áldozatokon található sérülésekért. 

via Indiewire